Teeleidi Jyväskylä 

*Blogijuttu on tehty yhteistyössä Teeleidin kanssa

Jyväskylässä, Alvar Aallon museon vieressä, sijaitsee hurmaava Älylän puutalokortteli jonka sydämessä Teeleidi tarjoilee teetä ja ihania leivonnaisia arkkitehtien Lars Sonckin ja Wivi Lönnin suunnittelemassa huvilassa. Kävimme maistelemassa teelaatuja yhdessä Teeleidin omistajan Anne Savelan kanssa.

Teeleidi lyhyesti

Teeleidi henkilöityy hyvin vahvasti yrittäjä Anne Savelaan. Savela oli yli viisi vuotta sitten miehensä mukana ulkomaankomennuksella Kiinassa ja alkoi siellä tutustua erilaisiin teelaatuihin ja teekulttuureihin. Hitaasti, mutta varmasti ”teen imu” vei Savelan mukanaan.

Suomeen ja kotiseudulle Jyväskylään takaisin muutettuaan, Savela lähti tarmokkaasti edistämään yksinomaan teelle omistautuneen liikkeen jalkauttamista kotimaan kamaralle, siinä hyvin onnistuen. Ensimmäiset vuodet Teehuone palveli Jyväskylän Lutakossa huomattavasti pienemmissä tiloissa kuin nykyään, mutta uskollisia kanta-asiakkaita kertyi Teeleidille silti. Valitettavasti tai nykyisin voisi jopa sanoa että onneksi, Teeleidin täytyi muuttaa Lutakosta pois, ja nyt Teehuone palvelee hienostuneilla teelaaduillaan Älylässä.

Kramsunkadulla sijaitseva Karpion talo on rakennettu vuonna 1904 ja on Jyväskylän kaupungin omistama. Aikaisemmin huvilassa ovat asuneet mm. kaupunginjohtajat ja siellä on vietetty kaupungin edustustilaisuuksia.

Teeleidi on avoinna: arkisin klo 10.00 – 19.00 ja lauantaisin klo 11.00 – 17.00.

Osoite: Teehuone. Kramsunkatu 1, 40600 Jyväskylä.

Kohteessa

Karpion talo sijaitsee pienen mäen päällä suuren puutarhan edustalla. Talo on hyvin ryhdikäs ja täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Silti rakennus on omalla tavallaan leikkisä ja muistuttaakin hieman Peppi Pitkätossun Huvikumpua. Kierrämme sisäpihalle josta avokuisti johdattelee meidän sisälle Teehuoneen lämpöön. Jo oven avatessa vastaan tulvahtavat ihanat hedelmäiset aromit ja lämpö, jollaista vain vanhoista taloista huokuu vasten tulijaa.

Teehuoneen saliin päästyämme kymmenet teepurkit odottavat avaajaansa. Valitsemme kaksi Teehuoneen suosituinta teelaatua; Satumainen Samppanja, joka on vihreää teetä maustettuna mansikalla, ruusunnupuilla, laventelinkukilla sekä samppanja-aromilla sekä Pistaasi Puerhia, joka on päärynällä maustettua Puerh teetä. Lisukeherkkujen valinnan jälkeen, joka oli yhtä hankalaa kuin aina, valitsemme istuinpaikaksi Sikariksi kutsutun lasikuistin. Täällä ovat aikoinaan jyväskyläläiset suurmiehet tuprutelleet sikareitaan aterioitten jälkeen, ja jos seinät tai tässä tapauksessa lasit voisivat puhua, voisi olla tarjolla herkullisia tarinoita menneiltä vuosikymmeniltä.

Seuraamme liittyy yrittäjä Anne Savela ja seuraavat lähes kaksi tuntia lentävät kuin siivillä. Anne on ihana energiapakkaus ja millä antaumuksella hän puhuukaan rakkaastaan eli teestä! Sitä tarinointia olisi voinut kuunnella koko illan. Siinä jutellessa pöytään tuodaan tilauksemme ja vaikka olemmekin teenjuojia, ensimmäinen virhe meiltä lipsahti heti, nimittäin tarjottimen mukana ei ollut sokeria ja vielä vähemmän maitoa. Ja tietenkin pyysimme sokeria. Savela kertoo, että heillä Teehuoneella rohkaistaan vieraita nauttimaan teensä ilman lisäaineita. Näin teen kaikki maut ja erilaiset vivahteet pääsevät makunystyröissä oikeuksiinsa.

Ja totta tosiaan, muutaman siemauksen jälkeen emme enää kaivanneetkaan sokeria. Tosin makeudesta piti huolen myös juustotortun pala johon oli lirautettu päälle oikein makoisaa lakritsi-salmiakkikastiketta. On kuulkaas yllättävän hyvä makuyhdistelmä.

Siemailun lomassa Anne kertoo mm. kuinka valmistetaan hyvää teetä, Teeleidin toiminnasta sekä tulevaisuuden suunnitelmistaan. Teehuoneen ovat löytäneet myös muut kuin entiset vakioasiakkaat, tästä pitää tietenkin huolen myös Alvar Aallon museo, mutta myös laadukkaat teelaadut joita Anne tiimeineen valmistaa. Teehuoneelta on muuten mahdollista tilata pussillinen aivan omaa teetä, joka on mainio idea esimerkiksi yritysten PR-lahjaksi tai häävieraiden muistamiseen.

Teeleidi toimii myös internetissä ja vaikka sinulla ei olisi asiaa Jyväskylään lähitulevaisuudessa, voit tilata teelaatuja kotiisi. Teeleidin tuotteita löytyy myös Keski-Suomen kaupoista. Tämän vuoden uutuuksia ovat mm. ihanista peltipurkeista löytyvät irtoteet sekä Kullannuppu ja Huo Bao Puerh teelaadut joiden kansikuvat ilmiömäisesti muistuttavat hieman lännemmäksi Ähtäriin muuttaneita pandoja Pyryä ja Lumia.

Anne Savela uskoo kouluttamiseen ja järjestääkin ryhmille Teetasting-tilaisuuksia. Hän myös toisinaan tarjoaa alueen peruskoululaisille mahdollisuuden tutustua oikeaan teehen ja sen valmistukseen opettajansa johdolla luokkaretkityylisesti. Teeleidissä järjestetään myös tapahtumia, joista kiinnostuneiden kannattaa seurata Teehuoneen sivuja. Esimerkiksi tiistaisin ja torstaisin tarjoiltava Afternoon tea kaikkine lisukkeineen, voisi olla mainio tapa juhlistaa itse kunkin syntymäpäiviä!

Teeleidin tehtaanmyymälä löytyy Vaajakoskelta. Sata vuotta vanhassa SOK:n tulitikkutehtaassa toimii monen muun yrittäjän kanssa Teeleidin Tikkula, jossa mm. pakataan tuotteita jälleenmyyjille. Tarjolla on lisäksi myymälä ja pieni teebaari jossa on tarjolla pientä ylellisyyttä juoman muodossa arjen ahertajille.

Tikkula on avoinna: keskiviikosta perjantaisin klo 11.00 – 18.00.

Osoite: Tikkutehtaantie 2, 40800 Vaajakoski.

Ja mitkä olivatkaan tee-ammattilaisen vinkit täydelliseen teehen?

Ne ovat hyvin yksinkertaiset:

  1. Hanki teenkeitin josta näkee veden lämpötilan ja keitä vesi teepakkauksessa olevan ohjeen mukaan. Erityisesti vihreä tee kitkeröityy liian kuumassa vedessä.
  2. Mittaa hyvää teetä siivilään ohjeen mukaan, ei liian paljon eikä liian vähän.
  3. Käytä laaja-alaista siivilää jotta teenlehdet pääsevät kunnolla ”avautumaan”.
  4. Hauduta juoma ohjeen mukaan, jotkin teelaadut vain paranevat vanhetessaan, joten lehtiä voi hyvin käyttää 2 – 3 kertaa.
  5. Nauti!

Saattaisit myös pitää näistä:

18 kommentti

  1. Mielenkiitoista ja ihailtavaa tälläinen omistautuminen teen juontiin! 😀 Itse en ole tee-ihmisiä kuin joskus harvoin, minulle opetettavaa siis riittäisi. 🙂

    1. Kiitos Virpi kommentistasi!
      Opeteltaa on minullakin, se kun on niin helppoa tuo pussiteen käyttö.Mutta hitaasti hyvä tulee, tai ainakin maistuva teeannos. 🙂

  2. Ihana teehuone! Vaikka olenkin teen suurkuluttaja, keitän veden hellalla vesipannulla, jossa ei ole mittareita. Jos haluan hifistellä, käytän erillistä digitaalista lämpömittaria, joka on tullut hankittua ruuanlaittoa varten.

    1. Kiitos Pia kommentistasi!
      Varmasti toimii juuri noinkin, teenkeitin on ehkä sopivan passeli tällaiselle aloittelevalle teen ystävälle. 🙂

    1. Kiitos Pirkko kommnetistasi!
      Ja ikävä kuulla, että palvelukokemus ei ollut mikä parhain. Olemme oppineet jo niin itsepalvelukulttuuriin, että tuollainen vanha pöytiintarjoiltu tapa pistää suorastaan hämmentymään. Erityisesti jos siitä ei erikseen mainita. Olemme myös teenjuojia ja onkin mukavaa vaihtelua kun löytää paikan joka on täysin teelle omistautunut.

  3. Mä muistan lukeneeni tästä aiemmin jo jostain toisestakin blogista ja pistäneeni korvan taakse. Ihana paikka ja sijainti olisi sopiva kun vaan taas joskus saisin aikaiseksi mentyä käymään Jyväskylässä yliopistolla.. Nimim. Gradu vaiheessa 😀

    1. Kiitos Emma kommentistasi!
      Hei nyt sinulla on mainio mahdollisuus mennä Jyväskylän yliopistolle näyttämään graduaihiota ja sen jälkeen nauttia mehevä kakunpala ja aromikasta teetä Teeleidissä! 🙂

  4. Hei olipa kiva lukea vähän taustoja Teeleidistä, olenkin miettinyt miten tällainen paikka on oikein rantautunut Jyväskylään! Vaikka olen asunut Jyväskylässä jo reilut pari vuotta, en ole vielä kertaakaan eksynyt tuonne, heh täytyy kyllä korjata asia 🙂

  5. Ihana Teeleidi! Noissa uusissa tiloissa en olekaan saanut aikaisiksi käydä, mutta entisissä tiloissa tuli useinkin istuskeltua teehuoneen nurkassa siemailemassa etenkin valkoista teetä. 🙂

    1. Kiitos Paula kommentistasi!
      Teeleidissä kannattaa käydä nautiskelemassa vanhan ajan tunnelmaa sekä tietenkin teetä joka herättää makunystyrät! 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *