Kristiinankaupunki

Vajaan 20 kilometrin päässä Kristiinankaupungista sijaitsee Karijoki ja sen arkeologinen kohde Susiluola. Luola tai paremminkin suurehko kallion rako on saanut nimensä sijaintipaikkansa Susivuoren mukaan.

Aikaa ennen jääkautta

Ensimmäiset löydökset luolassa tehtiin vuonna 1996, kun sitä oltiin paikallisten toimesta tyhjentämässä matkailukohteeksi. Seuraavana vuonna Museovirasto, Geologian tutkimuskeskus ja Helsingin yliopisto aloittivat kohteessa kaivaukset.

Susiluolasta kaivettujen kivilöytöjen vuoksi, luolassa ajateltiin eläneen neandertalinihmisen jopa 70 000–120 000 vuotta sitten Eem-interglasiaalin aikaan. Pidettiin myös mahdollisena, että 1,5 metrin korkuinen luola olisi sopinut jollekin neanderthalin ihmistä lyhyemmälle lajille. Myöhemmin asiasta on arkeologien ja eri virastojen välillä kiistelty ja asia on jäänyt varsin mystisesti avoimeksi.

Joka tapauksessa luolasta on tehty kivilöytöjä, jotka on tulkittu ihmisen tekemäksi. Lisäksi maasta on löydetty hiiltä mahdollisen nuotion alta. Jos tulkinnat löydöksistä pitävät paikkansa, Susiluola olisi ainoa mannerjään peittämä paikka Fennoskandiassa, josta on löydetty ihmistoiminnan jälkiä ajanjaksolta ennen jäätiköitymistä. Näin ollen luola olisi Suomen ainoa paleoliittiselta eli vanhinta kivikautta edustava muinaisjäännös.

Mielikuvitusta kiihottava kohde

Niin tai näin, Susiluola on ajatuksia kutkuttava paikka. Olisiko niin, että metsässä jossa nykyisin mustikanvarvut kurottavat kohti aurinkoa ja polut risteilevät sinne tänne, olisi liikkunut joku, joka ajattelee, tuntee ja kokee samoja perustuntemuksia kuin minä. Nälkä, jano, pelko, selviytyminen, ilo uudesta päivästä. Joku joka pimeällä painautuu tiiviimmin viileää kalliota vasten, etsii jotain suuhunpantavaa ja elää mahdollisesti useamman henkilön ryhmänä Susiluolassa. Ja jos näin on, minne hän lähti? Vai lähtikö?

Joka tapauksessa Susiluolan pinta-alaksi on arvioitu 400 neliömetriä, tosin osa siitä on maakerrosten täyttämää. Tähän mennessä luolasta on tyhjennetty vain noin 80 m2. Itse luola on syntynyt kallion vaakarakoon rapautumisen seurauksena, ja sen iäksi on arvioitu yli 2,6 miljoonaa vuotta.

Kuinka päästä perille

Susiluolalle mentäessä soratien varressa on muutamalle autolle paikoitustilaa. Maastoon asennetut kyltit opastavat oikealle reitille kertoen lyhyesti Susiluolan tarinaa.

Noin 400 metrin pituinen polku nousee ylämäkeen luolalle. Polku ei sovellu lastenrattaille tai huonojalkaisille. Aurinkoisena päivänä jo pelkkä luolalle kävely on mukava kokemus. Kangasmetsä, puhdas ilma ja pieni ulkoilu tekevät hyvää itse kullekin.

Susiluolan suu on valitettavasti aidattu, eikä itse luolaan pääse sisälle. Toivottavasti kaivaustyöt jatkuvat jossain vaiheessa ja päästään selvyyteen siitä, onko luola tarjonnut suojapaikan myös meidän aikalaisille. Siihen asti voimme vain antaa mielikuvituksen lentää.

Suosittelen käymään noin 300 metrin päässä olevalla Kivipellolla.

Susiluolan osoite

Susiluola, Varggrottsvägen, 64350 Kristiinankaupunki.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Oltaisiin viime vuonna käyty tuolla Susiluolassa, jos sinne olisi päässyt sisälle, mutta aitauksen vuoksi jätimme sen väliin. Tuntuu erikoiselta ajatella, että siellä oltaisi asuttu, koska luola tuntuu varsin kolkolta paikalta asua ja on kesäisinkin kostea ja viileä. Mutta ilmeisesti jossain päin luolissa kyllä ollaan asuttu.

    1. Kiitos Mikko!
      Juu ei se luola kovin viehättävältä asuinpaikalta vaikuttanut, mutta jos ei muitakaan paikkoja ollut, niin paremman puutteessa.
      Ja onhan se turvaa tuonut, kun on vain yksi suunta josta mahdollinen uhka on tullut.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *