Uusikaupunki
Uudenkaupungin idyllinen keskusta kätkee sisälleen monia aarteita, joista yksi merkittävimmistä on Uudenkaupungin museon Wahlbergin talo.
Tämä 1800-luvulta peräisin oleva talo tarjoaa matkailijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua kaupungin menneisyyteen sekä sen merellisiin perinteisiin.
Upea rakennus kauniissa miljöössä
Wahlbergin talo on Uudenkaupungin tupakkatehtaan perustajan ja aikansa ”kroisoksen” Fredrik Wahlbergin 1870-luvun alussa rakennuttama komea asuinrakennus. Talo on säilynyt alkuperäisessä asussaan ja esittelee kävijöille 1800-1900 -luvun porvariston elämää.
Talon alakerran huoneissa ovat säilyneet vanhat koristeelliset kaakeliuunit ja taidokkaat kattomaalaukset, salongissa jopa käsinmaalatut alkuperäiset tapetit jo yli 150 vuoden ajan. Nähtävillä on myös salin Wahlbergin Italiasta hankkima kristallikruunu 1800-luvun lopulta.
Yhteensopivista huonekaluista ja yksityiskohdista huolimatta kaikki Wahlbergin museotalossa olevat esineet eivät ole kuuluneet talon alkuperäisille omistajille. Useat esineet, kuten salin punainen uusrokokoo sohvakalusto, on kuulunut Blomin kauppiasperheelle. Se on valmistettu Ranskassa vuonna 1882.
Fredrik Wahlberg (1821-1900) testamenttasi puolet talostaan kaupungille. Toinen puoli jäi leskirouva Elisabeth Wahlbergille. Kaupunki lunasti myöhemmin koko rakennuksen museotoimintaa varten. Peruskorjauksen jälkeen Wahlbergin talo avautui yleisölle vuonna 1968.
Museotalo on Uudenkaupungin kaupungin kulttuurihistoriallinen museo.
100-vuotias Uudenkaupungin silakkarata
Alakerran näyttelytiloissa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Tämän vuoden päänäyttely ”Tulisuitsuinen hepo tulee” esittelee 100-vuotiasta Turun-Uudenkaupungin rautatietä eli ”Silakkarataa”. Näyttely kertoo satavuotiaan junaradan suunnittelusta ja rakentamisesta, junista ja vetureista sekä radan vaikutuksista ihmisten arkeen, kaupankäyntiin ja teollisuuteen.
Uuteenkaupunkiin koettiin saada vedettyä rautatie sisämaasta jo 1880-luvulla. Lopulta rata saatiin, mutta vuonna 1924 olivat höyrylaivat syrjäyttäneet purjelaivat ja Uudenkaupungin status merikaupunkina oli jo himmentynyt.
Junia käytettiin Uudenkaupungin henkilöliikenteessä aina vuoteen 1992. Tämän jälkeen teollisuuden tarpeet johtivat radan jatkamiseen 1960-luvulla Hangonsaareen asti.
Näyttely on esillä 10.6.2024-28.3.2025.
Merenkulun historia
Rakennuksen yläkerran näyttelyssä perehdytään merenkulun kulta-aikaan. Esillä on esineitä, karttoja, taidetta ja käyttöesineitä, jotka kertovat Uudenkaupungin ja toisaalta Suomen merenkulun pitkästä purjelaivoihin liittyvästä historiasta.
Tupakkatehtailija Wahlberg toimi myös laivanvarustajana. Hänen varustamonsa laivat, kuten kuunari Aallotar, parkki Aalto ja parkki Ystävät, kuljettivat kauppatavaraa ympäri maailmaa.
Yläkerrasta löytyy tietoa myös Uudessakaupungissa solmitusta rauhasta vuonna 1721, jolloin Ruotsi ja Venäjä allekirjoittivat rauhansopimuksen. Tuolloin Suuri Pohjan sota sai päätöksensä.
Esillä on päässyt uusikaupunkilaisen maajoukkuekoripalloilija Junnu Leen MM-kisoissa käyttämät tossut.
Viehättävä pihapiiri kutsuu hengähtämään
Museon yhteydessä oleva sisäpiha tarjoaa rauhallisen keitaan keskellä kaupunkia. Puutarhassa voi ihastella kesän vehreyttä ja istahtaa alas museokierroksen lomassa.
Piharakennuksesta löytyy myös suutarinverstas.
Museo järjestää erilaisia tapahtumia, työpajoja ja opastettuja kierroksia, jotka rikastuttavat vierailukokemusta entisestään. Katso ajankohtaiset tapahtumat täältä. Wahlbergin talossa on myös pieni museopuoti.
Pääsymaksut: 5 €/aikuiset, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Museokortilla ilmainen sisäänpääsy.
Museo on avoinna kesäsesonkina maanantaista perjantaihin klo 10.00 – 17.00 ja lauantaina ja sunnuntaina klo 11.00 – 16.00. 26.8. alkaen museo on avoinna tiistaista perjantaihin klo 12.00 – 15.00.
Osoite: Wahlbergin museotalo, Ylinenkatu 11, 23500 Uusikaupunki.
Lue myös:
Erikoislaatuisesta Bonk-museosta ja sympaattisesta Merimiehenkotimuseosta.
Merenkulku kiinnostaa minua valtavasti, se olisi varmasti itselleni kiinnostavin osio. Toisaalta myös pihapiiri kuulostaa kivalta.
Ihanaa, että kävit Uudessakaupungissa ja Uudenkaupungin museossa, työpaikallani.
Kiitos kommentistasi Mari!
Sinulla on ihana työpaikka. <3