*Kutsuvierastilaisuus, Fiskars Village

Kesäkuun puolivälissä avautui kolmatta kertaa Fiskarsin ruukissa järjestettävä Fiskars Village Art & Design Biennale.  

Biennalen ohjelmistossa on jälleen kaksi vaikuttavaa päänäyttelyä sekä koko Raaseporin alueelle levittäytyvä monipuolinen rinnakkaisohjelma.

Yllätysvieras-näyttely saa inspiraationsa menneen ajan huvilakulttuurista

Historiallisessa Viljamakasiinissa on nähtävillä Sini Rinne-Kannon kuratoima näyttely Yllätysvieras, joka yhdistää nykytaiteilijoiden ja muotoilubrändien tulkintoja menneestä huvilakulttuurista. Näyttelyn teemat ja arkkitehtuuri inspiroituvat ajasta, jolloin kaupunkilaiset viettivät kesänsä maalla, kohdaten yllätysvieraita – jotka olivat joko tervetulleita tai epämieluisia. 

Näyttelyarkkitehti Lauri Johanssonin suunnittelemat seinättömät huoneet tarjoavat puitteet, joissa muotoilubrändit ja taiteilijat käyvät vuoropuheluaan. Mukana on sekä ulkomaisia yllätysvieraita, joiden töitä ei ole aiemmin nähty Suomessa, että paikallisia muotoilijoita, jotka edustavat pohjoismaista estetiikkaa. Verannalla tervehtivät tulijaa Lapuan Kankurit ja Parolan Rottinki yhdessä Laura Gozlanin kanssa, aulassa on Vaarniin ja Yeṣim Akdenizin teokset.

Keittiöstä vastaa tuttu ja turvallinen Fiskars, kirjastohuoneen ovat valloittaneet Studio Kukkapuro ja Michel Auder ja olohuoneen Nikari, Secto, Woodnotes sekä Leonor Antunes. Artekin ja Laëtitia Badaut Haussmanin ruokapöytä kutsuu kaikki mukaan juhlimaan, ja makuuhuoneessa ihastuttaa Johanna Gullichsen, Villa & Peite, Keren Cytter ja Kim Farkas. Duratin ja BLESSin kylpyhuone tarjoaa värikkään ilotulituksen.

Näyttelyssä taiteen ja muotoilun, koristelun ja toiminnallisuuden rajat sulautuvat yhteen. Huoneet tutkivat huonekalujen, veistosten, installaatioiden, käsityön, liikkuvan kuvan ja äänen rajoja. Yllätysvieras ei ole vain rauhallinen kesäpäivän unelma, vaan haastaa ja herättelee katsojaa. 

Hauras-näyttely pohtii elämän haurautta

Toinen biennaalista löytyvä päänäyttely on taidehistorioitsija Marja Sakarin kuratoima Hauras, joka juhlistaa taiteilijaosuuskunta Onoman 30. juhlavuotta. Teema vie kävijät pohtimaan maailmanpolitiikan ja luonnon haurauden lisäksi elämän haurautta yleisesti. Fiskarsin kyläyhteisön, joka koostuu taiteilijoista ja käsityöläisistä, voidaan nähdä hauraana rakenteena, joka on syntynyt luovan toiminnan ympärille. Kuitenkin yhteisö on osoittautunut yllättävän sitkeäksi ja vahvaksi.

Näyttelyssä on korostettu paikallisuutta kutsumalla mukaan paikallisia taiteilijoita sekä kansainvälisen taiteilijaresidenssin vieraita vuosien varrelta. Fiskarsin historia, luonto, käsityöläisyyden perinne, edulliset työtilat sekä rauhallinen ja inspiroiva ympäristö ovat vetäneet ja edelleen vetävät puoleensa monenlaisia taiteilijoita. Ihmisiä on tullut ja mennyt, mutta taide ja luovuus ovat aina läsnä.

Hauras-näyttelyllä halutaan kunnioittaa tätä sinnikkyyttä ja periksiantamattomuutta. Mukana ovat myös viisi edesmennyttä Fiskarsissa asunutta taiteilijaa: Martti Aiha, Markku Kosonen, Jukka Mäkelä, Stig Nordman ja Howard Smith. Näyttely toimii myös kunnianosoituksena erilaisia tekotapoja ja perinteiden vaalimista kohtaan.

Paikallisia tekijöitä vuodesta 1649

Taiteilijaosuuskunta Onoman 30. Juhlavuoden lisäksi tänä kesänä on erityistä syytä juhlaan, koska rautaruukiksi Fiskarsin joen varrelle perustettu Fiskars-konserni täyttää myös 375 vuotta. Yhtiö on siis ollut läsnä ruukkikylän arjessa ja juhlassa jo vuodesta 1649 asti!

Päänäyttelyiden lisäksi biennaalissa nähdään laaja rinnakkaisohjelma, joka on koostettu avoimen haun kautta. Ohjelmistoon valikoitui mm. keramiikkapaja Billnäs Gårdissa, avoimet ovat veistospuisto Gallery Bässenissä Mustion linnan mailla sekä Nikarin ja Woodnotesin showroomilla. Mukana on myös yhteisöllisiä illallistapahtumia sekä lukuisia gallerianäyttelyitä ja taiteilijatapaamisia.

Tänä kesänä Biennaalista löytyy myös paljon toivottu uutuus, Biennale Shop, josta kävijöiden on mahdollista hankkia huolellisesti kuratoidusta valikoimasta kaikenlaista kaunista ja käytännöllistä. Kaupan valikoima sai tänä kesänä innoituksensa Yllätysvieras-näyttelystä.

Sisäänpääsyliput: 18 € / 9 €.

Fiskars Village Art & Design Biennale on avoinna päivittäin klo 11.00 – 18.00 1.9. asti.  

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *