Mäntsälä
Mäntsälän Hirvihaarassa sijaitsee viehättävä Sepänmäen käsityömuseo, jossa on peräti 20 rakennusta ja niiden 14 verstasta tai työtilaa sekä n. 8 000 käsityöhön liittyvää pienesinettä.
Kattava kokoelma kertoo hauskalla tavalla 1700-1900-luvun elämästä ja eri käsityöläisammattilaisten työstä yli hehtaarin suuruisella vanhalla käsityöläisten asuma-alueella.
Sepänmäen käsityömuseo pähkinänkuoressa
Sepänmäen käsityöläisyhteisö sai alkunsa, kun mäki luovutettiin kyläseppien käyttöön 1700-luvulla. Samalla kyläyhteisö rakensi talkootyönä sepille verstaan. Seppien vanavedessä mäelle tuli myös muita käsityöammattilaisia kuten räätäli, puuseppä ja kankaankutoja. Sepänmäellä asui myös kansanparantaja, joka osasi kupata, iskeä suonta ja valmistaa rohtoja luonnonkasveista erilaisiin sairauksiin.
Vakituisten asukkaiden lisäksi etelä-Suomea kiersi ns. Kiertäviä käsityöläisiä. Näihin kuuluivat mm. maalarit, kirvesmiehet ja muurarit.
1920 -luvun ja teollistumisen myötä käsityöläisten tarve kuitenkin väheni ja Sepänmäki autioitui. Kylän viimeinen asukas, seppä, kuoli 1950-luvulla. Hänen jälkeensä mäki hiljentyi väliaikaisesti vuosikymmenien ajaksi ennen muutosta museoalueeksi. Onneksi asiaan tartuttiin ennen kuin tuho oli täydellinen ja Sepänmäen käsityömuseo avattiin vuonna 1971.
Aikamatkalla menneisyyteen
Mietimme sunnuntain ratoksi erilaisia vierailukohteita ja päätimme lähteä Mäntsälään. Museokortti -app:n kautta hakuun Mäntsälän museot, joita oli kaksi: Alikartano ja Sepänmäen käsityömuseo. Sinne siis!
Auto museon parkkiin ja lyhyt kävely aidattua kapeaa tietä pitkin varsinaiselle museoalueelle. Vastassa on idyllisen viehättävä miljöö jossa tuntuu kuin astuisi ajassa taaksepäin. Onneksi sää suosii kulkijaa, ja pääsemme käymään kaikessa rauhassa ja kuivin jaloin kaikki ihastuttavat vanhat rakennukset läpi.
Pihapiiri on tunnelmallinen; vanhat omenapuut ja marjapensaat notkuvat kesän tarjoamia herkkuja, Eino-kukko ja Helvi-kana tepastelevat omassa aitauksessaan ja hirsirakennukset huokuvat tyyneyttä, jota nykyajan elementtitaloista ei löydy. Näissä maisemissa sielu lepää! Mökkien välissä kiemurtelevat polut yhdistävät pihat toisiinsa, kuitenkin niin, että jokaisella mökillä on oma pieni piha ja rauha.
Museon eri ammattiryhmien 14 työpajaa ja verstasta ovat alkuperäisellä tavalla yhdistettyinä toisiinsa. Samoissa tiloissa on työskennelty ja eletty. Pienimmät mökit ovat hädin tuskin 15 neliöisiä. Pienen, mukaani saaman oppaan mukaan, useimmat museorakennukset ovat alkuperäisellä paikallaan, vain aikaisemmin hävitettyjen mökkien tilalle on siirretty vastaavanlaiset rakennukset. Tästä kertovat myös mökkien nimet “Pirkkala”, “Sepäntupa”, “Jokapaikka”, “Hemmilä”, “Leppälä” ja “Koskela”, jotka ovat alkuperäisiä paikannimiä.
Sepänmäki mökkeineen muodostaa mielenkiintoisen museokokonaisuuden, joka kertoo aidosta entisaikaisesta mäntsäläläisestä elämänmenosta.
Vinkki elokuulle!
Mikäli sinua kiehtoo menneiden vuosisatojen elämä ja kalenterissasi on vielä elokuussa tilaa, suuntaa kulkusi Sepänmäen maalaismarkkinoille, jotka pidetään 11.8.2024 klo 10.00 – 14.00 Mäntsälässä Hirvihaaran kylässä käsityömuseon alueella.
Tarjolla on herttaisen miljöön lisäksi työnäytöksiä sekä kymmeniä markkinakojua joissa myydään nykypäivän käsityöläisten tuotteita. Myös museorakennuksiin on tällöin ilmainen sisäänpääsy.
Museo on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin klo 11.00 – 17.00 11.8.2024 asti.
Pääsymaksut
Aikuiset 4,5€ ja lapset 2€ (7-15 v.). Ilmainen sisäänpääsy Museokortilla.
Osoite: Sepänmäen käsityömuseo, Sepänmäki 10, 04680 Hirvihaara.
Ei olisi tämäkään kaukanata. Kietämättä, kiinnostavalta tämäkin kuulostaa. Eikä olisi paikka turhan kaukanakaan, mutta aikataulu on vähän haasteellinen.
Kiitos Mikko!
Toivottavasti ehditte poikkeamaan Sepänmäellä vielä tämän kesän aikana.