Hotel Kauttua, Eura 

*Blogijuttu on tehty yhteistyössä Hotel Kauttuan kanssa

Sain pääsiäisenä mahdollisuuden tutustua Suomen pienimpään hotelliin Eurassa ja olihan se mentävä uteliaisuudesta kurkkaamaan.

Hotel Kauttua lyhyesti

Hotelli tai tässä tapauksessa huoneistohotelli sijaitsee vanhassa Portinvartijan talossa lähellä Kauttuan ruukkia. Kauttuan ruukin toiminta on jatkunut yhtäjaksoisesti lähes 400 vuotta, joten alue on kulttuuriarvoiltaan rikasta.

Portinvartijan rakennus on aiemmin kuulunut Euran paperi Oy:lle joka muutamien fuusioiden myötä on nykyisin nimeltään Amcor Flexibles Finland Oy. Tehtaassa valmistetaan mm. erittäin kestäviä kahvipakettien pakkausmateriaaleja.

Tehdasalueen rakennukset ovat rakennettu vuonna 1949 ja edustavat funkkistyyliä niin ulkoa kuin sisältä.  Rakennuksissa on edelleen jäljellä alkuperäisiä, varsin retroja, mutta erittäin hyvin säilyneitä huonekaluja. Yritystalossa ja hotellissa on nähtävillä mm. valaisimia sekä Helsinki-Vantaan lentokentälle suunniteltu nahkasohva, joka vetää vertojaan virheettömyydellään suoraan kaupasta ostetuille huonekaluille.

Hotel Kauttua on tarjonnut majoitusta 1 – 4 henkilölle vuodesta 2014 lähtien. Maksimissaan huoneistoon mahtuu 6 henkilöä huoneistosta löytyvillä varavuoteilla. Huoneiston hintaan kuuluu langaton internet, vuodevaatteet, keittiö ruoanlaittomahdollisuuksineen, oleiluhuone josta löytyy tietokone majoittujien käyttöön, arkisin tarjottava aamiainen viereisen tehtaan Antell-kahvila Kantrillissa sekä loppusiivous. Parkkipaikka jossa on lämmityspistokkeet, kuuluvat huoneiston hintaan mukaan. Huoneisto on savuton. Lisäksi majoittujat voivat lainata hotellilta käyttöönsä polkupyöriä lähialueen tutkimiseen.

Hotellin osoite: Luvalahdentie 1, 27500 Kauttua.

Kohteessa

Hotellille mennessä iskee hieman epäusko, viitat neuvovat tehtaan pihaan, mutta usko loppuu pienen rakennuksen edessä. Olemmeko perillä? Olemmehan me. Yrittäjäkaksikon iloinen osakas Petri Koivisto tulee Portinvartijan talosta ulos ja alkaa mielenkiintoinen matka tehdashistorian lähteille.

Koivisto johdattaa meidät huoneiston sisälle samalla kertoen alueen historiasta sekä omasta lähimenneisyydestään. Hotelli todellakin käsittää vain yhden huoneiston! Tosin kaksi makuuhuonetta on sijainniltaan sellaiset, että rakennuksessa voisi hyvinkin yöpyä useampikin pariskunta tai ystäväporukka ja silti kaikille olisi tilaa elää ja olla. Molemmissa makuuhuoneissa on kaksi vuodetta sekä 32” taulutelevisiota.

Keittiö on varusteltu lähes kaikilla tarvittavilla varusteilla, tosin uunia ei löydy, mutta Koivisto kertoo, että sellainenkin on joskus asiakkaan pyynnöstä tuotu paikalle. Keittiön ruokailuryhmä on mielenkiintoinen, pyöreä pöytä nahkatuoleilla. Portinvartijan talon viereisestä rakennuksesta – Yritystalosta, on löytynyt todellisia löytöjä tehtaan historiasta. Ties ketkä näilläkin tuoleilla ovat ennen meitä istuneet. Koivisto on kiinnostunut myös kotimaisista yrteistä sekä niiden hyvää tekevistä vaikutuksista ja onkin hotellitoiminnan lisäksi mukana yrttibisneksessä. Keittiössä on näytillä erilaisia yrttipurkkeja Yrttipaja Oy:n tuotannosta.

Rakennuksessa on pieni wc sekä suihku. Oleiluhuoneen ikkunasyvennyksissä on tehtaassa valmistettuja kahvipusseja, muistoina menneistä vuosikymmenistä. Huoneistossa on myös useita kuvakollaaseja, joihin on taltioitu tehtaan työläisiä työssään.

Tarinan mukaan Portinvartijan talossa työskenteli aiemmin varsin tiukka tehtaan portinvartija. Hänen ohitseen ei ihan tuosta vaan menty. Kuvassa portinvartija vuonna 1959. Kuva Hotel Kauttua.

Huoneistossa ei ole saunaa, mutta kesäisin on mahdollista kävellä vanhaa ratapenkkaa pitkin varsin lähellä sijaitsevalle Alvar Aallon suunnittelemalle jokisaunalle, jossa järjestetään halukkaille yleisösaunavuoroja. Jos luonto on kesäaikaan Kauttualla hurmaava, samaa voi sanoa läheisen Kauttuan ruukin rakennuksista jotka loistavat kilpaa auringon kanssa. Täällä järjestetään erilaisia kesätapahtumia, tarjotaan sielunravintoa kulttuuria ja historiaa kaipaaville sekä ruokitaan myös nälkäisiä vatsoja. Hotel Kauttua onkin oivan matkan päässä ruukista sekä sen houkutuksista.

Hotel Kauttuan kautta voi myös halutessaan vuokrata viereisen Yritystalon kokoustiloja enimmillään 20 henkilölle tai osallistua vaikkapa joogailtaan hotellin toisen osakkaan Pasi Kuuselan ohjaamana. Etukäteen on mahdollista varata myös rentouttava hieronta Studio Mantrasta.

Hotel Kauttua on veikeä mahdollisuus viettää laatuaikaa oman porukan kesken ilman häiritseviä naapureita. Matkailijan perustarpeet on otettu miellyttävästi ja lähes kodinomaisesti huomioon. Unohtamatta Kauttuan ja Euran kulttuuritarjontaa, joka on lähes kävelymatkan päässä.

Mikäli kiinnostus Hotel Kauttuaa kohtaa heräsi, seuraa mukana. Pian blogissa on onnekkaalle tarjolla majoituslahjakortti huoneistoon! Mikäli et malta odottaa, käy Hotel Kauttuan sivuilla ja varaa oma yösi jos toinenkin.

Saattaisit myös pitää näistä:

10 kommentti

 1. Olen selkeästi kiinnostunut, kun mainitsit rautatien. Oma kaukainen serkkuni oli työssä tuolla veturinkuljettajana. 1918 hänelle tarjottiin vaihtoehtona joko punakaartiin liittymistä tai että hän jatkaa veturihommia. No, hän jatkoi veturinkuljettajana. Sitten hän kuuli, että saksalaiset ajavat hänen omaa perhettään kohden Lahtea ja lähti sitten sinne ja päätyi Tammisaareen, missä kuoli nälkään.

  1. Kiitos Stacy kommentistasi!
   Ja on tosi ikävä kuulla, kuinka kaukaiselle serkullesi kävi. 🙁
   Ajat olivat tuolloin toiset mutta luulen silti, että ratkaisu jonka serkkusi teki kun lähti Lahteen, niin usea meistä tekisi saman. Silläkin uhalla, että päätyisi vankileirille.

 2. Aika hauska paikka ja sellainen josta en ole koskaan ennen kuullutkaan. Piti ihan katsoa kartasta missä tällainen paikkakunta sijaitsee. Tällä hotellilla on ainakin hyvä mainosetu siinä, että voivat sanoa olevansa Suomen pienin. 🙂 Kuitenkin ihan viihtyisän näköinen paikka.

 3. Olen tällä viikolla innostunut lukemaan blogeista muutamia majoitusjuttuja, ja vau mitä mielenkiintoisia paikkoja Suomesta löytyy! En tällaisesta tiennyt ollenkaan. Tällaisia ovat ne paljon puhutut piilotetut helmet, joista ihmiset aina puhuvat ja niitä etsivät – jos minulta kysytään. Olisipa mielenkiintoista kokeilla, jos tuonne suunnille eksyn.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *