Hotelli Keurusselkä, Keuruu

*Päivitys 20.7.2020: Hotelli Keurusselkä on jälleen avattu.

Keuruu, vesistön äärellä sijaitseva kaupunki Keski-Suomessa. Täältä löytyy myös tämän tarinan aihe, Hotelli Keurusselkä. Oletkin ehkä kuullut hotellista aiemmin, paikka nimittäin tunnettiin varsin riehakkaana menomestana kultaisella 80-luvulla.

Hotelli Keurusselkä pähkinänkuoressa

Hotelli Keurusselän historia menee niinkin kauas kuin vuodelle 1949. Tällöin suoritettiin Karpinniemen Lomakodin vihkiäiset. Lomakoti kuului Lomaliitto ry:lle, joka perustettiin vuonna 1941 vuosilomalainsäädännön myötä tarjoamaan lomapalveluita palkansaajien lisääntyneeseen loma-aikaan. Pääasiallisia asiakkaita olivat lapsiperheet.

Valitettavasti laman myötä Lomaliitto ajautui konkurssiin vuonna 2009. Samalla liiton lomakohteet kuten Hotelli Keurusselkä lakkasivat toimimasta. Pienen tauon jälkeen työeläkeyhtiö Elo otti hotellin huomaansa, vuokraten sen yksityiselle yrittäjälle. Hotellissa pidettiinkin heinäkuussa iloiset kaksivuotispäivät, uuden aikakauden alkamisen kunniaksi.

Tansseista ja viihdeartisteistaan hotelli on ollut kuuluisa jo 1960-luvulta lähtien. Täällä ovat esiintyneet lähes kaikki tanssikansaa villitsevät iskelmäartistit, ja hotelli onkin suosittu tanssipaikka niin esiintyjien kuin tanssijoidenkin mielestä. Tänä vuonna jalat ovat saaneet kyytiä mm. Lauri Tähkän ja Tuure Kilpeläisen sulosointujen tahtiin. Mikäli loppuvuoden artistikattaus kiinnostaa, katso esiintyvien taiteilijoiden Keurusselän keikat tästä linkistä.

Tänään

Käännymme Keuruun keskustan jälkeen tielle, jolta on noin kahdeksan kilometrin matka Hotelli Keurusselälle. Tie on hieman huonossa kunnossa ja hyvin mäkinen. Voi kuvitella, että aikoinaan tänne on laitettu Keuruun armeijan alokkaat marssille. Siinä on kysytty sisua.

Käännymme vasemmalle, samalla ohittaen Keurusselän liikuntapuiston, joka talvisin tarjoaa mainiot hiihtomaastot sekä kesäisin mm. jousiammunta- ja seikkailuradan. Jatkamme tien loppuun asti, matkaa kertyen vajaa 1,5 kilometriä lisää.

Lomahotelli

Vastassa meitä odottaa ensimmäisenä Lomaliiton aikainen 50-luvun Lomahotelli. Ulkopuolelta hotelli muistuttaa samaan aikaan rakennettuja koulurakennuksia, mutta älä anna ensi vaikutelman hämätä. Sisältä hotelli on hyvin nostalginen, kaikkine yksityiskohtineen, eivätkä vuosikymmenet ole tuhonneet miljöötä esimerkiksi 80-luvulla suoritetuilla remonteilla.

Erityisesti sisäportaikko on aivan fantastinen, jos tykkää mustavalkoisista Suomifilmeistä kuten minä. On tunne, että on vain ajan kysymys kun Tauno Palo, jo hieman varttuneemmassa iässä, astelee rappuja alas karismaattisen Ansansa luokse.

Lomahotelliin on lähiaikoina tulossa ulkoterassi, jolloin asiakkaat pääsevät nauttimaan kaikin siemauksin myös läheisen ranta-alueen näkymistä esimerkiksi aamukahviaan juoden. Rakennuksessa on 32 Economy-tasoista hotellihuonetta sekä kokoustila.

Päärakennus

Päärakennus on huomattavasti uudempi kuin Lomahotelli. Huoneita löytyy kahdessa eri tasossa, jokaisesta on näkymä Karpinlahdelle. Hotellista löytyy maisemaravintola, tanssipaviljonki Emma, kylpylä Tähtitaivas, pelihuone sekä kuntosali. Lisäksi löytyy erilaisia kokous- ja juhlatiloja. Päärakennuksessa on 63 huonetta pääosin Standard- ja Comfort-tasoisia. Muutama huone on remontoitu vuoden 2015 aikana.

Hotellihuoneet

Majoituimme yläkerran Standard-tasoiseen huoneeseen. Huoneesta on mukavat maisemat järvelle. Huone itsessään on kuin astelisi takaisin 80-luvulle, huone on riisuttu versio tämän päivän hotellihuoneisiin verrattuna. Älä kuitenkaan ymmärrä väärin, kaikki toimii ja kaikki tarvittava löytyy maksuttomista vesipulloista Keuruu-aiheisiin postikortteihin. Ehkä se on sisustus ja värimaailma, joka henkii mennyttä vuosikymmentä.

Ottaen huomioon, että tämä on hotelli jonne ei tulla viettämään aikaa hotellihuoneen sisuksissa, on huone tarkoitukseensa eli nukkumiseen varsin mallikas.

Soutuveneitä lainattavana.
Ulkoilu

Teemme piha-alueella lenkin. Suoraan hotellista alas rantaan mennessä, päädymme aivan mahtavalle laguunimaiselle uimarannalle, ja puuttuu vain lämmin kesä jotta ranta olisi täysi. Täältä löytyy myös soutuveneitä joita hotellivieraat voivat lainata.

Keurusselkä jatkuu niin kauas kuin pystyt katsomaan, ja vielä pidemmällekin. Onpa tätä reittiä aiemmin kulkeneet isommat höyrylaivat Mäntästä asti. Rannassa onkin laituri josta on juuri lähdössä Keuruun keskustaan M/S Elias Lönnrot-siipirataslaiva. Hotellivieraiden on mahdollista pistäytyä pienellä sisävesiristeilyllä.

Kesäteatteri.

Pihalta löytyy myös rantalentis-, minigolfalue sekä kesäteatteri avokatsomolla. Unohtamatta vähän matkan päästä löytyvää Keurusselän liikuntapuistoa, jossa viime talvena hiihdettiin SM-tason hiihdotkin.

Rantasaunat

Kierroksemme jatkuu rantasaunalle, jossa on itse asiassa kaksi rantasaunaa. Pienempi on varattu, joten emme pääse sitä fiilistelemään, mutta isompi joka on vielä eilisen jäljiltä lämmin, ottaa meidät vastaan avosylin. Rantasaunassa on kaikki mitä voi vain kuvitella viihtyisän saunaillan viettoon; korkea 40 neliöinen saunatupa, suihkutila ja sauna isommallekin porukalle. Täällä onnistuvat myös hieman rennommat perhejuhlat.

Sauna on tilava.
Pirtti

Aivan niemenkärjestä löytyy pyöröhirsinen, kaksikerroksinen Pirtti, joka on alueen vanhin rakennus. Se on valmistunut vuonna 1937 metsästysmajaksi. Nykyisin Pirtti toimii juhlatilana ja tonttupajana, onpa siellä toiminut kahvilakin. Yläkerrassa on pieni anopinkammari sekä varsin herttainen vanhanaikainen morsiushuone, mahtavilla järvinäkymillä. Morsiushuoneen sänky laittaa hääparin taatusti lähekkäin. 😉

Laavu ja luontopolku

Pihalta, aivan rannan tuntumasta löytyy laavu, joka taatusti sopii niin illanistujaisiin kuin yritysten vetäytymisten ohjelmanumeroksi. Myös erilaisia ohjattuja Tyky-toimintanumeroita on mahdollista tilata hotellin yhteistyöyrityksen kautta.

Laavu.

Pihasta lähtee Paavon polku, joka vie ajatukset luontoon. Kaiken kaikkiaan Keurusselkä ei voisi hienommalla paikalla sijaita. Luonto on todella lähellä, ja ulkona liikkuminen on tehty hyvin helpoksi. Harrastit sitten lenkkeilyä, hiihtämistä, frisbee-golfia, jne.

Päätalo ja tanssit

Marssimme takaisin päätalolle. Tutustumme maisemaravintolaan, jossa Suomen eturivin iskelmäartistit käyvät viihdyttämässä tanssiporukkaa. Tansseja on kesäisin peräti kolmena päivänä; maanantaisin, perjantaisin sekä lauantaisin. Näinä iltoina on tupa täysi. Tosin meininki ei ole enää sellaista kuin silloin 80-luvulla, vaan tanssiväki tulee nauttimaan musiikista sekä sen aiheuttamista kierroksista tanssilattialla. Ja tila on mitä mainioin asialle! Lavan edessä on tanssialue, jota kiertää erikokoiset pöytäryhmät.

Emma

Maisemaravintolan vierestä löytyy Emma, joka on mutterinmallinen tanssipaviljonki. Keurusselässä on mahdollista siis kahden artistin esiintyä saman illan aikana, äänieristys nimittäin takaa musiikkinautinnon. Emmassa on karaokeiltoja sekä myös perhejuhlia. Emma sopisi myös rokkipaikaksi, sen verran punamustasisustus on ROCK!

Maisemaravintola

Maisemaravintolasta saa myös päivällistä puffeen muodossa. Erityisesti salaattipöytä on hyvin kattava, varmasti löytyy jokaiselle jotakin purtavaa. Pääruokana tarjoiltu silakkarullat ja riistakäristys olivat perunamuusin kanssa herkullista. Suosittelen jäämään hotelliin syömään, samalla kun voi naukata palan painikkeeksi vaikka lasillisen hyvää punaviiniä.

Kylpylä Tähtitaivas

Ilta-aktiviteettina oli tutustua syvemmin kylpylä Tähtitaivaaseen. Vilkaisimme myös viereistä kuntosalia. Saunatilat on remontoitu joulukuussa 2015. Kylpyläosaston porealtaalta on mainiot näkymät järvelle. Mikäs siinä on poreillessa, samalla kun huolet häviävät pois mielestä. Rentoutussessio päättyi hieroviin suihkuihin, jonka jälkeen myös lihakset olivat poissa pelistä. Mikäli kaipaat erilaisia hoitoja, niitäkin löytyy hotellista. Hyvä Olo-hoitotiloissa sinua palvelevat niin kosmetologi, luontaishoitaja kuin hierojakin.

Kylpylä Tähtitaivas.

Kylpylästä huoneeseen raahauduttuamme, rojahdimme pehmeiden vuodevaatteiden väliin ja nukahdimme. Avonaisesta ikkunaluukusta huoneeseen tulvi sateen raikastamaa happirikasta ilmaa, ja vaivuimme syvään uneen.

Aamu tuli kuin varkain, ja aurinko herätteli meitä kutitellessaan auringonsäteillään kasvojamme. Raukeina venyttelimme hetken vuoteissamme ja pukeuduttuamme, riensimme runsaan aamupalapöydän ääreen. Tarjolla oli parempi aamiainen kuin keskimäärin hotelleissa, puhumattakaan näkymistä jotka ravintolan ikkunoista lankeaa alas Keurusselälle.

Täällä on mukava herätä uuteen aamuun!      

Valitettavasti matkamme jatkui, väliin jäivät niin Keuruun markkinat kuin varsinaiset nähtävyydetkin. Mutta onhan sitä jätettävä jotakin myös ensi kerralle!

*Blogijuttu on toteutettu yhteistyössä Hotelli Keurusselän kanssa.

 

 

 

 

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

  1. Itse en ole tuolla vieraillut, mutta kun tyttäreni olivat vielä pieniä, he kävivät usein mummun ja paapan kanssa tuolla kesäisin lomalla. Oli heidän yhteinen juttunsa. Rentouttavalta näyttää, kyllä tuolla viikonloppuloman viettäisi hyvän musiikin parissa. 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *