Bur Dubai, Emiraatit

Dubain ydinkeskusta tarjoaa matkailijalle kaikkein suurinta, isointa ja leveintä, puhumattakaan lukuisista kiiltävistä pilvenpiirtäjien pinnoista ja luksusliikkeiden kutsuvista näyteikkunoista. Ydinkeskustasta et kuitenkaan löydä mitään aitoa tai puhumattakaan mistään vanhasta ja kuluneesta. Mikäli sinua kiehtoo sukeltaa Arabiemiraattien menneisyyteen, on sinun ehdottomasti vierailtava Dubain vanhimmassa osassa Bur Dubaissa.

Bur Dubaissa pääset tutustumaan perinteisempään Dubaihin mm. ylittämällä Creek-lahden Abra-veneiden kyydissä, eksymällä soukkeihin, vaeltamalla pitkin perinnekeskuksen kujia sekä vierailemaan Dubain mielenkiintoisessa museossa.

Tämän postauksen aiheena onkin vierailla Dubain museossa.

Dubain museo lyhyesti

Dubain museo on perustettu vuonna 1971 Al Fahida linnoitukseen. Itse linnoitus on rakennettu yli 200 vuotta sitten vuonna 1787.

Vuonna 1995 museota laajennettiin maanalaisella osalla Sheikki Rashid bin Saeed Al Maktoumin toimesta.

Museo on avoinna lauantaista torstaihin klo 8.30 – 20.30. Perjantaisin museo on avoinna klo 14.30 – 20.30. Ramadanin aikaan museo on avoinna lauantaista torstaihin klo 9.00 – 16.30. Perjantaisin museo on tuolloin kiinni.

Pääsylippujen hinnat eivät päätä huimaa. Aikuisilta pääsymaksu on kolme dirhamia (0.75€/2017) ja alle 6v. lapsilta yhden dirhamin (0.25€).

Tänään

Hotellimme sijaitsi Bur Dubain puolella joten kävelimme helteisenä päivänä museolle. Meillä ei ollut ihmeempiä ennakko-odotuksia Dubain museon suhteen. Tavoistamme poiketen, emme edes käyneet ennakkoon tutkimassa museon internet-sivuja. Kovin houkuttelevalta ei museo ulkoasultaan ole, älä kuitenkaan anna ulkonäön hämätä!

Ensisilmäykseltä rakennus on pieni linnamainen rakennus muutamalla tornilla, jossa liehuu sekä Dubain että Emiraattien liput. Yksi torneista on muuten nykyisen Dubain vanhin yhä pystyssä oleva rakennus, ja se on rakennettu vuonna 1787. Pihassa linnoituksen ulkopuolella on suuri dhow (laiva) laatoitetulla pihalla.

Astuimme tykkien vartioiman suuren puuoven kautta linnoituksen viilennettyyn eteiseen ja ostimme pääsyliput museoon.

Sisäpiha on kuin läkähdyttävälle aavikolle astuisi, täysin tuuleton aukio, jossa hiekalla makaa tykkejä kuulineen, vanhoja veneitä palmun alla sekä Arish-niminen rakennus, joissa aavikolla asuneet paimentolaiset asuivat. Ei kyllä käy kateeksi. Nyt lämpömittari näyttää 36 astetta, mutta kesäisin aavikolla voi olla reippaasti yli 40 astetta lämmintä. Ja harvan rakennelman sisällä tuntuu koko kroppa sulavan…

Sisäpihalta pääsee linnoituksen siipeen jossa esitellään syvemmin linnoituksen historiaa sekä mm. aseita, joita linnoituksen puolustuksessa on käytetty. Täällä on myös pieni matkamuistomyymälä, jossa myydään perinteisellä tyylillä maalattuja maalauksia. Tässä vaiheessa museo alkoi tuntua tylsältä sekä olo äärettömän tuskaiselta.

Sisäpihan toisesta reunasta aukeaa ovet linnoituksen toiseen kylkeen, sinne myös me kuljimme kuumuutta pakoon. Ovista sisään astuessa valkea liuskaportaikko vie sinut maan alle, samalla ilmastoinnin alkaen helpottaa vierailijan oloa. Ja mitä alhaalta löytyikään!

Museon alakerta on äärettömän hieno kokonaisuus! Alakertaan on lavastettu maanalainen maailma joka kuvaa mennyttä Dubaita, mielenkiintoisine yksityiskohtineen. Täällä törmäät mm. merenkävijöihin, soukkikauppiaisiin, dubailaisten koulutukseen, taatelifarmiin, paimentolaisten elämään sekä kalastajien arkeen.

Historia on tehty eläväksi, ei pelkästään vitriineissä olevia tavaroita esittelemällä, vaan tuomalla menneisyys nykyihmisen eteen sellaisena kuin se on ehkä aikoinaan näyttänyt.

Vahanuket ovat erehdyttävän aidon näköisiä, varsinkin kun alhaalla on hämärä valaistus. Jokaisen osa-alueen luona on miljööseen sopiva kyltti, jossa on riittävästi kerrottu kustakin kohteesta.

Ennen öljylähteitä ja Emiraattien yhdistymistä Dubain pääelinkeinot olivat luonnonsataman mukanaan tuomat edut kuten helmien sukeltaminen sekä kalastus. Emiraatilla on myös aina ollut vahva jalansija merellisessä kaupankäynnissä. Lisäksi kauan ennen muita naapurimaitaan, Dubaissa kävi ”turisteja” laivojen mukana, jotka toivat lisäansioita alueen torikauppiaille.

Meidän perhettä erityisesti ilahduttivat museon yksityiskohdat. Ne ovat hienoja ja tarkkaan mietittyjä, kuinka monen museon sisätiloissa esimerkiksi virtaavaa vettä purossa sekä hiekkaa lattialla? Myös kalastajien maailma on taitavasti toteutettu sinisillä valoilla.

Lavastettu maailma loppuu arkeologisiin kaivauksiin, jossa on esillä muutama luuranko sekä kaivauksissa löytyneitä tavaroita. Erilaisia keramiikka-, metallikuppeja sekä vanhoja aseita on aseteltu perinteisellä tavalla vitriineihin vierailijoiden tarkasteltavaksi.

Museo päättyy museokauppaan jossa myydään ylihinnoiteltuja pienesineitä turistien iloksi. Kauppaa vastapäätä on vielä suuri huone, jonka lasivitriineissä on kaivauksissa lyödettyä Dubain tuhansia vuosia vanhaa historiaa erilaisten esineiden muodossa.

Leveä porrasliuku vie ylös ovelle, jonka luona olevilla penkeillä voi vielä hetken istahtaa ennen ulos menemistä. Täällä on myös automaatteja, joista saa ostettu edullista ja ennen kaikkea kylmää pullovettä.

Keskiverto museovierailija on kiertänyt museon alle kahdessa tunnissa. Dubain museo sopii perheen pienimmille visuaalisuutensa vuoksi sekä myös niille henkilöille, joita eivät perinteiset museot yleensä oikein nappaa. Museon antiin nähden pääsylippujen hinnat ovat ilmaiset.

Kaiken kaikkiaan museokokonaisuus oli erinomainen sekä hyvin yllätyksellinen! Harvoin museossa tulee tunne, että tähänkö tämä jo loppui? Tällainen epäuskoinen fiilis jäi meille Dubain museosta ”käteen”. Iso suositus!

Lue myös: Vierailustamme Jais vuorelle

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

  1. Kävin samassa museossa vuonna 2015 – ja samat fiilikset olivat kun menin sisään ja tulin ulos. Mahtava paikka kun muu Dubai täysin uutta. Majoitukseni oli museon vieressä – Orient Guest House nimessä majatalossa, joka on myös oli tehty noudattamaan vanhaa tyyliä. Läheltä löytyi soukkit ja kiva rantakatu jossa kävellä – suosittelen Bur Dubaita. Taksilla pääsi edullisesti sitten käymään ostokeskuksissa ja öky-Dubain keskustassa.

  2. Me kävimme aikanaan tuolla lapsien kanssa. Pojat olivat tuolloin 10 vuoden alle kumpikin ja museo oli juuri sopiva heille. Eli jaksoi kiinnostaa.

    Olen myöhemmin käynyt Dubaissa aikuisporukalla ja silloin en enää jaksanut tuolla uudelleen vierailla. Soukeissa tuli käveltyä ja etenkin niiden kiinalainen osa osoittautui kiinnostavaksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *