Rakvere

Noin 100 kilometrin päässä Tallinnasta sijaitsee Viron viidenneksi suurin kaupunki Rakvere. Kaupungissa asuu runsaat 15 700 asukasta.

Rakvere tunnetaan viehättävänä kesäkaupunkina, erilaisista vaihtoehtoisista festivaaleistaan sekä 1200-luvulta peräisin olevista Rakveren linnanraunioista ja vanhasta keskustasta Pikk-katuineen. Vierailimme Rakveressa ja sen linnoituksessa heinäkuun lopussa.

Rakveren linnoitus pähkinänkuoressa

Rakveren linnalla on takanaan pitkä, vaiherikas ja osin verinen historia. Se on kuulunut niin Tanskan kuninkaille, Liiviläisen ritarikunnan ritarimunkeille kuin Ruotsin ja Puolan valtioille. Linnoitus on todistanut useita taisteluita ja ollut mm. Pietari Suuren ja Iivana Julman hallinnon alla.

Vuosina 1600-1629 käytiin Puolan ja Ruotsin välillä Puolan sotaa, jonka aikana puolalaiset räjäyttivät osittain linnan. Myöhemmin ruotsalaiset tuhosivat linnaa omalta osaltaan jättäen raunioituneen linnan oman onnensa nojaan. Vuonna 1635 poistivat ruotsalaiset Rakveren linnan sotilaallisten kohteiden luettelosta.

Nykyisin Rakveren linnoitus toimii eräänlaisena keskiaikaisena teemamaana, unohtamatta historiallisen kulissin tarjoamia oikeita puitteita. Linnoitusta pääsee kiertämään ilman opastusta. Linnoituksessa toimii myös pieni museo, museokauppa ja Linnan Krouvi -ravintola.

Erityisesti perheen pienempiä vierailijoita on huomioitu erilaisin tavoin; linnoituksessa kulkee kesäisin vapaana lampaita, ankkoja, suuria luppakorvakaneja sekä myös Tarzan niminen eestinhevonen ja aasi löytyvät linnan aitauksesta. Perheen prinsessat ja prinssit pääsevät testaamaan ritaritaitojaan kuten ratsastusta puuhevosella ja nopeuttaan ritariradalla sekä seuraamaan nukketeatteriesitystä.

Koko perhe pääsee myös tutustumaan noin tunnin välein tapahtuviin yleisiin opastuskierroksiin; vierailu vie keskiaikaisen ihmisen kolmeen pelonaiheiseen – kidutuskammioon, kuolemanhuoneeseen sekä keskiaikaiseen helvettiin. Päivän aikana linnoituksen sisällä myös laukaistaan pieni tykki klo 12.00 ja 16.00 sekä järjestetään ruudinvalmistusnäytöksiä.

Pääsyliput

Aikuiset 11€, opiskelijat 9€ ja perhelippu 22€. Esikouluikäiset ja nuoremmat vapaa pääsy. Pääsylippu oikeuttaa sisäänpääsyn kidutuskammioon, kuolemanhuoneeseen sekä keskiaikaiseen helvettiin.

Opastettu kierros 30€/h. Aukiolojen ulkopuolella avausmaksu on 15€/ryhmä.

Lipunmyynti päättyy tuntia ennen sulkemista.

Rakveren linnoitus on avoinna

1.5. – 31.8. maanantaista sunnuntaihin klo 10.00 – 18.00. Maaliskuussa, huhtikuussa, syyskuussa ja lokakuussa klo 10.00 – 16.00. Muina aikoina linnoitus on avoinna etukäteistilauksesta ryhmille.

Rakveren linnan osoite

Vallimägi Rakvere, 44307 Lääne-Viru maakunta.

Kohteessa

Jos olet päätynyt Rakveren kaupunkiin, linnoituksen ohi ei yksinkertaisesti voi ajaa, se näkyy jo kauas.

Kauas näkyy myös linnan Vallimäellä oleva Tarvas-patsas, jonka on tehnyt virolainen taiteilija Tauno Kangro. Veistos pystytettiin Rakveren 700 -juhlavuoden kunniaksi vuonna 2002. Muinaiselle Tarvapään linnoitukselle ja kaupungille nimen antanut, tarvasta eli alkuhärkää kuvaava veistos on peräti 7,1 m pitkä ja 3,5 m korkea. Patsas seisoo 1,5 m korkealla graniittipaadella, jonka kyljille on kuvattu Rakveren vaakuna, kaupungin lyhyt historia viron, ruotsin, saksan, tanskan, puolan ja venäjän kielillä sekä patsaan valmistumista tukeneiden lahjoittajien nimet. Mukana on myös suomalaisille tuttuja nimiä ja tahoja.

Vierailupäivämme sattui olemaan sateinen ja Rakveren linnassa oli vain kourallinen vierailijoita. Myös Virossa pandemia on verottanut museoiden kävijöitä kuin myös työntekijöitä. Kesän aikana on linnassa ollut töissä vain kolme opasta joten ”teemapuiston” ohjelmaa on runsaasti typistetty. Kannattaa tarkistaa näytösajat täältä.

Tarjolla on ainakin koko perheelle suunnatut ritariradat ja puuhevoset sekä pihassa käyskentelevät eläimet. Näytösvalikoimaan kuuluu lisäksi ruudinvalmistus ja tykillä ampuminen, mutta esimerkiksi enemmän aikuisia kiinnostavat bordelli ja punaisten lyhtyjen katu sekä parturin ja lääkemiehen huoneet ovat vajaalla käytöllä. Käydessämme ko. alueelle oli tuotu pino lautoja, jotka estivät huoneisiin menemisen.

Hieman osviittaa keskiaikaisista parannuskeinoista tosin saa opastauluista jotka kertovat mm. kuinka lemmensairaudesta, joka muuten oli yksi keskiajan neljästä virallisesta sairaudesta, pääsi eroon. Tosin samalla saattoi päästä eroon myös yleisesti seksuaalisesta kyvykkyydestään.

Ruudin tarinaa ja kunnon pamaus

Pääsimme lähes yksityisluontoiseen ruudinvalmistusnäytökseen. Erittäin innostunut opas kertoi meille ruudin historiasta, ruudin valmistuksesta sekä käytöstä muskettiaseissa ja tykeissä. Yli tunnin pituisen näytöksen aikana opas teki ruutia morttelissa, päätyen linnanpihalle sen näytösluontoisesti sytyttämään. Erittäin mielenkiintoinen tuokio, ja opas muuten, puhui erittäin hyvää englantia.

Samainen opas pamautti myöhemmin pienellä kanuunalla melkoisen laukauksen ilmoille. Voi vain kuvitella, että silloiset tykkimiehet ovat olleet täysin kuuroja.

Keskiaikaisen ihmisen suurimmat pelot

Keskiajalla ihmiset pelkäsivät kidutusta, kuolemaa ja helvettiä. Linnan kidutuskammiossa on näytteillä laaja valikoima keskiaikaisia kidutusvälineitä. Huoneen keskellä on keskiaikaisten piirustusten mukaan tehty kidutuspenkki. Kidutuskammiossa voi kidutusvälineiden lisäksi kuulla oppaalta pyövelin ammattiin ja asemaan sekä katolisen kirkon suhtautumisesta kerettiläisiin ja noitiin liittyviä kertomuksia.

Matka jatkuu kuolemanhuoneeseen, jonka keskeisenä aiheena on keskiajan ihmisen yksi suurimmista peloista – kuolema, jota seurasi joko taivas tai helvetti.

Teemaa kuvaa huoneeseen esille laitettu katkelma kuolemantanssista, jota esittävät mallinuket. Pimeässä huoneessa on myös ruumisarkkuja, ja viron kielinen tarina kertoo maailman suurimmista vitsauksista kuten sodista ja taudeista.

Opastuskierros päättyy mihinkäs muualle kuin helvettiin. Helvetti on kolmas keskiaikaisen ihmisen suurimmista peloista. Tilaan on rakennettu sopivilla valoilla ja äänillä toteutettu labyrintti, jonka läpi kulkemalla saa vierailija keskiaikaisen ihmisen mielikuvan helvetin kauheuksista ja kidutuksista. Labyrintti ei sovi perheen pienemmille tai vierailijoille joilla on ongelmia liikkumisen kanssa.

Toivomuskaivo.

Rakveren linnoitus on hieman erilainen puolen päivän vierailukohde, joka tarjoaa jokaiselle jotakin. Parhaan annin saat kun osallistut opastetuille kierroksille sekä erilaisiin näytöksiin mukaan.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *