Pandan tehtaanmyymälä, Vaajakoski

Parhaimmat suomalaiset tehtaanmyymälät sarjassa on tällä kertaa esittelyssä yksi ehdoton kesäsuosikkini, nimittäin Pandan tehtaanmyymälä Vaajakoskella.

Vaajakoski on osa Jyväskylän kaupunkia ja sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä keskustasta. Kaupunginosa ja karkkitehdas ovat helposti saavutettavissa Vaajakosken moottoritien E63 solmukohdassa.

Panda lyhyesti

Suomen toiseksi suurin makeisvalmistaja Oy Panda Ab, on kuulunut vuoden 2005 yrityskaupan myötä norjalaiseen Orkla Asa yhtiöön. Suomessa saman yrityksen haaraan (Orkla Confectionery & Snacks Finland AB:n) kuuluu myös Chips Ab. Yhtiö tunnetaan myös Kantolan kekseistä ja Oolannin ranskalaisista.

Kokeilut makeisten tekoon menee yli 90 vuoden taakse. Helmikuussa 1921 silloisella SOK:n makeistehtaalla työskenteli 19 henkilöä käsivarret sokerissa, työntekijät jotka eivät olleet työhönsä kovin perehtyneitä, tekivät namuja tai siis yrittävät tehdä. Yrityksen ja erehdyksen kautta olemme nyt tässä, jolloin kuka tahansa voi mennä mihin tahansa kauppaan Suomessa ja ostaa Pandan suussasulavia suklaita sekä pehmeää lakritsia.

Suklaata on alettu makeistehtaalla tehdä vuodesta 1925 alkaen. Aineksina Pandan suklaassa on kaakaomassaa, kaakaovoita, sokeria ja maitojauhetta. Mausteina on mm. auringonkukkalesitiiniä ja vaniljaa.

Vuonna 1927 tehtaalla aloitettiin lakritsin valmistus. Laku valmistetaan varsin yksinkertaisista aineista; tarvitaan lakritsijuurta, vehnäjauhoja, siirappia ja anista.  Keittomenetelmien parantuessa vuonna 1933 saatiin lakritsiin nykyinen pehmeys.

Olympiavuonna 1952 Panda-brändi syntyi. Aluksi panda koristi Panda Pop suklaalevyn käärettä. Pepe-lakua on alettu valmistaa vuodesta 1957, ja Pandan Juhlapöydän konvehteja vuodesta 1967.

Vuonna 1961 SOK:n makeistehdas muuttui Panda Suklaatehdas SOK Vaajakoskeksi.

Nykyisin Pandan tuotteita viedään yli 25 maahan. Oletkin saattanut nähdä Pandan lakritsia esim. Yhdysvalloissa terveystuotteiden joukossa. Suurimmat vientimaat Yhdysvaltain lisäksi ovat Kanada, Espanja, Iso-Britannia ja Pohjoismaat. Vienti muodostaa reilun kolmanneksen yhtiön liikevaihdosta.

Tänään 

Heinäkuisena harmaana päivänä kaarsimme makeistehtaan pihaan. Joitakin vuosia sitten tehtaanmyymälä muutti rakennuksessa uusiin tiloihin. Silti tällaisena huippusesongin aikana, kauppa tuntuu hyvin pieneltä ja kovin käy ”sääliksi” kassahenkilöitä jotka takovat liukuhihnalla karkkia mussuttavia asiakkaita eteenpäin. Kaikesta kiireestä huolimatta, he eivät unohda hymyillä!  🙂

Vain hetken ajan oli käytävä tyhjänä…

Tehtaanmyymälä on paikka missä on jo heti sisäänkäynnin yhteydessä valtava rottinkiarkku, josta saa maistella suklaamakeisia. Henkilökunnan mukaan suklaakonvehteja menee kesän aikana useita tuhansia kiloja. Mutta kyllä ovat asiakkaatkin tyytyväisiä. Ilmaiset maistiaiset eivät tähän lopu, vaan kassoilla on tarjolla niin Juhlapöydän konvehdeista tuttuja ananaskonvehteja sekä valkosuklaisia herkkuja. Herkkuja voi ostaa kotiin 1,5 kg rasioissa.

Aikamoinen chipsivalikoima!

Yrityskauppojen myötä on myymälään tullut myyntiin myös muita tuotteita kuin Pandan omia. Tarjolla on mm. Taffelin Chipsejä ja dippipusseja, Anyday Nutsin pähkinöitä ja Kantolan suolakeksejä. Pikkusuolaisia on kätevää viedä mökkituliaiseksi. Me ainakin viedään!

Kantolan jyvänäkkärit.

Minun ehdoton suosikkini ovat Pandan suklaarusinat, oli ne sitten pakattu rasioihin tai pusseihin. Toisena herkkuna mukaan lähtee Pepe-patukoita. Ja kun tehtaalla ollaan, patukat ovat tuoreita.

Perheeni tykkää myös erilaisista Pandan rakeista, oli sisällä sitten lakua tai suklaata. Näitä raekarkkien erikoiseriä saa tehtaalta valmiiksi pussitettuina tai itse ”hanoista” annosteltuina. Myynnissä on myös Fjällrävenin Kånken-reppuja, jotka on täytetty Orklan herkuilla. Tosi hyvä idea vaikkapa syksyllä koulun aloittavalle uudelle koululaiselle! Lisäksi kassan luota löytyy Pepe-lakritsin muotoisia korvakoruja ja pinnejä lakun superfaneille.

Silmänruokaa.

Hyvin näyttivät namit ja raksut kauppansa tekevän. Lähes jokainen asiakas poistui tehtaanmyymälästä kantaen jos ei säkillistä niin ainakin isoa pussillista herkkuja. Makeistehtaat taitavat olla niitä ainoita paikkoja, joissa asiakas voi nauttia tuotteita jo ennen maksamista, ja kyllä niitä sitten nautitaankin. Jokainen kävijä, yleensä perhe, mutustaa kassalla jotain herkkua, minä mukaan lukien. Ei meinaa puhumisesta tulla mitään, kun suu on maistiaisista täynnä.

Käy ihmeessä sinäkin hakemassa Pandan tehtaanmyymälästä kesän tuliaisostokset, edullisten hintojensa vuoksi ei lompakkokaan kauheasti kapene. Mikäli maistiaiset eivät sitten vie kieltä mennessään…

Tehtaanmyymälä on avoinna: arkisin klo 9.00 – 20.00, lauantaisin klo 9.00 – 16.00 ja kesäsunnuntaisin klo 12.00 – 16.00.

*Blogitarina on toteutettu yhteistyössä Orkla Confectionery & Snacks Finland AB:n kanssa.

Saattaisit myös pitää näistä:

12 kommentti

 1. Me käytiin alkuviikosta kans Pandan Tehtaanmyymälässä! Tytär ei ollut pysyä housuissaan maistiaisista ja minä huokailin Pandan rakeiden perään – siis just noiden, joista saa itse tehdä oman sekoituksen. Mä rrrrakastan niitä mustia pötkylöitä!

  Tuli ihan oma lapsuus mieleen, kun aina ajeltiin Pandan tehtaanmyymälän kautta kesälomareissuilla. Siksi mekin siihen nyt hetken mielijohteesta pysähdyttiin. Mä lapsena kuvittelin, että se on sellanen ihmemaa mikä on aina auki. Enkä ymmärtänyt ollenkaan, että jos joskus myöhään sunnuntai-iltana oltiin matkalla, että miksei nyt mennä Pandalle? Varsinkin, jos oltiin jossain ihan muussa suunnassa ajamassa. 😀

  1. ?. On se vaarallinen paikka tuo Pandan tehtaanmyymälä. Onneksi asutaan sen verran kaukana, että käyntikerrat jäävät muutamaan vuodessa.
   Lapsille aivan must-paikka vierailla! ? Mekin tykätään niistä mustista raepötkylöistä tosi paljon!

 2. Voin vaan kuvitella mikä olo on noiden kaikkien maistiaisten jälkeen. En todellakaan kieltäydy herkuista. Pandan tuotteista lakupussit on parhaita, just meinasin ostaa eilen, mutta ostinkin sitten Pandan valkosuklaata leipomiseen. 🙂

 3. Nam! Suklaarusinat on myös mun suosikkeja. Tosin koitan yleensä kiertää karkkihyllyn aina kaukaa. Vietiin Tanskaan viime vuonna noita Taffelin rapea-makea-suolainen -herkkuja. Sieltä tuli vielä jälkikäteen kiitosta, että vitsi miten hyviä. Ehkä täytyy napata noita uutuuslevyjä mukaan tänä vuonna. Makee idea noi lakuhiusjutut 🙂

 4. Itsekin pysähdyin tuolla pari viikkoa takaperin paluumatkalla Saimaalta kotiin. Mun mielestä tuolla on ollut ennen enemmän maistiaisia, sillä aina silloin tällöin siellä olen poikennut. Yllättävän vähän ostettiin tällä kerralla, ihmettelin sitä itsekin 🙂

  Kivasti oli postauksessa Pandan historiaa, niin tulipa itsellekin siitä uutta tietoa 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *