Kanariansaarilta tarkemmin ottaen Lanzaroten pohjoiskärjestä Haríasta löytyy taiteilija César Manriquen suunnittelema Los Jameos del Agua. Kulttuurinähtävyys joka on yhdistelmä tulivuoriin keskittyvää museota, osin maanalaista järveä jossa asustavat harvinaiset valkoiset luolaravut sekä keinotekoista allasta ja sen ympärille kasvavaa puutarhaa.
Pääsimme käymään tässä Atlantin pieksemässä ja levottoman merenrannan vieressä sijaitsevassa matkailukohteessa joitakin vuosia sitten.
Los Jameos del Agua lyhyesti
Los Jameos del Agua on perustettu vuonna 1966. Kohde tunnetaan myös taide, kulttuuri ja matkailukeskuksena (osana CACT Lanzaroten nähtävyyksiä). Keskuksen perustanut Manrique (1919 – 1992) tuli tunnetuksi syntyperäisenä lanzarotelaisena veistäjänä ja maisemamaalarina. Hänelle luonto ja sen arvot olivat tärkeitä.
Los Jameos del Aguan lisäksi Manrique suunnitteli useita luontoa kunnioittavia tilataideteoksia ja rakennuksia kuten Monumento al Campesino (1968), El Diablo Restaurant (1970), Mirador del Río (1973), Museo Internacional de Arte Contemporáneo, MIAC (1976) ja Jardín de Cactus (1990).
Kulttuurikeskus on toiminut usean elokuvan ”elävänä kulissina”. Onpa kuuluisa Hollywood-näyttelijätär Rita Heyworthkin kuvaillut kulttuurikeskusta maailman kahdeksanneksi ihmeeksi.
Los Jameos del Agua on avoinna lokakuun alusta kesäkuun loppuun ma, ke, to ja pe klo 10.00 – 18.30 Tiistaisin ja lauantaisin klo 10.00 – 00.30. Heinäkuun alusta syyskuun loppuun ma, to ja pe klo 10.00 – 18.30. Ti, to ja la klo 00.30.
Pääsylippujen hinnat: 9,50€/aikuiset ja 4,75€/lapset (vuoden 2017 hinnat). Huom. Saat 20 % alennuksen jos saavut Los Jameos del Aguaan klo 15.00 jälkeen. Varaudu huippusesongin aikana jonoihin.
Osoite: Carretera de Orzola, 35500 Haría, Lanzarote (Canary Islands).
Kohteessa
Los Jameos del Agua kuuluu mukaan useiden pakettimatkanjärjestäjien päiväretkikohteisiin. Kohteeseen on helppo tehdä myös oma retki, alle tarvitaan vain auto tai moottoripyörä.
Vuokrasimme auton lomamme ajaksi ja lähdimme tutustumaan tarkemmin Lanzaroten saareen. Tosin meillä ei ollut alkuperäisenä suuntana Los Jameos del Agua vaan saaren pohjoisin pääty ja pikkukaupunki nimeltään Orzola. Sattumalta osuimme saaren tämän päädyn päämatkailukohteeseen vieläpä niin, että nähtävyys oli helmikuussa avoinna.
Los Jameos del Aguaa rajoittaa idässä Atlantti ja muissa ilmansuunnissa aavikkoinen hiekka jossa siellä täällä mustat laavakivet rikkovat hiekan pinnan. Alue kuuluu osana ekologisesti herkkää Volcán ja Malpaís de La Corona kansallispuistoa.
Los Jameos del Agua on tullut tunnetuksi luolassa sijaitsevasta järvestään jossa asustavat sokeat, albiinoravut (Munidopsis Polimorpha), joita ei tavata missään muualla maailmassa. Tähän esihistorialliseen luolaan johtavatkin kapeat kiviportaat ylhäältä lipunmyyntipisteeltä.
Pieniä rapuja on luolassa olevan järven pohjassa valkoisenaan. Tummassa luolassa olevat kyltit kieltävät kolikoiden heittelyn järveen, ja täysin syystä! Ravut ovat hyvin herkkiä melulle, valolle ja myrkyille. Tosin kaikki turistit eivät näitä kieltotauluja noudata ja järveen uppoaa valitettavasti kolikko jos toinenkin. 🙁
Luola on yhteydessä Atlanttiin kuuden kilometrin pituisella tunnelillaan ja vuoroveden vaihtuessa, järveen tuleekin happirikasta, suolaista merivettä. Tunneli syntyi 4000 vuotta sitten kun Montaña La Corona tulivuori purkaantui.
Luolan vieressä on puisilla penkeillä ja pöydillä varustettu ravintola, jonne voi istahtaa ja ihmetellä järven viereistä tekokeidasta jonka taiteilija Manrique on maanpinnan alapuolelle suunnitellut.
Kontrasti osin maanalaisen luolan sekä taivaan alle rakenentun tekokeitaan välillä on melkoinen. Allas hohtaa turkoosia vettään ja aurinkoisena päivänä saattaisi tehdä mieli hypätä altaaseen… Vaikkakin altaan vierustalla uiminen on kielletty erilaisin kyltein. Tosin, mikäli olet Espanjan kuningas, nämä kieltotaulut eivät koske sinua! 😉
Altaan ympärillä on palmuja sekä erilaisia hyvinhoidettuja pensaita, jotenkin tulee mieleen, että paikka sopisi loistavasti esimerkiksi muotinäytöksen kulisseiksi. Myös lievää 70-luvun henkisyyttä on aistittavissa. Iltaisin ravintola tarjoaa á la carte aterioita sekä perinteisiä kansantanssiesityksiä. Erilaiset turistisivut kehuvat ravintolan tunnelmaa iltaisin, joten jos olet kulmilla, käy tutustumassa. Me jatkoimme matkaamme tulivuorimuseoon.
Tulivuoriin keskittyvässä interaktiivisessa “Casa de los Volcanes” museossa pääsee tutustumaan tulivuorten toimintaan lähemmin. Läsnä on tietoa niin maailman tulivuorista, näyttelyn pääpainon keskittyen Kanarian Saarten vulkaaniseen toimintaan. Vuodesta 1987 on näyttelyssä ollut läsnä myös muita tieteenaloja kuin vain tulivuoreen keskittyvää tutkimusta.
Kulttuurikeskuksesta löytyy myös maailman ainut auditorio joka on rakennettu tulivuoren luolaan hyödyntäen luolan omaa akustiikkaa. Tilaa luolassa on 550 henkilön verran. Valitettavasti auditoriossa oli meneillään yksityistilaisuus, joten emme päässeet testaamaan tilan akustiikkaan.
Los Jameos del Agua toimii edelleen aktiivisena kulttuurikeskuksena ja siellä järjestetään erilaisia Biennaaleja ja tapahtumia taiteen eri saroilta. Ravintolan lisäksi tarjolla on myös kahvila sekä kauppa matkamuistojen ostamiseen.
Los Jameos del Agua on hyvin erikoinen ja samalla vierailemisen arvoinen paikka. Taiteilijan näkemys kulttuurikeskuksesta on ilahduttavan erilainen ja onkin kokemus päästä katsomaan luolassa sijaitsevaa järveä rapuineen. Kuitenkin tekokeidas on omassa ”korniudessaan” viettelevin. Ja mikäli haluat perehtyä tulivuoriin tarkemmin, Los Jameos del Agua on se paikka!
Mielenkiintoista! Lanzarote ei ole koskaan ollut omalla matkalistallani, mutta nyt kun siellä asuu tuttuja, olen suunnitellut sinne reissua. Googlen perusteella saarella on yllättävän paljon kaikkea kiinnostavaa ja hieno luonto!
Kiitos Elina!
Kannattaa mennä poikkeamaan, varsinkin jos sinulla on siellä tuttuja! 🙂
Tosin nähtävyydet on nähty aika nopeasti, mutta tarjolla on tosiaan hyvä valikoima, hyvin erilaisia kohteita.