HCMC, Vietnam

Ho Chi Minh City, tunnetaan myös nimellä Saigon, on urbaani miljoonakaupunki josta löytyy aivan varmasti kaikki matkailijan kaipaamat palvelut merenrantaa lukuun ottamatta. Seuraavana on listattuna viisi uunituoretta vinkkiä miksi HCMC:n pitäisi matkustaa.

Vietnamin yhdistymisen palatsi

Itsenäisyydenpalatsia kutsutaan myös presidentinpalatsiksi sekä Vietnamin yhdistymisen palatsiksi. Nykyinen palatsi on rakennettu vuonna 1966 ja rakennus on voittanut useita mainintoja erilaisissa arkkitehtikilpailuissa.

Ennen nykyistä varsin modernia rakennusta samalla paikalla sijaitsi ranskalaisten rakennuttama siirtomaa-ajan helmi Norodomin palatsi, joka osin tuhoutui Vietnamin sodan pommituksissa.

Heti sisääntuloportin vieressä on esillä kaksi pohjoisvietnamilaista tankkia joilla oli iso rooli Saigonin kaatuessa vuonna 1975. Ne rysäytettiin näyttävästi läpi rautaporttien.

Nykyinen rakennus on kokonaisuudessaan avoinna yleisölle ja matkailija pääsee kurkistamaan menneen presidentin varsin loisteliaaseen elämään erilaisten huoneiden muodossa, jotka on jätetty siihen tilaan kuin sieltä olisi juuri äsken lähdetty. Talossa vierailu onkin varsinainen aikamatka läpi lähi vuosikymmenten. Nähtävillä on mm. neuvotteluhuoneita, joissa tehtiin Vietnamin historian kannalta merkittäviä sopimuksia, presidentin makuuhuone, keittiö sekä autoja. Jos kiinnostuit, lue palatsissa vierailusta juttu täältä.

Sisäänpääsylipun hinta palatsille on 40 000 vnd (n. 1.65€). Audiokuulokkeet maksavat toisen 40 000 vnd.

Palatsi on avoinna joka päivä klo 7.30 – 11.00, klo 13.00 – 16.00.

Osoite: 135 Nam Ky Khoi Nghia Street, District 1, Ho Chi Minh City.

Sotamuseo

Lähellä Itsenäisyydenpalatsia on toinen kaupungin must-kohteista nimittäin vuonna 1975 yleisölle avattu sotamuseo (War Remnants Museum). Tässä kolmikerroksisessa museossa kerrotaan Vietnamin sodasta lähinnä mustavalkokuvin mitään kaunistelematta. Museoon on koottuna usean eri sota-aikaisen valokuvaajan otoksia niin vietnamilaisista siviileistä, yhdysvaltalaisista sotilaista kuin sodan jälkeisistä vuosista ”agentti oranssin” jälkeen.

Vierailu museossa on hyvin rankka kokemus! Tämän linkin takaa löytyy museovierailusta tarkempi tarina.

Museon pihalla on esillä Vietnamin sodassa käytettyjä helikoptereita, tankkeja ja muuta kalustoa.

Sisäänpääsylipun hinta museoon on 40 000 vnd (n. 1.65€), lapsilta 20 000 vnd.

Museo on avoinna joka päivä klo 7.30 – 18.00.

Osoite: 28 Võ Văn Tần, phường 6, Ho Chi Minh City, Quận 3 Hồ Chí Minh.

Cu Chi -tunnelit

Noin 60 kilometrin päässä HCMC:n keskustasta on alue joka tuli 70-luvulla valitettavan tutuiksi Yhdysvaltain sotilaille. Kyse on Vietnamin sodan ”Free Target Zone”-alueesta, jossa vietnamilaiset ja yhdysvaltalaiset joukot ”leikkivät” kissa- ja hiirileikkiä vuosien ajan. Vietnamilaisten sotilaiden käyttämä Cu Chi tunneliverkosto, jota on ainakin sellaiset 220 kilometriä useassa eri kerroksessa, on nykyisin yksi Vietnamin kuuluisimmasta nähtävyydestä.

Alueella kuljetaan oppaan johdolla joka ylpeänä kertoo mm. vietnamilaisista sotilaista, heidän toimintatavoistaan, viekkaudestaan, ansoista ja tunnelirakentamisesta. Kierroksen aikana pääsee tutustumaan länsimaalaisia varten levennettyihin tunneleihin.

Retki oppaan kera on mielenkiintoinen paketti, mutta hieman on sordiinoa käytettävä oppaan isänmaallisen vakaumuksen ja oman pään välissä. Jos kiinnostaa räiskiä aseilla, sekin onnistuu, nimittäin halukkaat pääsevät ampumaan alueella varsin muhkeaa summaa vastaan.

Helpoiten Cu Chi-alueelle pääsee käymään kun osallistuu mukaan puolipäiväretkille joita kaupungissa tarjotaan kymmenien eri retkimyyjien kautta. Retkipaketin hinta vaihtelee sisällön mukaan, alkaen 270 000 dongia (11.00€).

Sisäänpääsylipun hinta Cu Chi alueelle on 110 000 vnd (n. 4.50€).

Tunnelialue on avoinna joka päivä klo 7.00 – 17.00.

Aivan överit shoppailumahdollisuudet

Jos joskus 80-luvulla, lähes jokaisessa esineessä jonka kotiin kaupasta osti, luki Made in Hong Kong. Nykyisin erityisesti vaatteissa lukee Made in Vietnam. Miljoonakaupungista kun on kyse, olit sitten himoshoppailija tai et, löydät takuulla ostettavaa.

Vanha kohtaa uuden.

Kaupungissa on edustettuna kaikki mahdolliset merkit ja jos et löydä haluamaasi, takahuoneessa painetaan vaikka kalsareihin haluamasi merkki. Tarjolla on myös niitä ihka oikeita merkkiliikkeitä ja todella edulliseen hintaan.

Vietnamissa ei kolikoita lasketa vaan kukkarossa on setelirahoja enemmän kuin koskaan. Länsimaalainen matkustaja onkin aluksi rahojen kanssa helisemässä, tähän huutoon on myös osa palveluiden tarjoajista vastannut; hinnastoissa on esillä myös dollarihinnat jotka aika hyvin vastaavat paikallisen valuutan summaa. Dollareita kannattaa siis ottaa matkavaluutaksi mukaan.

Hemmottele itseäsi

HCMC on erityisesti reppureissaajien suosiossa. Majoittuminen on halpaa, parhaimmassa tapauksessa 6€/huone/yö. Ruokailut ovat lähes ilmaisia; noin 3€ saat aasialaisia herkkuja sisältävän tarjottimen ja vielä halvemmallakin pääsee, jos uskallat ottaa riskin Mr. D:n (vatsataudin) mahdollisesta vierailusta myöhemmin illalla.

Myös itsensä hemmottelu on halpaa, District 1 alueella on lukuisia erilaisia Spa-hoitoloita jotka tarjoavat mm. erilaisia hierontoja, käsi-, kasvo- ja jalkahoitoja pilkkahintaan. Esimerkiksi jalkojen tunnin vyöhyketerapia maksaa alkaen 4$ henkilö. Kaupanpäälle saat nopean hartia- ja selkähieronnan.

Värikäs baarikatu tarjoaa niin edullista kurkun kostuketta, tanssilattioita tuoreimpien menobiisien ratoksi sekä mahdollista seuraa yksinäiselle reissaajalle.

Puhumattakaan lähes ilmaisista taksikyydeistä, julkinen liikenne kun toimii kaupungissa varsin huonosti.

Olit sitten nuori tai vanha, Ho Chi Minh City tarjoaa jokaiselle aistille purtavaa. Olit sitten kiinnostunut ranskalaisesta arkkitehtuurista menneen Indokiinan vuosikymmeniltä, sotaisesta lähihistoriasta tai tämän päivän sykkivästä maailmasta, kuuman kostea kaupunki ei taatusti jätä sinua kylmäksi!

Saattaisit myös pitää näistä:

8 kommentti

 1. Innostuin lueskelemaan Ho Chi Minh-aiheisia postauksiasi! Aasia fanina en ole vielä Vietnamiin päässyt ja se saattaisikin olla seuraava kohde 🙂 Täytyy jatkaa lukemista! Kiitos hyvistä postauksista 🙂

  1. Kiitos Sari kommentistasi!
   Ho Chi Minh City on hyvin länsimaalaistunut verrattuna muuhun Vietnamiin.
   Jos haluaa nähdä aitoa Vietnamia, kannattaakin suunnata aivan muualle kuin ex-Saigoniin.

 2. Tammikuun -18 kokemuksien perusteella: Dollareita ei tarvitse, euroilla pärjää ja saa yhtä hyvän kurssin, kuin taaloilla. Esim kultakaupoissa vaihtaessa. Aidot merkkivaatteeet ei ole halpoja Saigonissakaan. Ja halvasta street foodista ei saa sen helpommin vatsatautia kuin 5*hotellin aamupalalta.
  Mutta joo, Ho Chi Minh City on mahtava kaupunki!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *