Phnom Penh, Kambodza

Viisi uunituoretta syytä, miksi kannattaa matkustaa muutamaksi päiväksi Kambodzan pääkaupunkiin Phnom Penhiin. Tämä 1920-luvulla Aasian Pariisiksi kutsuttu suurkaupunki elää tänä päivänä uutta jälleenrakentamisen aikaa sitten 70-luvun Pol Potin hirmuvuosien ja hitaan elpymisen. Nyt jos koskaan onkin mainio aika käydä Phnom Pehnissä vierailulla ennen kuin suuret turistimassat ovat kaupungin löytäneet!

1. Kuninkaan palatsi ja hopeinen pagoda

Kuninkaan palatsialue erottuu hienosti Phnom Penhin kaupunkikuvasta. Värikäs, khmerien rakennustapaa myötäilevä alue on rakennettu vuonna 1813 ja sisältää lukuisia erillisiä rakennuksia sekä hyvin hoidettuja puisto-osuuksia.

Alueella kannattaa erityisesti kurkistaa 59 metriä korkeaan kuninkaan kruunajaishuoneeseen tai paremminkin palatsiin, jossa kaikki on kultaa joka kiiltää. Suurin osa huoneessa nähdyistä esineistä ja sisustuksesta on kuitenkin uutta tuotantoa, valitettavasti punakhmerit tuhosivat palatsin alkuperäiset aarteet surutta nelisenkymmentä vuotta sitten. Palatsi on saanut mallinsa pohjoisen Angkorin temppelialueelta.

Hopeinen pagoda, toiselta nimeltään Wat Preah Keo, ei kirjaimellisesti ole hopeinen vaan tunnetaan lähinnä lattiastaan johon on käytetty 5000 hopeista kilon painoista laattaa. Täällä kuningas tapaa munkkeja, pidetään kuninkaallisia seremonioita ja säilytetään historiallisia aarteita.

Kuten jokaisessa aasialaisessa palatsissa myös täällä on miehen kokoinen, täyttä kultaa oleva Buddha-patsas joka painaa 90kg. Buddha-patsas on koristeltu jalokivillä joista isoin on peräti 25 karaatin kokoinen. Valitettavasti lattian hopeiset laatat ovat peitetty matoilla, joten niitä pääsee vilkaisemaan vain oviaukon reunasta. Temppelin alkuperäisistä aarteista on punakhmerien jäljiltä saatu takaisin alle puolet ja silti niitä on varsin paljon esillä.

Mainittava on lisäksi hopeisen pagodan ympärillä sijaitsevan sisämuurin hienot kymmeninen metrien pituiset seinämaalaukset jotka säväyttivät yksityiskohdillaan katsojaa.

Kuninkaan palatsialue on rauhallinen paikka jossa kannattaa vierailla kun Phnom Penhin kaupunki tuntuu ”kaatuvan päälle”.

Vierailijoilta vaaditaan olkapäät ja polvet peittävää vaatetusta, tosin vartijat eivät ole hirveän tarkkoja pukukoodista. Valitettavasti niin kruunajaishuoneessa kuin hopeisessa pagodassakaan ei saa sisällä ottaa valokuvia.

Sisäänpääsylipun hinta palatsialueelle on 40 000 rieliä eli n. 10€.

Kuninkaan palatsialue on avoinna joka päivä klo 7.30 – 11.00 ja 14.00 – 17.00.

Huom!

Koska palatsialue on edelleen kuningas Sihamonin käytössä, aamupäivisin palatsialue saattaa olla kiinni vierailijoille kuningaskunnan virallisten seremonioiden vuoksi.

2. S-21, Toul Sleng

Vuonna 1975 entinen Tuol Svay Prey yläkoulu muutettiin punakhmerien pidätyskeskukseksi ja vankilaksi jonne joutuneista noin 17 000 miehestä, naisesta ja lapsesta, joista vain muutama henkilö pelastui.

Käynti S-21 on rankka kokemus, ja se muistuttaakin meitä raakuudesta jota jonkin ideologian varjolla voidaan mielivaltaisesti harjoittaa. Nykyisin Toul Sleng toimii ajatuksia ravistelevana museona. Lue tarkempi juttu kohteesta tästä.

Pääsymaksun hinta: 5$/aikuiset (n. 4.20€) ja 3$/10-18v (n. 2.50€). Huom! Vierailua museovankilassa ei suositella alle 14-vuotiaille.

Tulethan vankilamuseoon olkapäät ja polvet peitettyinä, näin kunnioitat menneiden muistoa.

Museo on avoinna päivittäin: klo 8.00 – 17.00.

Osoite: Tuol Sleng Genocide Museum, St. 113, Boeung Keng Kang III, Chamkarmorn, Phnom Penh.

3. Choeung Ek, Kuoleman kentät

Ahdistavasta puheen ollen, vaikka tämä kuulostaa ja myös tuntuu pahalta, yksi Phnom Penhin päänähtävyyksistä on myös punakhmerien aikaiset Kuoleman kentät eli Choeung Ek Genocidal Center.

Tänne noin 17 km päähän S-21 pidätyskeskuksessa kidutetut ja tietämättään tuomitut, tuotiin öisin kuorma-autolla odottamaan kohtaloaan. Vuorokauden sisällä vangit yleensä nuijittiin tai hakattiin kuoliaaksi kommunististen laulujen soidessa taustalla ”äänenvaimentimina”.

Kuoleman kenttien keskiössä on Stupa, jossa on 18. kerroksessa uhrien pääkalloja ja reisiluita, joita on käytetty todisteina Pol Potin hallinnon hirmuteoista. Sateisina aikoina kentiltä nousee edelleen luita ja vaatteiden riekaleita ylös maasta pintaan. Tänne murhattujen ja haudattujen henkilöiden lopullista lukumäärää ei tiedä kukaan.

Phnom Penhin kaupungista tehdään lukuisten retkijärjestäjien puolesta puolen päivän retkiä, jonka aikana ehtii tutustua pelkoa ja inhoa herättävään keskukseen. Mahdollisuus on myös vuokrata Tuk Tuk kuljettajineen, hinta sovittava etukäteen.

Pääsyliput kuolemankenttien muistoalueelle maksavat noin 3.00$ (2.55€).

Choeung Ek on avoinna: klo 7.30 – 17.30.

4. Kambodzhan Kansallismuseo

Kuninkaan palatsialueen vieressä on vuonna 1920 rakennettu Kambodzhan kansallismuseo. Korkeassa perinteiseen tyyliin tehdyssä museossa on esillä lähinnä Angkorin temppelialueelta tuotuja patsaita. Vaikuttavinta museossa on rakennuksen lisäksi kaunis sisäpuutarha kala-altaineen.

Sisäänpääsylipun hinta on 40 000 rieliä eli n. 10€, joka on maan hintatasoon nähden kallis hinta museolipusta.

Kansallismuseo on avoinna joka päivä klo 8.00 – 17.00.

Osoite: Preah Ang Eng St. (13), Phnom Penh.

5. Kesä!

Kambodzaan kannattaa matkustaa marraskuusta toukokuuhun välisenä aikana eli juuri silloin kun meillä Suomessa on sää kehnoimmillaan. Tuolloin maassa on kesä ja jos oikein haluaa kokeilla omaa lämpökestävyyttään, suuntaa maahan helmikuusta alkaen, kun ilma alkaa olla kuumimmillaan. Päivälämpötilat hätyyttelevät tuolloin 40 astetta ja öisinkin reippaasti yli 20 astetta. Aurinko voi olla salakavala ystävä, joten aurinkorasvaa kannattaa käyttää ja paljon.

Phnom Penh on vielä matkailun suhteen kehitysaskeleissaan, joten aivan kaikkia niitä palveluita, joita kehittyneimmissä maissa matkailija on tottunut saamaan, ei vielä välttämättä kaupungista löydy. Phnom Pehn on kuitenkin hyvin edullinen kohde tällä hetkellä euroopasta tulevalle matkaajalle, joka halutessaan pääsee nauttimaan sellaisistakin palveluista joihin ei normaalikohteissa todellakaan sortuisi, esimerkkinä hotellin huonepalvelu tai baarikaapin sisältö…

Koska maa kehittyy nyt pitkin askelin, hintojen nousu on todella nopeaa. Esimerkiksi puoli vuotta sitten netissä annetut hinta-arviot ja sisäänpääsylippujen hinnat ovat nousseet roimasti vuoden 2018 alkuun mennessä. Mukaan kannattaa vaihtaa dollareita joilla etupäässä toimitaan Phnom Penhissä. Paikallinen valutta on jäämässä kakkoseksi maan turistibisneksessä.

Mikäli aito suurkaupunki uusine elämyksineen ja ystävällisineen ihmisineen kiinnostaa, kannattaa ottaa Phnom Penh ehdottomasti muutaman päivän vierailukohteeksi Aasian reissulla.

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

  1. Itse en ihan hirveästi syttynyt Phnom Penhiin, mutta en yleensäkään tykkää Kaakkois-Aasian suurkaupungeista. Kyllä se silti kannattaa sisällyttää matkaohjelmaan jo ihan vaikka Tuol Slengin ja Kuoleman kenttien takia. Tykkään Kambodzassa siitä, että halvalla saa hyvän hotellihuoneen vaikka äärettömällä uima-altaalla, ja baarikaappiin tosiaan uskaltaa koskea. 🙂 Omia vinkkejä Phnom Penhiin täällä: https://muuttolintu.com/2017/09/22/mita-tehda-phnom-penhissa-10-vinkkia/

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *