Valentin bunkkeri Bremen, Saksa

Kulki reissaaja sitten missä tahansa päin Saksaa tahansa, vastaan tulee enemmin tai myöhemmin merkkejä toisen maailmansodan ajalta. Näin myös Bremenissä, josta on noin 30 kilometriä valtavaan Valentin bunkkeriin. Natsit rakennuttivat bunkkerin orjatyövoimalla Weser -joen varrelle U-veneiden rakennustelakaksi. Vuonna 2011 “Denkort Bunker Valentin” bunkkerialue avattiin vierailijoille ensimmäistä kertaa sitten 1960-luvun.

Natsien vuosina 1943 – 1945, lähes 10 000 henkilön orjatyövoimalla rakennuttama bunkkeri on ulkomitoiltaan lähes 500 m pitkä ja 100 m leveä. Bremenin Gestapo johti rakennustöitä, joiden rakentajavangit olivat lähinnä Itä- ja Länsi-Euroopasta; venäläisiä sotavankeja, italialaisia sotilaita sekä keskitysleirivankeja. Vangit työskentelivät kahdessa vuorossa 12 tunnin ajan. Erittäin rankka työ sekä epäinhimilliset olosuhteet takasivat, että rakennustöiden aikana menehtyi lähes 2000 vankia, joista nimeltä tiedetään 1 144 henkilöä.

Rakennuksen sisäkattoa oltiin viimeistelemässä maaliskuussa 1945, kun Valentin bunkkeri sai kaksi RAF:n (Yhdistyneen kuningaskunnan ilmavoimat) pommikoneen Grand Slam -osumaa. Ne läpäisivät osittain bunkkerin 4,5 metriä paksun betonikaton, ja bunkkeri tuhoutui käyttökelvottomaksi. Bunkkeria ei siis sodan aikana ehditty koskaan käyttää alkuperäiseen tarkoitukseen eli sukellusveneiden rakentamiseen.

Sodan jälkeen bunkkerin kohtalosta käytiin kädenvääntöä, ja liittoutuneet käyttivät bunkkeria mm. pommitestauksiinsa. Sitä oltiin myös räjäyttämässä maan tasalle, mutta viereisen kylän ja voimalinjojen läheisyys muuttivat nämä suunnitelmat.

1950-luvulla Saksan armeija käytti bunkkeria ”harjoituskenttänä”. 1960-luvulla Saksan laivasto otti osan bunkkerista käyttöönsä varastoksi ja remontoi suuren hallin. Laivaston lähtiessä bunkkerista vuonna 2010, Bremenin kaupunki päätti muuttaa bunkkerin muistelupaikaksi.

Valtavasta betonirakennelmasta ei voi erehtyä

Kapea tie vie läpi maalaismaisten omakotitalojen aivan jättimäisen bunkkerin pihaan. Valentin bunkkerista ei voi erehtyä. Alueella kulkee 1,5 km polku joka vie parkkipaikalta alueen aitauksen ulkopuolelle, uhrien muistomerkille ja aina rakennuksen toisella puolella olevalle sisääpääsyn ovelle.

Matkan varrella voi pysähtyä katsomaan mustavalkokuvia joihin on ikuistettu natsien toimesta vankeja työssään. Kuvatekstit kertovat karua tarinaa kahden vuoden mittaisesta inhimillisestä kärsimyksestä, johon työhön pakotetut vangit joutuivat.

Bunkkerin sisällä on pieni museokulmaus, jossa esitellään lyhyesti erilaisten esineiden kautta bunkkerin menneisyyttä. Varsinaisessa bunkkerissa pääsee vain kunnostettuun osaan. Lattialla on lisää kuvia teksteineen ja mikä oudointa, bunkkeri pidetään lähes pimeänä. Myös remontoimaton osa bunkkeria on nähtävillä, kuten myös Grand Slam -pommien aiheuttamat vahingot.

Bunkkerissa vierailu on tehty tunnissa vaikka lukisi jokaisen opaskyltin läpi. Päällimmäisenä ajatuksena bunkkerilta poistuttaessa tulee mieleen sodan järjettömyys. JValentin bunkkeri on jälleen oikea kohde muistuttamaan tästä!

Kohteen tiedot

Valentin bunkkerin muistelu- ja vierailukeskus on avoinna tiistaista perjantaihin ja sunnuntaisin klo 10.00 – 16.00.

Sisäänpääsy on ilmainen. Opastetuista kierroksista peritään maksu.

Osoite: Rekumer Siel, 28777 Bremen.

Lue myös: Stutthofin keskitysleiri ja 90 suomalaista uhria

 

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *