Belfast, Iso-Britannia

Belfastin kaupungin nimellä ei totta tosiaan ole maailman paras jälkikaiku, vuosikymmeniä kestäneet maan sisäiset ongelmat eivät houkuttele matkailijoita puoleensa kovin sankoin joukoin. Niin Pohjois-Irlannilla kuin Belfastilla on kuitenkin matkailijalle paljon tarjottavaa, kunhan antaa alueelle mahdollisuuden ja katsoo maailmaa avoimin silmin.

Viime vuoden lopussa julkaistun tiedotteen mukaan, Lonely Planetin matkailuasiantuntijat, ovat valinneet kaikkien maailman kohteiden joukosta juurikin Belfastin alueen sekä Causewayn rannikon vuoden 2018 #1 matkailukohteeksi. Lisäksi National Geographic Traveller lehdessä äänestettiin Belfast ”Nousevaksi tähdeksi 2017”.

Kuinka sitten päästään Belfastiin?

Belfastiin pääsee helposti Dublinista. Vaihtoehtoja on useita; voit vuokrata auton Dublinin lentokentältä, hypätä Translink Goldline X1/X2 linja-auton kyytiin tai osallistua mukaan päiväretkille joita Dublinista järjestetään Pohjois-Irlannin suuntaan.

Meidän kuljetti Dubliniin Norwegian jonka vajaan 60€/meno-paluu lentotarjous houkutteli ottamaan vapaata omasta arjestamme. Dublinin lentokentältä vuokrasimme auton ja lähdimme ajelemaan kohti Belfastia. Matka-aika kaupunkiin on noin pari tuntia.

Irlannin ja Iso-Britannian välillä ei ole (vielä) mitään rajamuodollisuuksia joten voit halutessasi painella moottoritietä yhteen menoon aina Belfastiin asti. Tosin vasemmanpuoleinen liikenne tuo aluksi pientä haastetta autolla ajeluun. Huom! Irlannin puolella nopeusrajoitukset ovat kilometreinä ja Pohjois-Irlannin puolella maileina.

Hotellit

Belfastin hotellit ovat varsin kalliita, ja hotelleja tarjoavilta matkailusivustoilta löytyykin hotellien ja hostellien lisäksi varsin huokeita huoneistoja. Vuokrasimme oman matkamme ajaksi huoneiston varsin hyvällä sijainnilla läheltä keskustaa.

Huoneisto Mossvale House osoittautui varsin näppäräksi tukikohdaksi kävelyetäisyydellä keskustan huvituksista. Sama kohde on vuokrattavana niin booking.comissa kuin Airbnb:ssä, joten tämä oli ensimmäinen kosketuksemme Airbnb:n toimintaan.

Nähtävyydet

Belfast tunnetaan poliittisista muraaleistaan ja protestanttien sekä katolilaisten asuinalueiden välisestä rajamuuristaan, mutta suosittelen kuitenkin suuntaamaan askeleet Titanic Quarteriin.

Kaupunki on satsannut isot rahat satama-alueen kehitykseen ja alue onkin pyhitetty lähes kokonaisuudessaan Titanicille. Ja miten Titanic sitten liittyy Belfastiin? No, tämä surullisenkuuluisa alus rakennettiin kaupungissa!

Ja vaikka alus upposikin neitsytmatkalla, kaupunkilaiset ovat suorastaan järjettömän ylpeitä RMS Titanicistaan!  Titanic Quarterista löytyy mm. Titanic Experience-keskus, joka on muuten valittu vuonna 2016 maailman parhaimmaksi matkailunähtävyydeksi, Titanic hotelli, Titanic näyttelyhalli, Titanic studiot (ja kyllä, näissä studioissa osin kuvattiin jättimenestynyt James Cameronin Titanic elokuva) ja sokerina pohjalla Titanic kuivatelakka ja pumpputalo, jolta Titanic-alus laskettiin mereen ja matkalleen Southamptoniin. Alueella on lisäksi kaksi vanhaa alusta, SS Nomadic ja HMS Caroline, joissa pääsee vierailemaan. Mikäli siis Titanic ja vanhat laivat kiinnostavat tämä on se paikka! Myöhemmin luvassa postauksia ko. matkailukohteista.

Titanicin lisäksi Pohjois-Irlanti on nostanut päätään HBO:n Game of Thronesin kuvauslokaationa. Ja kyllähän Pohjois-Irlannissa riittää kauniita ja toisaalta erikoisia luontokohteita joissa kuvata. Parhaiten pääset tutustumaan kuvauskohteisiin kun haet turistitoimistosta esitteen sekä kartan ja lähdet autolla seuraamaan kartan reittiä (löytyy myös netistä). Belfastin ulkopuolella on paljon nähtävää, tulossa juttua pohjoisrannikolta löytyvästä Bushmillisistä ja The Giant Causewaystä.

Belfastin nähtävyyksien sisäänpääsyliput ovat kalliita ja matkailija huomaakin puntaroivansa, onko jokin kohde käynnin arvoinen. Myös ilmaisia kohteita kaupungista löytyy. Kannattaa vierailla kauniilla mm. Belfastin kaupungintalolla (Belfast City Hall), jonne pääsee arkisin ilmaiseksi klo 10.00 – 17.00 ja viikonloppuisin klo 10.00 – 16.00. Voit myös osallistua mukaan opastetulle kiertokäynnille joita järjestetään kolme kertaa päivässä tai omin nenin vierailla alakerran näyttelytiloissa.

Parissakymmenessä näyttelyhuoneessa esitellään niin Belfastin kuin Pohjois-Irlannin historiaa erilaisin esinein, kyltein ja tiloin. Pääset tutustumaan alueen merkkihenkilöihin, laivanrakennukseen, teollisuuteen, yhdistysliikkeisiin, Pohjois-Irlannin julkkiksiin sekä myös surulliseen lähimenneisyyteen varsin kouriintuntuvalla tavalla.

Kaupungintalon alakerrassa on kahvila sekä ilmaiset wc:t. Mikäli olet matkassa kesäaikaan, kannattaa tutustua myös puutarhaan, jossa olevaan kiveykseen on kaiverrettuna kaikkien Titanicin uhrien nimet.

Kaupungintaloa vastapäätä löytyy muuten kaupungin matkailutoimisto, jossa saat ystävällisen palvelun lisäksi ilmaisia ideoita, karttoja ja esitteitä. Täällä onnistuu myös pienimuotoinen rahanvaihto.

Ilmainen kohde on myös Ulsterin museo. Museossa pääsee tutustumaan mm. dinosauruksiin ja Egyptin muumioihin. Museo on yhdistelmä taidetta, historiaa ja luonnontieteitä. Mukava kohde sateisina päivinä, ja sopii ennen kaikkea koko perheelle.

Kirjallisuudesta kiinnostuneiden kannattaa suunnata kulkunsa Linen Hall Libraryyn, joka on 225 vuotta vanha kirjasto. Täällä löytyy mm. laajin Skotlannin ulkopuolella oleva Robert Burnsin kokoelma sekä Belfastin ja Ulsterin varhaisempia kirjoja.

Ostokset

Kaupungissa on useita ostoskatuja kuten Donegall Place, Royal Avenue ja Cornmarket, joilta varmasti löytyy kaikki matkailijat reissuissa kaipaamat liikkeet. Kaupungissa on myös kaksi ostoskeskusta Victoria Square ja CastleCourt. Starbuckseja, pubeja, kahviloita, erilaisia hampurilaisketjuja ja muita pikaruokapaikkoja unohtamatta.

Punnan kurssi oli alkuvuodesta 2018 varsin inhimillinen, yksi euro oli noin 1,20 puntaa. Kaupoista on mahdollista tehdä todellisia löytöjä, tosin lentolaukun koko voi hieman rajoittaa ostosintoa.

Ruoka

Pikaruokapaikkojen ja pubiruoan lisäksi tarjolla on myös ns. parempia ravintoloita. Belfastista löytyy joka makuun ja jokaiseen kukkaroon sopivia paikkoja.

Olit sitten aamiaisen ystävä, parhaimmillaan englantilaista aamiaista tarjotaan 24/h, tai pihviherkuttelija vai olisiko vegejutut lähempänä sydäntäsi, kaikkea löytyy. Keskimääräisesti ruokien hinnat ovat hieman kalliimpia kuin Suomessa. Tosin alkoholipitoiset juomat ovat huomattavasti Suomen hintoja kuin Irlannin hintojakin halvempia.

Sää

Pohjois-Irlannissa kannattaa varautua nopeasti vaihtuviin sääoloihin, nimittäin puolen tunnin aikana saattaa paistaa lämpimästi, sataa vettä poikittain sekä sadella lunta, puhumattakaan kovasta merituulesta. Tuuli onkin matkailijan pahin vastustaja, ja mukaan kannattaa ottaa lämmintä vaatetta. Tosin kaupoissa myydään ihanan lämpimiä ylänummilla vaeltaneiden luomulampaiden villasta neulottuja paitoja, pipoja ja käsineitä, joten voit myös ostaa itsellesi käytännöllisiä ja lämmittäviä matkamuistoja.

Belfast on nimeään parempi paikka, jossa ihmiset ovat aidosti ystävällisiä. Mikäli haluat kokea hieman erilaisen Irlannin saaren, suuntaa siis kulkusi Pohjois-Irlantiin!

Saattaisit myös pitää näistä:

14 kommentti

 1. Ihana Belfast! Asuin kaupungissa muutama vuosi sitten ja sieltä on tosi paljon rakkaita muistoja. On ehkä sellainen väliinputoaja, että vain harva matkustaa sinne tarkoituksella, mutta sopii loistavasti esim. päiväretkikohteeksi Dublinista käsin tai sitten matkalla Giants Causewaylle. Kaupungilla on kieltämättä mielenkiintoinen historia, joka näkyy siellä edelleen, joten paikasta saa varmasti enemmän irti, jos on vähän lukenut etukäteen tai lukee sitten reissun jälkeen. Cavehillille oli kiva kavuta. 🙂

  1. Kiitos Elina kommentistasi ja vinkeistäsi!
   Belfast yllätti minut totaalisesti! kaikki mitä olin paikasta lukenut, oli jotenkin negatiivista mutta kaupunki osoittautui varsin vastaanottavaksi.
   Ja ihmiset todella ystävällisiksi. 🙂

 2. Oi vitsi, mitä muistoja tää postaus herätti! Vietin itse vajaa viikon Pohjois-Irlannissa ja Belfastissa vuonna 2014 asuessani Bristolissa ja Englannissa ja rakastuin paikkaan ihan täysin. Upeat maisemat rannikkolla, ystävälliset ihmiset, kiehtova historia, rauhallisuus jopa turistimestoilla alkuvuodesta ja hyvä ruoka oli yhdistelmä mun makuun, tuonne haluan kyllä joskus vielä takaisin ja vaeltelemaan rannikkolle vielä pidemmäksi aikaa!

 3. Onpa ihana kohde, itse olen haaveillut Irlannista & Iso-Britanniasta jo tovin eikä lennotkaan pahan hintaisia ole. Täytyypä palata tähän postaukseen hakemaan vinkkejä kun matka joskus on ajankohtainen.

 4. Belfast! Me oltiin toissakesänä Dublinissa ja Belfastissa. Belfastiin ei oikein ollut mitään odotuksia, jonka takia se yllätti täysin! Tykkäsin itse asiassa siitä tosi paljon, vaikka matka olikin haasteellinen 3-vuotiaan ja kävelemään opettelevan vauvan kanssa. Lukuisat muraalit pitkin kaupunkia sai kameran laulamaan ihan koko ajan. Lisäjännitystä saatiin vielä äänestyksestä: meidän Belfastissa vierailun aikana äänestettiin EU:sta. Vaikka käynti oli onnistunut, niin yksi asia jäi suuresti harmittamaan: Giant’s Causeway jäi näkemättä!

  Se pitikin vielä sanoa, että Dublinista pääsee vielä erittäin mukavasti junalla Belfastiin: http://www.lahinnakauempana.fi/2017/01/junalla-dublinista-belfastiin-ja.html

  1. Kiitos Kati kommentistasi!
   Ja nyt kun muistutit niin muistankin lukeneeni juttusi Belfastista taaperoiden kanssa.
   Teidän pitää käydä siellä uudestaan, nyt kun nuo lentoliputkin ovat edullisia. Ja otatte suunnaksi Giant´s Causewayn!

 5. Varasimme juuri tänään kesäreissun Skotlantiin, josta ajattelimme jatkaa Belfastiin ja sieltä edelleen Dubliniin. Belfast on ollut ”listallamme” Halifaxin vierailusta alkaen: Halifax kun on kovasti Titanic -kaupunki, niin halusimme myös joskus nähdä tuon Titanic-kuvion ”toisen pään”. Joten tänne olisimme nyt sitten kesällä suuntaamassa – täytyykin pitää mielessä, että teidän(kin) blogista löytyy juttua kaupungista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *