Loviisa 

Pimeimpään aikaan vuodesta kotimaa täyttyy pienistä ja suurista joulumarkkinoista sekä muista joulutapahtumista. Omina perinteinä on ollut käydä mm. Lohjan menneen ajan joulumarkkinoilla sekä Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoilla Turussa.

Uusimpana ”löytönä” jouluisten tapahtumien joukkoon on hiipinyt kuin varkain Loviisan joulu. Kahtena peräkkäisenä viikonloppuna pieni rannikkokaupunki tarjoaa katsottavaa ja koettavaa mielin määrin. Kotimaisten matkailijoiden lisäksi myös itäisen naapurimaan kansalaiset ovat löytäneet Loviisan.

Loviisan joulu koostuu joulumarkkinoista, paikallisten yritysten jouluikkunoista, Loviisan matkailunähtävyyksistä jotka ovat poikkeuksellisesti avoinna kyseisten viikonloppujen aikaan sekä Wanhan ajan joulukodit tapahtumasta jolloin hieman yli kymmenen perhettä avaa hurmaavien kotiensa ovet uteliaiden katseille. Kävimme ihastelemassa perheiden joulukoteja sekä etsimässä hieman kadoksissa olevaa joulumieltä Loviisan kaupungista.

Loviisan joulu

Loviisa on pikkuinen kaupunki Uudellamaalla jossa asuu noin 15 300 asukasta. Idyllisen kaupungin katukuva koostuu vanhoista matalista taloista sekä Mannerheiminkadun bulevardista joka levittäytyy kirkosta lähes Ungern linnoitukselle asti. Loviisan kirkko on erikseen mainittava, kukaan Helsingistä saapuva ei vain voi välttyä näkemästä jylhää punatiilikirkkoa.

Bulevardin yhteydessä on ihania vaaleanpunaisia kivitaloja joista yksi on Loviisan kaupungintalo. Näin jouluisin rakennus ja sen ikkunat ovat tulleet tutuiksi valaistuksestaan, joka parhaiten tulee esille illan pimeydessä.

Torilla kokoontuu ennen joulua markkinamyyjät jotka tuovat jouluisen tuulahduksensa muualta Viipurinrinkeleiden, palvikinkkujen sekä kalatuotteiden muodossa.

Loviisan nähtävyydet avoinna poikkeuksellisesti

Suuntaamme ensimmäisenä kulkumme Loviisan museoon joka toimii vuonna 1755 rakennetussa Komendantintalossa. Museo ei ole tavallisesti talvilauantaisin avoinna, mutta Loviisan joulu tekee poikkeuksen näihinkin aukioloaikoihin.

Vastassa on raamikas kivitalo puistonlaidalla. Komendantinpuistoon kuuluu pieni hyötypuutarha joka nukkuu kevyen lumipeitteen alla talviuntaan. Portaat vievät vanhoille tervatuille puuoville.

Museo on kolmikerroksinen, alakerrasta löytyy Missä katu kerran kulki – Loviisan muuttuneita maisemia-näyttely. Näyttely on esillä 7.1.2019 asti. Näyttelyssä voi tutustua valokuvin, esinein, asemakaavojen sekä vuonna 1952 tehdyn mustavalkodokumentin kera Loviisan muuttuneeseen ilmeeseen aina 1700 – luvulta 1960-luvulle asti.

Jos tarkoituksena oli etsiä joulumieltä, sitä löytyy kosolti Komendantintalon 2. kerroksesta. Täällä rakennuksen sali on puettu parhaimpiinsa, tarkoituksena esitellä kuinka kaupungin porvarit ja kartanonomistajat aikoinaan joulujaan viettivät.

Naapurihuoneesta löytyy myös pienempien mökkien asukkaiden joulutapoja; himmeleiden, leipäpinojen ja lattialle laitettujen olkien myötä. Komendantintalon jouluun pääsee tutustumaan 6.1.2019 asti.

Talon toisessa kerroksessa kerrotaan kansallissäveltäjän Jean Sibeliuksen elämänvaiheista, jotka ulottuvat myös Loviisaan. Sibeliuksen isovanhemmat nimittäin asuivat kaupungissa ja Janne vietti lapsuuskesiään sisarustensa kera Loviisan viehkeillä kaduilla. Täällä on myös vitriini jossa muistellaan Loviisan kaupungin kylpylä-aikakautta.

Rakennuksen ylimmässä kerroksessa pääsee tutustumaan mm. tinanvalajan verstaaseen. Vintillä on myös perheen pienempien oma touhupaja; mahdollisuus on mm. poseerata vanhantyylisissä vaatteissa, tunnistaa mausteita ja jauhaa kahvimyllyllä kahvia.

Nurkkakammarista löytyy myös merimiesten ja heidän perheidensä kohtaloista kertova näyttelytila sekä vaaleanpunainen unelma, nuoren porvarineitosen huone.

Museoon on aina vapaa pääsy. Ryhmäopastukset tilauksesta arkisin aukioloaikoina 20 €, muina aikoina sekä lauantaisin ja pyhäpäivisin 40 €.

Loviisan museon on avoinna: tiistaista perjantaihin sekä sunnuntaina klo 12.00 – 16.00.

Museon on suljettuna 6.12, 23. – 26.12.2018 sekä 1.1.2019.

Komendantintalo löytyy osoitteesta: Loviisan kaupungin museo, Puistokatu 2, 07900 Loviisa.

 Wanhan ajan joulukodit tapahtuma

Komendantintalossa vierailun jälkeen suuntaamme kulkumme Loviisan kaduille ja kujille yksityisiin joulukoteihin. Museosta nappaamamme kartta auttaa kotien löytymisessä. Kartta löytyy myös virtuaalisena Loviisan joulu-internet sivuilta. Koteja on tänä vuonna hieman vähemmän kuin edellisinä vuosina. Avoinna olevat kodit ovat myös levittäytyneet ympäri kaupunkia, joten siirtyminen toiseen loskaisessa säässä hoidetaan valitettavasti autoillen.

Loviisan joulukodit ovat jokaisen perheen näköisiä. Kotien takoista ja pönttöuunista huokuva lämpö, mausteiden tuoksut sekä vieraanvaraisuus koskettavat kulkijaa. Muutama koti on aiemmin esitelty sisustuslehdissä ja on oikeastaan ilo huomata, että nämä stailatut kodit ovat muuttuneet kodikkaimmaksi kasvaneiden tavarapaljouden myötä. Yksityiskohtia on esillä paljon! Tosin joissakin taloissa eteneminen suoritetaan jonossa, joten aikaa ihmettelyyn ei valitettavasti jää.

Joulukodeissa on myynnissä vähintään pieniä suupaloja ja glögiä, myös keramiikkaa, grafiikkatöitä ja villaisia tuotteita voi joulupukinkonttiin ostaa. Tarjoaapa Loviisanlahden vieressä sijaitseva Villa Aaltonen myös lämpöisiä keittoja, jotka ovat osoittautuneet hyvin suosituiksi.

Jos pitäisi nimetä kaksi omaa suosikkia Loviisan joulukodeista, ne ovat ehdottomasti Kuninkaanlampi sekä Villa Limppu. Kuninkaanlammen koti on pihapiiriä myöten sisustettu jouluiseksi ja Villa Limppu on kodikkuudessaan kuistista lähtien erittäin kutsuva.

Villa Limpun ulko-oven avattuamme, vastaan tulvahtaa kodin lämpö sekä perheen lutunen koira. Kuisti on puettu jouluasuun kynttilöin ja joulukoristein. Kuistilla olisi mukava nauttia jouluateria rakkaimpiensa kera suuren pöydän ääressä.

Lämmin tyyli jatkuu koko talossa, joulukoti on sisustettu hurrikaanilyhdyin, valoköynnöksin sekä puna-valkoisin joulukoristein. Olohuoneessa kunniapaikalla on kuusi, jonka vieressä perheen kissa kehrää tyytyväisenä. Harmoniseen kotiin olisi helppo jäädä pidemmäksi aikaa kyläilemään.

Avoinna olevien joulukotien lisäksi, myös kotien naapurustot ovat lähes poikkeuksetta puettu jouluisiin asuihin. Voidaankin sanoa, että Loviisan joulu on kaupunkilaisten ikioma tapahtuma johon jokainen osallistuu tavalla tai toisella.

Wanhan ajan joulukodit tapahtuma järjestetään kahtena peräkkäisenä viikonloppuna ennen joulua. Yksityisten kotien lisäksi tapahtumassa ovat mukana paikalliset yritykset sekä yhden viikonlopun ajan myös Strömforsin ruukki yrittäjineen.

Loviisan Wanhan Ajan Joulukodit ovat avoinna ensi vuonna 7. – 8.12. ja 14. – 15.12.2019.

 

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *