Beihai puisto, Peking osa 5.

Puistokierroksemme Pekingissä jatkui Jinghsan puiston jälkeen kuuluisaan Beihain puistoon. Voit lukea Jinghsan puistosta lisää tästä.

Beihai puisto lyhyesti

Beihai puisto on yksi vanhimmista, suurimmista ja parhaiten säilyneistä Pekingin keisarillisista puistoista.

Puiston syntyyn kerrotaan liittyvän tarina: Olipa kerran kolme maagista vuorta nimeltään Penglai, Yingzhou ja Fangzhang. Vuorien jumalilla oli taikayrttiä joka antoi ihmisille ikuisen elämän.

Tähän tarinaan uskoivat useat keisarit ja aluetta alettiin kartoittaa ikuista elämää haluavan keisarin Qin Shihuangin toimesta noin vuonna 200 eKr. Keisareita tuli ja meni, ja lopulta alueesta tehtiin puisto vuonna 900 osana Kiellettyä kaupunkia.

Puiston pinta-ala on 70 hehtaaria ja sen pinta-alasta on yli puolet vettä. Puiston keskiössä on Jade kukan saari, jolla sijaitsee kauas näkyvä Dagoda. Beihai puisto avattiin yleisölle vuonna 1928.

Puistossa oleva Valkoinen Dagoda rakennettiin tiibetiläiseen tyyliin viidennen Dalai-laman vierailun kunniaksi vuonna 1651. Aiemmin samalla paikalla sijaitsi Kuun palatsi, jossa Kublai Khan vastaanotti Marco Polon. Dagoda on kaksi kertaa tuhoutunut maanjäristyksissä ja molemmilla kerroilla restauroitu entiseen asuunsa. Kokoa Valkoisella Dagodalla on 36 metriä.

Puiston sisäänpääsymaksu on huhtikuusta lokakuuhun 10 yuania eli 1,40€ (2017 hinta), ja marraskuusta maaliskuuhun 5 yuania, 0,70€.

Puisto on avoinna kesäaikaan klo 6.30 – 21.00 ja talviaikaan klo 6.30 – 20.00.

Tänään

Beihai puiston sisääntulo on aivan erilainen kuin Jinghsan puiston. Viehättävä vesialue on heti vastassa. Kesäisin Beihai-järvi on vaaleanpunaisten lumpeiden valloittama. Nyt lumpeiden vihreät lehdet kelluvat vedessä.

Järvelle on mahdollista vuokrata pieni laiva kuljettajineen, joka vie sinut ihailemaan Jade kukan saarta vedestä käsin. Tämä on näppärä tapa päästä myös järven pohjoisrannalle, jossa sijaitsee osa palatsialueesta. Tarjolla on myös soutuveneitä, omaehtoiseen souteluun. Puistoon kannattaa varata parisen tuntia tallusteluaikaa.

Silta vie yli Beihai-järven. Jade kukan saaren rannalla kuljet kiinalaisen portin alitse. Valkoinen Dagoda näkyy koko alueelle. Puistossa on useita perinteisiä paviljonkeja, mutta juuri tänään paviljonkeihin on sellainen ryysis, että jätämme ne suosiolla väliin.

Puistossa paikalliset kirjoittavat suurilla sudeilla kirjaimia laattoihin sekä juttelevat ja pelaavat pienissä ryhmissä. Aasialaiset matkustajaryhmät kulkevat alueella eteenpäin oppaansa kera.

Lähdemme kiipeämään ylös dagodalle pientä polkua pitkin. Ylöspäästyämme Dagodalla oli remontti menossa joten harmiksemme ei sisäänpääsyä ollut. Näkymät alas järvelle ovat kuitenkin kiipeämisen väärtti.

Laskeuduimme alas dagodan idänpuoleiselta sivulta ohittaen pari pienempää perinteistä rakennusta.

Sillan ja itäisen portin kautta pääset paikalliselle markkinakadulle, jossa myytävänä on erityisesti kenkiä sekä paikallisia, hieman outojakin herkkuja. Hinnat ovat kuitenkin erittäin edulliset, joten täällä kannattaakin maistaa myös erikoisempia nameja.

Menemme pieneen lounasravintolaan, jossa lisäksemme ei muita ”länkkäreitä” näy. Englanninkielisiä ruokalistoja ei löydy, mutta otamme kuvien perusteella ateriamme. Ja emme kadu. Ruoka on yksinkertaista mutta maukasta, kuten vain Aasiassa voi olla. Ruokailun ohessa kertaamme juuri nähtyjä hienoja puistoja sekä päivän varrella syntyneitä uusia kokemuksia.

Seuraavana päivänä lähdemme tutustumaan keisareiden Kesäpalatsin alueeseen.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *