Abu Dhabi, Arabiemiraatit

Jos sinua kiinnostaa islamilainen arkkitehtuuri ja haluat tutustua tarkemmin johonkin moskeijaan Arabiemiraattien matkallasi, suosittelen ottamaan suunnan Abu Dhabiin ja siellä Sheikki Zayedin moskeijaan.

Sheikki Zayedin moskeija lyhyesti

Sheikki Zayedin moskeija on varsin uusi rakennus, se on rakennettu vuosina 1996 – 2007. Moskeija on maan suurin ja se on nimetty Arabiemiraattien ensimmäisen presidentin ja perustajan Zayid ibn Sultan Al Nahyanin mukaan. Perustaja kuoli 3.11.2004 ja haudattiin moskeijan alueelle. Sheikin hautajaiset olivatkin moskeijan ensimmäinen virallinen tilaisuus.

Rakennus on valtava, neliöitä moskeijassa on 22 412 m2, ja rakennus tuli maksamaan peräti 545 miljoonaa dollaria. Moskeijaan mahtuu samanaikaisesti noin 40 000 ihmistä, joista pääsaliin noin 7000 ihmistä. Moskeijassa on 82 kupolia, joista pääsalin kupoli on sisämitaltaan 70 metriä korkea. Moskeijan neljä minareettia ovat 107 metriä korkeita. Moskeijasta löytyy mm. Maailman suurin itämainen matto sekä miljoonin Stawrovski kristallein koristeltuja kristallikruunuja.

Moskeija on poikkeuksellisesti avoinna myös ulkomaisille vierailijoille. Moskeija toimii sen perustajan Sheikki Zayedin toivomuksesta myös islamilaisen taiteen ja arkkitehtuurin kulttuurinkeskuksena. Sunnuntaista torstaihin on mahdollista osallistua tunnin kestävälle opastetulle kierrokselle ilman erityistä maksua klo 10.00, 11.00 ja 17.00.

Koska kyse on moskeijasta, länsimaalaisilta odotetaan kulttuuriin sopivaa pukeutumista. Naisilla se tarkoittaa väljää, pitkää hametta, pitkävartista paitaa sekä huivia. Miehillä pukukoodiin kuuluu olkapäät peittävä paita. Myöskään shortseja ei miehillä suvaita. Mikäli olet vähemmissä vaatteissa liikenteessä, saat lainavaatteet portilta.

Moskeija on avoinna vierailijoille klo 9.00 – 22.00, paitsi perjantaisin aamupäivisin, jolloin moskeija on pyhitetty uskonnollisiin tarkoituksiin.

Ramadanin aikaan moskeija on auki muina päivinä paitsi perjantaisin klo 9.00 – 14.00.

Moskeijaan sisäänpääsy on ilmainen.

Tänään

Abu Dhabi sijaitsee 150 km päässä Dubaista ja sinne johtaa hyvä, tasainen tie. Lähdimme aamupäivällä Dubaista vuokra-autolla matkaan.

Abu Dhabiin pääsee myös julkisilla busseilla IBN Battuta linja-autoasemalta sekä erilaisten retkijärjestäjien järjestämillä retkillä. 

Matka-aikaa moskeijalle kului parisen tunnin ajan. Vasta lähempänä Abu Dhabia tie ruuhkautui, muuten matka kulki hyvin sujuvasti hieman tylsiä tasaisia maisemia katsoen.

Moskeija kupolit ja minareetit hohtivat jo kaukaa. Mitä lähemmäksi pääsimme, sitä suuremmaksi Sheikki Zayedin moskeija kasvoi. Ja se tunne kun katsoo auringossa valkoisena hohtavaa moskeijaa sinistä taivasta vasten, on hyvin vaikuttava!

Ajoimme auton varsin tyhjälle parkkipaikalle. Sisäänpääsyportti tai paremminkin teltta sijaitsi vajaan sadan metrin päässä autostamme.

Portille kävellessä kuvittelimme, että asumme täyttäisivät tarvittavat kriteerit, mutta ei. Laukkujen läpivalaisun jälkeen meidät naiset ohjattiin pukemaan Abayan päälle. Myös perheen ainoa mieshenkilö sai oman valkoisen puuvillakaavun puettavaksi.

Tässä vaiheessa meidän tiemme erosivat, koska naisten kaavun laittaminen ei ollut aivan yksinkertainen operaatio. Ruskea kaapu jonka saimme, oli jotakin viskoosineulosta, joka tuntui päällä inhottavalta ja erityisen hiostavan kuumalta. Varsinkin kun alle jäivät omat vaatteet. Myös kaavun huppu oli saatava lähes pään yli ja se solmittiin pukuvirkailijoiden toimesta nauhoilla jämerästi kiinni.

Kaksi naista puki ihmisiä kuin liukuhihnalla, osa sai päälleen tummansinisen kaavun, ja aivan ei selvinnyt oliko näissä väreissä jokin merkitys.

Päästyämme teltasta ulos moskeijan alueelle, ihmettelimme puhtaan valkeaa rakennusta vihreän puutarhan ja altaiden vierustalla.

Lähempänä sisäänpääsyä on valtavat vesialtaat houkuttelevan sinisine vesineen. Kaavun alla ON VALTAVAN KUUMA! Olisi tehnyt mieli hypätä altaaseen…

Hieman tuli muuten kadehdittua mustiin kaapuihin pukeutuneita paikallisia nuoria, joilla oli kaavun alaosissa varsin rohkeita leikkauksia, jolloin ilma pääsi kiertämään vaatteiden alla. Myös heidän kaapujen materiaali näytti tyystin erilaiselta kuin meidän lainakaapujen.

Moskeijaan päästäksesi sinun on jätettävä kenkäsi ja sukkasi lokerikkoon. Marmori tuntuu ihanan viileältä varpaiden alla. Rakennuksen varjossa onkin varsin mukava liikkua.

Oikealta puolelta pääset naisten puolelle. Naisten puoli jakaantuu kahteen osaan; alakertaan vievät nykyaikaiset rullaportaat. Täältä löytyy varsin viehkeät pesutilat. Mikäli käyt pesu-ja wctiloissa, saat laittaa kengät takaisin jalkaan. Naisten puolella on myös oma rukoussali, jonne meillä ei virkailijoiden toimesta ollut asiaa.

Voit vuokrata passiasi vastaan itsellesi kuulokkeet, jonka selostuksen johdattamana voit kiertää hohdokkaan moskeijan tai vain ihmetellä omassa rauhassa rakennuksen varsin ainutlaatuista arkkitehtuuria sekä sen lukuisia yksityiskohtia. Rakennus on kaunis ja hohdokas, kuin suoraan sadusta.

Vierailijat pääsevät kiertelemään suurta sisäpihan kehystävää pylväskäytävää. Käytävässä on tuhansia pylväitä. Itse sisäpihalle ei ole kulkua, mutta kauniiden kaaripylväiden alta voi ihastella sen kokoa ja marmorin kuvioita.

Sisälle moskeijan pääsaliin on pieni ruuhka, joka hajoaa, kun päästää salin eteiseen ja siitä eteenpäin salin reunoille. Pääsalin keskusta on eristetty ja kulku salissa hoidetaan sivuja pitkin.

Jo eteisaulan kattokruunut ovat valtavat, puhumattakaan pääsalin 24 karaatin kristallikruunuista. Kruunut ovat 15 metriä pitkiä, 10 metriä leveitä ja painavat kaksitoista tonnia. Huh! Toivottavasti ripustukset on tehty kunnolla.

Pääsali ei ole aivan niin huikea kuin rakennus on ulkoapäin, joten kierros sisällä on nopeampi kuin uskoimmekaan. Koska rakennus on valmistunut tämän vuosituhannen puolella, on ilmastointi kunnossa, joten lämpöshokki tulee jälleen ulko-ovella vastaan. Onhan ulkona 40 astetta lämmintä…

Kaiken kaikkiaan käynti Sheikki Zayedin moskeijassa on vaikuttava. Rakennus on kaunis ja käynti miellyttävä kaapua lukuun ottamatta. Moskeija on mitoiltaan sen verran suuri, että pääset varmasti tutkimaan ja vaeltamaan rakennuksessa ilman valtavaa yleisömassaa aivan selkäsi takana.

Moskeijan pihassa on myös kahvila sekä matkamuistomyymälä.

Moskeijan on kiertänyt vajaassa tunnissa. Mikäli haluat erityishehkua vierailuusi, käy moskeijassa auringon laskiessa, kun aurinko värjää kupolit ja minareetit vaaleanpunaisiksi! Tällöin myös moskeijan valot pääsevät oikeuksiinsa.

Kirjoitus kuuluu Arabiemiraateista kertovaan juttusarjaan.

Saattaisit myös pitää näistä:

16 kommentti

  1. Voi mitä muistoja… Tuolla tuli käytyä v. 2011:) Itse sain kyllä mustan kaavun ja itse asiassa kaikilla naisilla oli musta lainakaapu.

  2. Moskeija näyttää todella kauniilta etenkin ulkoapäin! Jos Abu Dhabiin tulee päädyttyä, tämä kohde kuuluu ihan ehdottomasti vierailtavien listalle.

  3. Olen käynyt paljon moskeijoissa ympäri maailmaa, milloin vain turistien (tai naisten) on ollut mahdollista niihin päästä. Tykkään tosi paljon moskeija-arkkitehtuurista. Muistan jonkin vierailun jälkeen vahtimestarin kysyneen, miksi vierailen aina uudelleen, että eikö yhden näkeminen riitä. No ei! Kaikkihan ne ovat ihan erilaisia: uusia, vanhoja, loisteliaita, vaatimattomia jne. Tästä olen nähnyt vasta vain kuvia, mutta upealta näyttää. Varmasti käyn, jos Abu Dhabiin joskus menen.

  4. Onpa hurjan kaunis rakennus tuo moskeija! Itämainen estetiikka on jotakin niin hurmaavaa. Itse en ole tuolla käynyt, mutta matkakuumehan tässä nousee katsellessa huikeita kuvia.

    1. Kiitos Anne tästäkin kommentistasi!
      Moskeija oli todellakin hieno ja kokemisen arvoinen. Onneksi vierasmaalaisilla on mahdollisuus tutustua rakennukseen.

  5. Sheikh Zayedin moskeija on uskomattoman kaunis! Kävimme siellä tammikuussa ja vaikka olin nähnyt paljon kuvia moskeijasta ennen matkaa, menin aivan sanattomaksi kaiken san kauneuden nähdessäni. En todellakaan osannut varautua siihen tunteeseen minkä Sheikh Zayedin moskeija saa aikaan, kertakaikkisen sykähdyttävä paikka!

    https://www.rantapallo.fi/elamaajamatkoja/2017/01/22/sykahdyttavan-kaunis-sheikh-zayed-grand-mosque-abu-dhabi/

    1. Kiitos Mia!
      Ja kyllä, moskeija oli suoraan kuin sadusta tai ainakin Disneyn elokuvasta ”repäisty”. Adjektiivit eivät riitä kuvaamaan rakennusta.
      Pitääkin tutustua sinun vierailuusi oikein ajan kanssa. 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *