Cancún, Meksiko

Kuinka moni matkustaja haluaa viettää lomansa Käärmeenpesässä? Sitä nimittäin tarkoittaa mayojen kielellä Cancún. Onneksi käärmeet ovat aika vähissä Cancúnin rannoilla, vaikka joitakin muita otuksia rantahietikoilla kyllä pötkötteleekin. 😉 Vietimme perheeni kanssa Cancúnin alueella hiihtoloman, vaikka suksia erityisesti tällä lomalla ei tarvittukaan.

Pieni tietopähkinäCancún on kuuluisa rantalomakohde turkoosin Karibianmeren rannalla, Quintana Roon osavaltiossa Meksikossa. Kaupunki jakautuu selkeästi kahteen osaan, itse Cancúnin kaupunkiin sekä massiiviseen, noin parinkymmenen kilometrin pituiseen hotellialueeseen.

Meksikon valtio alkoi rakentaa hotellialuetta 1950-luvulla saareen, jonka sillat nykyisin yhdistää mantereeseen
saaren molemmista päistä. Väliin jää Nichupté-lahti, jossa asustaa mm. krokotiileja, joten siellä ei ole suositeltavaa uiskennella. Tosin paikoitellen lahti on niin rämettynyt, ettei siellä tekisikään mieli varpaitaan kastella. Lahdella kylläkin järjestetään viidakkoteemalla tehtäviä veneretkiä.

Lentokentältä on noin puolen tunnin matka hotellialueen hotelleihin. Hotellien osoitteet on merkitty kilometrien mukaan esim. Bulevard 7,5km Kukulcan. Espanja on alueen hallitseva kieli, mutta englannilla tulee mainiosti toimeen. Tästä ovat pitäneet huolen miljoonat Amerikkalaisturistit, jotka viettävät alueella hyvin ansaittuja lomiaan.

Me vietimme lomaviikon Ocean Dream-nimisessä hotellissa. Hotelli vastasi täysin niin tietojen kuin kuvienkin puolesta Booking.comissa julkaistuja esittelytekstejä, mutta silti jokin pieni asia jäi hotellissa vaivaamaan. Olisiko asialla ollut tekemistä viihtyisyyden yms. kanssa, mutta jotakin jäimme kaipaamaan. Arvosanaksi hotellille annan perushyvä 8.

Hotellialueella on tarjolla kaikki lomalla tarvittavat peruspalvelut: matkamuistokauppoja, rahanvaihtopisteitä, apteekkeja, baareja, yökerhoja kuten maailman kuulu Coco Bongo, pikaruokaravintoloita kuten Subway, McDonalds, Dominos Pizza sekä ravintoloita kuten Hard Rock Cafe, Hacienda de Mortero ja Hooters, hieman isompi sekatavarakauppa sekä lukuisia retkiä tarjoavia myyntipisteitä. Ja tietenkin, katukuvassa on jokaisen kukkarolle sopivia hotelleja, omine uima-allas- ja puistoalueineen.

Ruokapaikoista suosittelen ehdottomasti kokeilemaan pientä ”nakkikioskia” muistuttavaa Ah Barbaro-taqueria. Tacot on tehty aidoista aineksista. Ravintola on todella edullinen. Kaksi tortillaa valitsimillasi täytteillä ja lisukkeilla maksaa noin 50 pesoa eli 2.50€.
Se mikä ravintolassa teki vaikutuksen, oli ruoan tuoreus ja makumaailma, suussa maistui jokainen makuelementti erikseen. Ja kuitenkin, kuinka hyvin maut esimerkiksi kanatacossa sopivatkaan yhteen. Meksikolaiset tacokuoret eivät ole kovia vaan muistuttavat enemmän meidän tortilloja, tosin ovat halkaisijaltaan paljon pienimpiä. Ravintola löytyy Hootersin talosta, kulmasta ennen parkkipaikkaa (osoitteesta: Avenida Sayil No. 30). AHH Barbaro-ravintola on auki 24h.

Meksikossa kun ollaan, kannattaa erityisesti kokeilla paikallisia ruokia tarjoavia ravintoloita. Tosin niiden ruoat ovat täysin erilaisia kuin meillä päin vastaavat ovat, kuten juuri nämä tacot. Ruoat ovat maustettuja, mutta eivät tulisia. Tulisuus on jokaisen säädettävissä pöydässä olevilla kastikkeilla. Meksikossa sanotaan: Jalopeno on lasten ruokaa, Habanero on miesten ruokaa! Näistä paprikoista ja avokadosta tehtyjä kastikkeita sekä hieman mauttomia maissinachoja on yleisesti tarjolla lähes jokaisessa ravintolassa. Lisäksi paikan päällä tehtyä salsaa, joka on tulista.

Eikä kannata unohtaa tippejä! Täällä jos missä, niihin on opittu. Oli kyse portieerista, huonesiivoojasta, kassasta, tarjoilijasta, oppaasta, autonkuljettajasta, jne. Joka paikassa, missä on palvelua tarjolla, on joko purkki tippejä varten, ammattilainen käsi ojossa tai kuittiin käsin kirjoitettu teksti, ettei hinnassa ole mukana tipit, kiitos ja hymiö. Hmm. Tässä vaiheessa laittaa aina miettimään, pitääkö henkilöitä tipata 15 % vain tippaamisen vuoksi vai vain silloin kun palvelu on oikeasti ollut sen arvoista?

Alueen hotellitarjontaan voi jokainen tutustua Internetissä. Kannattaa varautua helmi-maaliskuun vaiheessa Amerikkalaisten yliopisto-opiskelijoiden Springbreakiin. Tällöin hotellit täyttyvät bilettäjistä, jolloin soitto soi yötä päivää ja Tequila virtaa. Eivät ehkä ole kaikkein toivotuimpia seinänaapureita?

Hotellialueen ranta on mahtava, puuterinvaaleaa, hienoa hiekkaa kilometritolkulla. Vaikka useampi hotelli mainostaa tarjoavansa yksityisrannan, todellisuudessa pitkä ranta on kaikkien käytössä ja sitä onkin varsin mukava kävellä tai lenkkeillä aamutuimaan, lämpimän meriveden huuhtoessa varpaita. Vesi on erittäin kirkasta. Cancúnissa tuulee hyvin usein, mutta päivisin se on vain helpottava tekijä, auringonpaahde kun on hyvin voimakasta erityisesti meille Pohjolasta tulleille. Aurinkorasva onkin lomakosmetiikan ykköstuote!

Tuuli mahdollistaa niin surffauksen rantavedessä sekä erilaiset taivaalle nostettavat härpäkkeet. Internetissä tosin varoitellaan näistä varjoliitimistä, nimittäin joka vuosi kymmenet matkailijat loukkaantuvat riippuliito-onnettomuuksissa.

Koko viikon ajana, jonka olimme Cancúnissa, rannassa liehuivat punaiset liput, jotka varoittivat meren vaaroista. Nämä liput kannattaa ottaa tosissaan, merivirta on yllättävän voimakas ja vie nopeasti kauas rannasta. Viikoittain useat turistit joutuvat turvautumaan ensiapuun, rannalla sattuneiden erilaisten onnettomuuksien vuoksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ranta olisi supervaarallinen, päinvastoin. Ranta on matala ja hienohiekkainen, mutta aallot voivat olla paikka paikoin melkoisia. Tosin rannassa on myös kohtia, joihin aallot lyövät heikommin kuin toisaalla, joten siirtyminen sadan metrin päähän, voi turvata selustasi ja voit nauttia merestä täysillä.

Useampi meistä ei jaksa viikkoa maata uima-allasalueella tai uiskennella meressä, joten miten olisi pieni retki johonkin? Alueella on hyvin vilkasta retkitoimintaa tarjolla. Lähes joka kulmassa joku kauppaa retkiä jollekin Mayaraunioille kuten Tulumiin, Cobáan tai Chichén Itzáan. Meidän retkemme suuntautui Chichén Itzáan ja on luettavissa tästä linkistä. Jos historia ei kiinnosta, retkiä tehdään myös erilaisiin aktiivipuistoihin, puutarhoihin sekä merelle.

Chichén Itzán El Castillo.

Mikäli Mayarauniot kiinnostavat, mutta matkustaminen ei, on hotellialueen yhteydessäkin raunioita nähtävillä. Alueella on El Rey-niminen raunioalue, joka on ehkä tunnetumpi lukuisista Iguaaneista kuin itse raunioista. Sisäänpääsymaksu on 50 pesoa eli noin 2.50€. Tänne on hyvin helppo tulla R2 paikallisbussilla. Busseissa on vakiohinta, ja minne sitten oletkin menossa, maksaa reissu aina 10.50 pesoa eli noin 0.50€. Tämä onkin helpoin ja nopein tapa liikkua alueella. Busseissa käy vain käteinen raha.

El Reyssä pääsee tutustumaan lähietäisyydellä iguaaneihin.
Mayojen rakennusten raunioita.

Viikon aikana kannattaa kerran tai pari vierailla noin 15 km päässä olevassa Cancúnin kaupungissa. Siellä ei tosin ole mitään ihmeellistä näkemistä, mutta jos haluaa tehdä vaikkapa edullisia ostoksia, kuten vaatteita, kannattaa ostokset tehdä täällä. Tosin vaatteiden koot, eivät vastaa meidän mitoituksia. Kannattaa kokeilla ennen ostamista, ettei tule yllätyksiä. Kaupungissa on myös pari paikallista tavarataloa kuten Comercial Mexicana ja Superama sekä Amerikkalainen Walmart.

Keskustan alue tuntui mielestäni aika sekavalta. Tarkoitan sitä, että keskustan aluetta on hieman hankala hahmottaa, koska kaupungissa ei varsinaisesti ole aukiota tai toria, jonka ympärille keskusta olisi muodostunut, vaan kadut risteilivät poikittain ja kauppoja sekä ravintoloita on siellä täällä. Linja-autot nro R1 ja R2 rullaa kuitenkin hotellialueelta kaupunkiin muutaman minuutin välein. Itse matka kestää kaupunkiin noin puolisen tuntia, riippuen liikenteestä, joten jos tuolla päin on, kannattaa käydä vilkaisemassa hieman aidompaa Meksikoa.

Jos haluaa shoppailla suuren maailman tyyliin, on hotellialueen tuntumassa kaksikin suurta ostoskeskusta. Kukulcan Plaza (19,5km Kukulcan) sekä La Isla -niminen jättimäinen ostoskeskus (12km Kukulcan). Venetsian katuverkoston tyyliseksi rakennetusta La Isla-keskuksesta löytyy niin isoja monikansallisia ketjuja kuten Nike, Armani, Lacoste, Zara kuin useita kymmeniä paikallisia yrityksiä.

Alueen laidalla, lahden poukaman ääressä on useita ruokaravintoloita, joissa voi siemailla ylihintaisia Tequilapohjaisia juomia, samalla kun vedessä turistit kokeilevat flyboardeja tai vesiskoottereita. Omalla riskillä, nimittäin lahdessa on todellakin krokotiileja. Pääsin näkemään yhden valtavan otuksen Amerikkalaisen naisen kännykästä. Valtava kroko oli tullut heidän hotellinsa eteen makailemaan ja nauttimaan auringon lämmittämästä katukiveyksestä. En ehkä haluaisi sitä silitellä. Ostoskeskuksessa on myös iso akvaario, jossa pääsee 120 Amerikan taalalla koskettelemaan delfiinejä. Jätimme vierailun akvaariossa tietoisesti pois ohjelmastamme.

Kiva päiväkohde on Isla Mujeres eli naisten saari. Saareen pääsee näppärästi useasta eri laiturista Cancúnissa. Meno-paluulippu maksaa 22 dollaria henkilö (dollarin kurssi on lähes 1:1 euron kanssa alkuvuodesta 2017). Paikka on kuuluisa saaren pohjoisosan rannoista ja on aivan ihana rantakohde, varsinkin lapsille mataluutensa vuoksi. Rannasta ja saaresta voit lukea lisää myöhemmin.

Cancún on turvallinen kohde, illalla pimeässä liikkuminen ei aiheuta ylimääräisiä sydämenlyöntejä. Meksikolaiset ovat hyvin ystävällisiä, ilman taka-ajatuksia. Ystävällisyys on niin ylitsevuotavaa, että välillä sekin on rasittavaa, koska aina ei ole kyse eksymisestä, jos kadunkulmassa pysähtyy… Heti oli joku auttamassa lähintä bussipysäkkiä kohden. 😉 Lisäksi voi varautua siihen, etteivät he ole kaikkein hiljaisinta kansaa, esimerkiksi niin busseissa kuin meksikolaisissa ravintoloissa meteli on melkoista, kun espanjankieliset tanssibiitit raikuvat hermeettisen äänekkään puhetulvan keskellä.

Kaiken kaikkiaan Cancún on varsin mukava lomakohde, joka tarjoaa lähes jokaiselle jotakin. Oli sitten kyse rannoilla tehtävistä aktiviteeteistä kuten sukeltamisesta patsaspuistossa, uimisesta ja snorklauksesta, shoppailusta, vierailuista arkeologisilla alueilla tai vain laatuajan viettämisestä perheen tai ystävien kanssa edullisissa ravintoloissa tai rantavarjon alla. Ja onhan lämpö, maisemat ja värit aivan mahtavia, erityisesti meille, jotka lähtevät harmaata talvea pakosalle pallon toiselle puoliskolle. Tykkäsimme kovasti! 🙂

Meksikossa tehdyistä retkistämme, voit lukea mm. Tästä.

Saattaisit myös pitää näistä:

12 kommentti

 1. Monta tuttua nimeä vilisi tekstissäsi! Ollessani noilla suunnilla, kävin myös Naisten saarella. Lisäksi kävimme Tulumissa ja Cobassa. Coco bongossa en käynyt, mikä jäi vähän kaivelemaan, koska osa porukastamme kävi ja jos paikka on tarinoiden veroinen, olisi se ehdottomasti pitänyt nähdä. 🙂

  1. Kiitos kommentistasi! :). Ei myöskään käyty ravintolassa kun Coco Bongon sisäänpääsy olisi kustantanut melkein 400 pesoa/hlö (20€). Tosin, olisi kuulema ollut koko rahan arvoinen.

 2. En ole Cancunissa käynyt kuin päiväretkellä vuokra-autolla, mutta voisin sinne joskus pariksi päiväksi mennä. Itse olen tykästynyt Playa del Carmeniin, joka ei ole aivan niin paljon pyhitetty turismille kaikilta osin. Joka tapauksessa tykkään parin reissun perusteella valtavasti. Mun mielestä ollut paras kohde, mihin on pidemmän aikaa päässyt Suomesta suorilla lennoilla: http://kohteenamaailma.fi/amerikka/top10-tekemista-playa-del-carmen/

  1. Tarkoituksena oli poiketa Carmenissakin, itse asiassa sinun blogisi suositeltamana, mutta viikko hujahti sitä vauhtia, ettei sitten ehdittykään.
   Kovasti jäi harmittamaan, kun tajuttiin, että Cancunista olisi ollut lentoja myös Belizeen ja Guatemalaan. Miksi ei älytty tehdä pidempää reissua alueella?
   Jäi toiselle reissulle toteutettavaa.

 3. Oi, kyllä kiinnostaisi kovasti. Meksiko on kiinnostanut jo pitkään ja ihmettelen kyllä, miksi siellä ei ole vielä tullut käytyä. Ranta näyttää ihanalta ja raunioita olisi ihana päästä näkemään. Aika siistiä, että hotelliltakin käsin näkee niin helposti niitä. Ja noita Iguaaneja! Mahtavaa. Pystyyköhän sitä enää palata suomalaiseen texmexiin, kun on Meksikossa päässyt tacoja maistamaan? 😀

  1. Vaikeaa se on, nimittäin ruokien ero on kuin yöllä ja päivällä. Täällä helposti maustetaan tex mexiä liikaa, ei sen ole tarkoitus olla hottia vaan mausteista.
   Ja ne kastikket ovat niin supertulisia, ettei riitä sanat kertomaan. 😉

 4. En oikein tiedä mitä mieltä Meksikosta olisin, tai haluaisin tutustua paikalliseen elämään, mutta tiedä sitten onko se tarpeeksi turvallista kiertää Meksikossa omin päin ilman paikallista.. Mutta kaunistahan tuolla on, varsinkin Isla Mujeresilla ja uskon että rakastaisin meksikolaisia ruokia 🙂 Mua hämää tuo Jenkkiketjujen lause kun noista merkeistä vain Nike on jenkkimerkki 😀

  1. Kiitos kommentistasi! Olet oikeassa, Pitääkin muuttaa tuo Jenkkiketju-lause muotoon monikansallisia yhtiöitä.
   Meksiko on vastakohtien maa, osa maasta hankkii tulonsa rantakohteilla ja ovat turvallisia, mutta ei niin aitoja. Ja paikkakunnat jotka ovat aitoja, ovat osin vaarallisia. En itsekään joka paikkaan lähtisi!

 5. Voi vitsi tuo vesi on niin ihanan turkoosia! Kuvauksesi perusteella Cancun kuulostaa aika amerikkalaistuneelta, on Hootersit ja Walmartit ym. Koitko että pääsit näkemään aitoa Meksikoa matkalla? Minua kiehtoisi kovasti matka Meksikoon mutta vierastan vähän ajatusta että pitäisi olla vain hotellialueella. Olen kuullut että moni Meksikon vastaava kohde on aikamoinen turistikeskus. Mitä mieltä olet?

  1. Näinhän se on, Cancun on amerikkalaistunut turistirysä. Itse Cancunin kaupungin puolella näkee hieman enemmän aitoa elämää, mutta vain vähän. Karibian rannikon kaupungit taitavat kaikki olla samanlaisia, joten pitäisi lähteä hieman kauemmas, jotta näkisi Meksikoa aidommillaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *