Killinkoski & Wanha Tehdas, Virrat

Seuraavaksi vien teidät jälleen yhteen kesälomakohteeseeni, nimittäin Virtain ja Ähtärin välistä löytyvälle Killinkosken kylälle.

Täältä löytyy Wanha Tehdasmiljöö, joka suorastaan pursuaa hieman erilaisia, mielenkiintoisia museoita sekä rustiikkisia näyttelykokonaisuuksia.

Tehtaan vieressä kimaltelee Vuolteenjärvi.

Killinkoski & Wanha Tehdas lyhyesti

Killinkosken Wanhan Tehtaan vanhimmat osat on rakennettu vuonna 1908 ja on arkkitehti Josef Stenbäckin suunnittelemia. Rakennus on nykyisin suojelukohde.

Wanha Tehdas on alkujaan toiminut P. G. Holmin nauhatehtaana, myöhemmin Inka Oy:nä.

Wanhan Tehtaan uumenista löytyy mm. 100-vuotista tehdasperintöä esittelevä Nauhateollisuusmuseo, uuden karhea Into-keskus, laaja Kamerataivas – valokuvaamisen erikoistunut Suomen Kameramuseo, Kylämuseo: Killin Parturi-kampaamo, ajankohtainen Josef Stenbäck ja Killinkoski-näyttely, Nostalgiset lelut-näyttely, VPK:n palokalusto näyttely, Taiteilija Marjaliisa Pitkärannan näyttelytila sekä Vanhojen opetustarvikkeiden kokoelma.

Wanha Tehdasmiljöö.

Wanhassa Tehtaassa voi myös tehdä löytöjä Kirpputorihallissa ja Kirjakirppu-myymälässä. Intoutua taiteesta Taidegalleria Killin Kalleriassa, ostaa nauhoja Killinkosken tehtaanmyymälästä sekä herkutella museokäynnin lopuksi Wanhan tehtaan kuppilassa.

Tänään

Meidän perinteinen kesälomakäynti alkaa lähes joka kerta samalla tavalla eli yläkerran vuonna 2002 avatusta Kirpputorihallista. Tämä on aivan valtava kirpputori, jossa on myynnissä kaikenlaista tavaraa taivaan ja maan välistä. Kiinnosti sitten maalaisromantiikka kuten hevosten päitset, vanhat lehdet ja levyt tai uusimmat liikuntavälineet.

Valinnan vaikeutta…

Tavaroiden hinnat ovat kohtuulliset, ja erityisen mukavaa on, että täältä usein löytää juuri niitä asioita joita pääkaupunkiseudun kirpputoreilla ei ole tarjolla. Meidän traditioihin kuuluu joka kesäinen villasukkaparin ostos tulevaa talvea varten. Tällä kertaa mukaan lähtivät myös iloisen väriset lapaset sekä kesälukemista mökille.

Kirpputorihallin vieressä on valokuvagalleria, jossa tällä kertaa oli Antero Takalan Twilight Inari-valokuvanäyttely esillä.

Kamerataivas

Joka vuosi käymme myös vuonna 2007 avatussa Suomen Kameramuseon Kamerataivaassa, jonka näyttely on varsin kivasti toteutettu. Jos olet kiinnostunut vanhoista kameroista ja kameratekniikasta, täältä varmasti löydät mielenkiintoista katsottavaa. Valikoimassa on peräti 2500 esinettä! Museon perusnäyttely pohjautuu testamenttilahjoitukseen, jonka Rainer ja Sirkka Mattlin ovat Suomen Valokuvahistorialliselle Yhdistykselle lahjoittaneet.

Museon suurin ja pienin kamera.

Museoon on lavastettu vanhan ajan elokuvateatteri nostalgisine Pekka ja Pätkä-leffajulisteineen, 70-luvun mainoskuvaamo, kylpyhuonekehittämö sekä Killinkoskella toimineen Valokuvaamo Tenholan alkuperäinen kalusto. Museo on ainutlaatuinen paikka!

Teatteri sisältä.
70-luvun mainoskuvaamo.

Vanhojen opetustarvikkeiden kokoelma

Seuraavaksi siirrymme tutkailemaan Vanhojen opetusvälineiden kokoelmaa, joka on näin 70-luvulla syntyneelle kovin tutun oloinen paikka. Nykyisille lapsille ja nuorille kokoelma on varsin erikoinen.

Esillä on täytettyjä eläimiä, kyykäärme lasipullossa, piirrettyjä pahvitauluja, mankeli, Harmooni, liitutaulu ja sokerina kakun päällä Nokia-merkkinen kuminen utare-opetuslaite. Varsinaista historianhavinaa menneen ajan luokkahuoneista, vain lasten äänet puuttuvat…

Tämä kokoelma on ollut ehdoton kesävieraidemme suosikkipaikka, vaikkakaan esineisiin ei valitettavasti saa koskea.

Opetustarvikekokoelman vieressä on Kirjakirppu, josta voi löytää edullisia kirja-aarteita useamman vuosikymmenen takaa. Putiikista tulee mieleen 80-luvun kirjastot.

Kylämuseo: Killin parturi-kampaamo

Mennessämme tehtaan rappusia kerroksen alaspäin, täältä löytyy ihka oikea Killinkoskella toiminut Killin parturi-kampaamo, tosin muovipleksien takaa. Esineitä on 1930-luvulta aina tähän päivään. Kokoelma on Eila Hömmön keräämä.

Onpa täälläkin jotain tuttua, kasarina omat kampaamokäynnit aloittaneelle… Esimerkiksi vanha päähän laitettava kuivauspömpeli. Ja entä nuo seinällä olevat paperiset hiusmallit, aika eksoottisia! 😉

Nostalgiset lelut-näyttely ja VPK:n palokalusto näyttely

Mikkelikutomon hallitilasta löytyy kaksi varmasti perheen pienimpiä kiinnostavaa näyttelyä. Hallin perältä löytyy vanhoja VPK:n palokalustoon liittyviä tavaroita ja esineitä, sammutusletkuista Land Rover-paloautoon.

Käsin pumpattavat vesipumput.

Nostalgiset lelut-näyttelyssä on esillä Rita Halttusen laajasta kokoelmasta mollamaijoja, nukkeja ja leluja. Esillä on ihanan söpöjä nalleja, ja entäs sitten nuo vanhat nukenvaunut? Katsottavaa on niin paljon, että menee tovi jos toinenkin, ennen kuin oma lapsuuden aikainen lelu näyttelystä löytyy.

Killinkosken tehtaanmyymälä

Samasta kerroksesta löytyy myös Killinkosken tehtaanmyymälä, josta voi ostaa kotiin viemisiksi metrikaupalla kaikennäköisiä nyörejä, nauhoja ja vetoliinoja.  Ja ei kuulkaas hinnat päätä huimaa!

Into-keskus

Uuden karheana uutuutena löytyy tämän vuoden huhtikuussa avattu Into-keskus. Keskuksessa esitellään Nyströmin kulttuurisuvun vaiheita sekä virtolaisen kuvaajan I. K. Inhan elämää.

Keskuksen perustana on Aamu Nyströmin testamenttilahjoitus Virtain kaupungille. Testamentin ehtona oli perustaa kaupunkiin Into-keskus, johon sijoitetaan testamentin mukana tullut jäämistö sekä muuta materiaalia.

Nykyaikaisin tehostein pääset tutustumaan I. K. Inhan elämään.

Keskukseen onkin lavastettu Nyströmien työhuone, jonka läpi kävellessä saat mukaasi tuulahduksen menneistä ajoista Jäähdyspohjan Valkeajärven kulttuurikodista.

I.K. Inhan Toiveiden mailla-näyttely

I.K. Inha (1865 – 1930) tunnettiin taitavana kansallisvalokuvaajana. Valokuvauksen lisäksi hän työskenteli myös toimittajana, kääntäjänä, kriitikkona ja kirjailijana.

Vas. puolella I.K. Inhan Toiveiden mailla-näyttely. Oik. puolella Josef Stenbäck ja Killinkoski-näyttely.
Vilhonkatu, Helsinki. Kuva: I. K. Inha 1908, Suomen Valokuvataiteen museo.

Inhan elämään keskittyvän näyttelyn lisäksi, Into-keskuksessa on toteutettu kaksi I. K. Inhan kuviin perustuvaa valokuvanäyttelyä.

Ensimmäisenä näyttelynä on Toiveiden mailla-valokuvanäyttely. Näyttelyssä on mukana yhteensä 40 mustavalkoista Inhan ottamaa valokuvaa, joissa esitellään Inhan Padasjoen kuvausmatkan otoksia vuodelta 1913. Osa kuvista ei ennen tätä näyttelyä ole ollut esillä, eikä kuvia löydy Inhan kirjoistakaan. Nyt on siis lähes ainutkertainen mahdollisuus tutustua taidokkaasti otettuihin valokuviin.

Näyttely on avoinna 30.9.2017 asti.

I.K. Inha – Mansikit Pariisin

Into-keskuksen salista löytyy toinen Inhan valokuvanäyttelyistä. Tämän näyttelyn aiheena on vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttely ja erityisesti lehmät sekä heidän omistajansa. Kuvat ovat omalla tavallaan hyvin persoonallisia, suorastaan sympaattisia.

I.K. Inhan kuvasarjasta Suomen maatalous, 1899. Kuva: Suomen Valokuvataiteen museo.

Näyttely on avoinna 30.9.2017 asti.

Josef Stenbäck ja Killinkoski-näyttely

Into-keskuksesta löytyy nyt myös Wanhan tehtaan suunnitelleelle arkkitehdille Josef Stenbäckille omistettu, pysyvä näyttely. Näyttelyssä esitellään hänen rakennuspiirustuksia mm. Killinkosken kirkosta, Virtain Pappilasta, sekä useista muista kuuluisista rakennuksista.

Virtain uuden pappilan rakennuspiirustus, piirtänyt Josef Stenbäck.

Nauhateollisuusmuseo

Sisäpihalta löytyy sisäänkäynti vanhaan pannuhuoneeseen rakennettuun Killin Kalleriaan, vanhaan pajaan rakennettuun Wanhan tehtaan kuppilaan sekä Nauhateollisuusmuseoon.

Viimeisenä käymme katsomassa Nauhateollisuusmuseon. Rakennuksen toisesta kerroksesta, entisestä tehtaan valmistusosastosta sekä ompelimosta löytyy varsinainen laitteiden ihmemaa.

Nauhateollisuusmuseo.

Museo on Pohjoismaissa ainoa laatujaan. Lähin vastaava löytyy Ronsdorfista Saksasta. Nauhateollisuusmuseossa on vanhoja, omalla tavallaan tosi hienoja laitteita ja koneita, joilla on aikojen saatossa kudottu, päärmätty ja tikattu erilaisia nauhoja sekä merkkejä.

Vanhat valokuvat elävöittävät museota. Kannattaa vilkaista pientä konttoria laitteiden takana. Täälläkö esimies on istunut ja valvonut tuotantoa?

Entisestä ompelimosta löytyy merkkejä jos jonkinlaisia.
Kullakin merkillä on omat tietonsa kortille tallennettuna.
Muumimerkki. Olisiko 80-luvulta?

Konesalin jälkeen on pieni huone, joka on täynnä erilaisia merkkejä ja etikettejä muumeista kaupunkien pr-merkkeihin. Joukossa on monta tutunnäköistä kankaanpalasta. Mitä kaikkea mielensyövereihin oikein tallentuukaan vuosien varrella?

Taiteilija Marjaliisa Pitkärannan näyttelytila

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisempänä, on etikettihuoneen viereinen näyttelytila, joka on omistettu Killinkosken omalle taiteilijalle, Marjaliisa Pitkärannalle (1941 – 2003) ja hänen kattavalle tuotannolleen.

Taiteilijan työpöytä.
Alkuperäinen piirros Marjaliisa Pitkäranta.

Et ehkä tunnista häntä nimeltä, mutta työt puhuvat puolestaan. Esillä on useita taiteilijan piirtämiä herttaisia postikortteja, kirjojen kuvituksia sekä postimerkkejä.

Elinaikanaan taiteilija piirsi kahdeksan postimerkkihin päätynyttä kuvaa. Löytyypä Marjaliisan kuvituksia myös tietyn aikakauden oppikirjoistakin. Näyttelytila muistuttaa pienten tyttöjen ”ihanuuksien ihmemaata”.

Into-keskuksesta löytyy opetustauluja, jotka ovat myynnissä.

Kaiken kaikkiaan käynti Killinkosken Wanhassa Tehtaassa on sykähdyttävä. Monta niin kovin erilaista museota, ja silti niin lähellä toisiaan. Kävijällä on mahdollisuus tutkia menneiden aikojen elämää hyvin konkreettisesti.

Kaikkiin museoihin ja näyttelyihin on vapaa pääsy, joten konkurssia et tällä museokäynnillä tule kokemaan. Päinvastoin, olet lähtiessäsi monta ajatusta ja kokemusta rikkaampi!

Aukioloajat

Wanha Tehdas on auki 30.9.2017 asti, ma-pe klo 10.00 – 17.00, la 10.00 – 15.00 ja su 12.00 – 17.00. Maksullisia ryhmäopastuksia on tarjolla tilauksesta. 

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *