Taalintehdas, Kemiönsaari

*Blogijuttu päivitetty 24.6.2018

Olemme päässeet kesäreissumme viimeiseen osaan, nimittäin Kemiönsaarella tehdyn matkamme viimeinen kohde oli Taalintehdas. Jos et ole ehtinyt lukea retkemme edellisiä osia, löytyvät ne helposti seuraavien linkkien takaa; Rosalan ViikinkikeskusBengtskärin majakkaretkiKasnäsin Saaristohotelli sekä Söderlångvikin kartano.

Saavuimme Keisarin satamaan Söderlångvikin merelliseltä risteilyltä. Ennen kotiin paluuta luvassa olisi tutustumisretki ilta-auringossa kylpevälle Taalintehtaalle.

Taalintehdas lyhyesti

Ruotsalainen Daniel Faxell perusti vuonna 1686 vaatimattoman Taalin masuunin. Ruukin elinkeino oli rautateollisuus, ja teollisuudessa tarvittava päämalmi saatiin Utöstä. Taalintehdas oli näppärässä paikassa kulkuyhteyksiensä, suojaisan sataman sekä puuvarantojen vuoksi. Kylä kehittyikin pikkuhiljaa masuunin ympärille. Tehdas vaihtoi runsaan kolmensadanvuoden aikana omistajaa yli 20 kertaa.

Taajaman vanhimmat tehtaan työntekijöille rakennetut hirsiset asuinrakennukset ovat 1700-luvulta. Ne löytyvät ns. Norrbackenin etelärinteeltä. Alueella on iloisesti sekaisin eri vuosisatojen aikana rakennettuja rakennuksia.

Ruukin 1880-luvulla rakennetut vanhat hiiliuunit löytyvät Taalintehtaan keskustasta, rannan tuntumasta. Uunirakennukset on restauroitu viimeksi 2000-luvun alussa.

Mielenkiintoiseksi Taalintehtaan talot tekee niiden perustat, lähes jokaisen vanhan talon perusta tai satamassa olevat kivirappuset on tehty tehtaasta saadusta kuona-aineesta eli kuonatiilistä. Esimerkiksi vuonna 1921 rakennettu Taalintehtaan kirkko ja koulurakennus on rakennettu slagitiilestä.

Museovirasto on määritellyt Taalintehtaan historiallisen teollisuusalueen valtakunnallisesti rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Kohteessa

Heti satamassa on ehkä Taalintehtaan kuuluisin kolmikko, nimittäin auringossa hohtavat empirerakennukset, joissa on aiemmin ollut talli, viljamakasiini ja varasto. Nykyisin rakennuksissa on Ravintola Portside sekä Rosala Handelsbod, jossa toimii niin kahvila kuin taidenäyttelytila.

Empire-trio.

Teemme pienen yleiskierroksen kylässä. Ohitamme varsin surullisen näköisiä rakennuksia, myynnissä olisi niin liikehuoneistoja, taloja kuin yksi iso tehdaskin. Taalintehdas on kokenut 2000-luvulla kovia kolhuja.

Slagitiiliset hiiliuunit.
Taalintehtaan hiiliuunit

Malmintieltä löydämme Taalintehtaan hiiliuunit. Nähtävillä olevat uunit on rakennettu 1880-luvulla. Alun perin uuneja oli 23, säilyneitä uuneja on 12. Lisätietoja voit lukea tästä Museoviraston sivuilta.

Kävelemme hiiliuunien vieressä, myös näihin rakennuksiin on käytetty kuonatiiltä, joka on itse asiassa aika hienoa materiaalia. Mustaa tiiltä, jossa on kiiltävää, uunin valtavissa lämpötiloissa tiivistynyttä lasiaista.

Valitettavasti uunien ympäristö on tägätty, vanhoissa ovissa on kirjoituksia ja onpa rakennuksiin yritetty murtautua sisäänkin.

Itse hiiliuunit ovat hienoja, ainutlaatuisia rakennuksia, ja onneksi niitä on säilynyt noinkin monta pystyssä näihin päiviin asti. Voi vain kuvitella, millainen musta savu on aikoinaan täältä merenrannasta noussut, kun hiiliuunit ovat olleet käytössä.

Ruukinmuseo

Tullinmäentietä ajellessa keskustasta poispäin, löytyy oikealta puolelta Taalintehtaan Ruukinmuseo, joka valitettavasti oli jo kiinni pihaan ajaessamme. Aukioloajat eivät kuitenkaan estä vierailemasta museon pihalla, josta löytyykin kaikenlaista nähtävää.

Vanhan valimon vierustalta lähtee luontopolku. Pihalla on myös rautaisia tuotteita, joita tehtaassa on aikoinaan valmistettu.

Museon perusnäyttely avattiin vuonna 1983. Museokokoelmiin kuuluu mm. Norrbackan työläisasunnot, rannasta löytyvät hiiliuunit sekä vanhoja teollisuusrakennuksia. Museo on auki kesäkuukausina klo 11.00 – 18.00.

Museon pihalla toimii kesäisin myös Rosmoteatteri.

Ruukin sauna.
Puistosauna

Jatkamme matkaamme, ja löydämme Taalintehtaan puistosta vanhan Puistosaunan. Aikoinaan tässä saunassa kylvetettiin vieressä sijainneen, jo puretun Ruukinhotellin virkamiehiä ja vieraita. Nykyisin kuonatiilistä tehdyssä rakennuksessa toimii Ruukin Sauna, joka tarjoaa sauna- ja kahvilapalveluita. Kivannäköinen slagitiilinen rakennus.

Puiston nurkalta löytyy myös vanha kaivorakennus.

Taalintehtaan taajama on kesäisin mukava käyntikohde. Paikallisten mukaan erityisesti kesätori on kokemisen arvoinen paikka, myyjiä saattaa olla paikan päällä peräti 70. Kesätori on avoinna keskiviikkoisin ja lauantaisin klo 8.00 – 14.00.

Taalintehtaan kesäaika huipentuu syyskuussa jo perinteeksi muodostuneisiin Keskiaikaisiin Saaristolaismarkkinoihin, jolloin taajamasta ei menoa ja meininkiä jää uupumaan. Luvassa on mm. Hevosturnajaiset, kansanmusiikkia, narreja ja akrobaatteja sekä aitoa markkinameininkiä. Lapsille on tarjolla aivan omaa ohjelmaa, kuten taistelutalutusratsastusta. Saaristolaismarkkinoille on vapaa pääsy.

Tähän turinaan päättyy meidän pieni seikkailumme Kemiönsaarella. Ihana paikka, enkä enää ihmettele miksi Mondolehti valitsi alueen Vuoden 2016 Kotimaiseksi matkailukohteeksi. Ainutlaatuisia nähtävyyksiä ja kokemuksia on tarjolla paljon, ne sijaitsevat kaiken lisäksi hyvin lähellä toisiaan. Suosittelen!

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *