Cancún, Meksiko
Cancún: valkoinen puuteriranta, turkoosi meri ja huiman laaja hotellialue. Mitä muuta se tarjoaa uusia kokemuksia janoavalle matkailijalle?
Ehdottomasti yhdeksi vierailukohteeksi kannattaa valita hotellialueen tuntumassa oleva El Rey-niminen arkeologinen alue (Blvd. Kukulcan Km. 19). El Reylle on hyvin helppo matkustaa R2 paikallisbussilla. Busseissa on vakiohinta, ja minne sitten oletkin menossa, maksaa reissu aina 10.50 pesoa eli noin 0.50€. Tämä onkin helpoin ja nopein tapa liikkua alueella. Huom! Paikallisbusseissa käy vain käteinen raha.
El Rey pähkinänkuoressa: El Reyssä on kyse Mayakaupungin raunioista. Kaupunki oli merkittävässä roolissa mayojen kauppareitillä, johon kuuluivat myös mm. Tankah, Tulum ja Xaman Ha eli nykyinen Playa del Carmen. Tuolloin El Rey tunnettiin nimellä Kin Ich Ahau Bonil.
Mayojen vaihtokaupan välineinä toimivat esimerkiksi merisuola, hunaja ja sulat. Vaihtokaupan lisäksi kaupunki toimi hautapaikkana sekä astrologisen tiedon koulutusalueena. Kaupunki on ollut voimissaan vuosina 1250–1630 jKr.
Kaupungin nimestä liikkuu kaksi erilaista tarinaa. Yhden tarinan mukaan El Rey:n kaupunki sai nimensä kun espanjalaiset valloittajat löysivät alueelta ruumiin, jonka otaksuivat kuuluneen Maya-kuninkaalle. Toisena tarinana kerrotaan espanjalaisten löytäneen kivisen patsaan, joka esitti Maya-kuningasta, ja tästä patsaasta kaupunki sai nimensä. Kuningasta esittävä kiviveistoksen pää löytyy Cancúnin Maya-museosta.
Joka tapauksessa El Rey tarkoittaa espanjaksi kuningasta. Vuonna 1923 tutkijat Raymonf Merwin ja Samuel Lothrop löysivätkin todisteita siitä, että kaupungilla oli kuin olikin yhteyksiä Itzamna-heimoyhteisöön, jonka jäsenet hallitsivat aikoinaan niin Chichén Itzáa kuin Edznáa.
Käytännössä alue on noin 520 metriä kertaa 70 metriä kokoinen kenttä, jolla on erilaisia aika matalia kiviröykkiöitä. Osasta saa hyvän kuvan siitä minkä muotoinen rakennus on ollut kyseessä, osassa on vain kivijalka jäljellä. Kiipeämistä raunioille ei suositella.
Alue on auki joka päivä klo 8-17 ja sisäänpääsymaksu on 50 pesoa eli noin 2.50€. Lapset pääsevät alueelle ilmaiseksi. Ja huom. Vain käteinen raha käy!
Palveluja saat alueelta hakemalla hakea, nimittäin alueella on vain pieni eväskatos, yksi auringossa kulunut opaskartta sekä vessarakennus. Lipputiski, joka on lähinnä vain pöytä ja tuoli, löytyy tämän rakennuksen lipan alta.
Itse raunioalue on nopeasti kierretty mutta se ei olekaan syy siihen miksi alueelle kannattaa piipahtaa. El Reylle kannattaa ehdottomasti mennä alueen kymmenien Iguaanien vuoksi. Ja näitä liskoja on paljon! Ensimmäiset ”ovat vastassa” jo lippupöydän luona.
Rakennuksen oikealta puolelta aukeaa nurmikenttä, jolla on rauniorakennuksia, kiviä sekä niillä auringossa lepääviä liskoja.
Liskot eivät hyökkäile kohti, joten sellainenkin henkilö joka ei niin tykkää matelijoista, pääsee rauhassa tutustumaan otuksiin muutaman metrin päästä. Lähinnä Iguaanit makailevat auringossa ja haistelevat ilmaa. Mikäli menet liian lähelle, ne luikahtavat nopeasti kivien väliin tekemiinsä pesäkoloihin.
Alue on myös muutaman sadan metrin päässä Nichupté-lahden poukamasta, jossa villit krokotiilit elävät. El Rey onkin kauempaa eristetty verkoilla hieman epätoivottujen matelijoiden poissa pitämiseksi.
Raunioalueella on myös mahdollista tutustua alueen kasvustoon lähietäisyydellä. Valitettavasti kasveja ja puita ei ole sen kummemmin merkitty. Meille tuttuja kasveja olivat erilaiset palmupuut.
Alueelta poistuessamme vanha mies tuli valokuva-albuminsa kanssa luoksemme. Hän halusi kertoa, että Cancúnin kaupungissa on paljon suurempi arkeologinen alue nimeltään El Meco. Tämä olisi löydetty vasta 70-luvulla ja olisi huomattavasti paremmassa kunnossa kuin El Rey. Sinne pääsisi R1 bussilla. Kiitimme tiedosta ja koetimmekin seuraavana päivänä käydä raunioilla. Valitettavasti se oli paremmin ajateltu kuin tehty. Nimittäin jäädessämme R1:n bussista Cancúnin kaupungissa pois, ei niin bussikuski kuin paikallisetkaan ollut raunioista kuulleetkaan. Jonkin aikaa ympäri pyörittyämme, vierailu historiallisella alueella vaihtui shoppailuretkeksi.
Riippuen matelijainnostuksestasi, El Reyn alue on parissa tunnissa kierretty. Sopii koko perheelle pieneksi päiväkohteeksi helppouden ja edullisuuden vuoksi. Ja harvoinhan Suomessa pääsee Iguaania tuijottamaan lähes silmästä silmään!
Pidätkö matelijoista?
Meksikossa olisi tosiaan paljon noita Mayojen raunioita tutkittavaksi. Liskojen ansiosta pienen neitimmekin saisi varmasti viihtymään 🙂
Kiitos Teija, uskon että teidän neidillä olisi monta ihmetyksen aihetta Meksikossa! Siellä eläin-, lintu- ja kasvimaailma on aivan toista kuin meillä Suomessa. Ja ne laittaa kyllä isommatkin ”neidit” ihmetyksen ja ihailun partaalle. 😉
Miuta kiinnostaa kaikki mayakohteet, joten mielellään tuollakin varmaan piipahtaisin. Iguaanit on mukava bonus! Muista matelijoista en yleensä niin välitä, mutta iguaanit on ihania 🙂
NO niitä kyllä El Reyssä piisaa. 🙂
Täällä yksi Maya kulttuurin ihailija. Iguaanien en. Voisi olla niin, että meikäläisen kiljunta kuuluisi kauas, jos tuommonen tulisi vastaan. Vaikka asusteli meidän hotellihuoneen lähistöllä Thaimaassa varaani. Hiljaa kävelin ohitse.
:D. Nämä olivat kyllä tosi varovaisia kavereita, askelkin lähemmäksi, niin pakoon läksivät.
Vau! Luonnon ötökät kiinnostaa ja myös Mayat. Tuommoiset elikot on kivampia, jotka luikkii mieluummin karkuun kuin kimppuun.
:). Sitä ne juuri tekivät!
Kivan näköisiä raunioita ja myös nuo liskot ois mielenkiintoista nähdä. Tosin jos tollanen yhtäkkiä pomppais jostain puskasta niin saisin varmaan jonkun infarktin…
😀
Selvisikö teille, että onko niitä toisia raunioita ollenkaan olemassa? Mulla kun herää aina epäilys tuollaisten ”albumimiesten” suhteen, että ne vain yrittää huijata turisteja jonnekin, jota ei edes ole olemassa…
Kyllä ne olisivat olleet, ei vaan kaupunkiretkellä löydetty niitä.
Olisi pitänyt ottaa taksi raunioille, jonka tietysti olisi pitänyt tietää niiden olinpaikka. No, jääpä ensi kerrallekin katsottavaa.
Ihania iguaaneja, bongailin samanlaisia ainakin Hondurasissa ja Nicaraguassa, tosin en todellakaan noin montaa kerralla. 🙂 Brasiliassa näin luonnossa niitä toisenlaisia iguaaneja, joita on lemmikkeinäkin. Liskot ovat lähellä sydäntä, kun perheelläni on pari agamaa lemmikkinä (allergian takia ei karvaeläimiäkään voinut ottaa). Maya-rauniot ovat myös niin kiinnostavia, että menisin mieluusti tutustumaan johonkin toiseenkin rauniokaupunkiin Tikalissa käytyäni.
Kiitos Johanna! On ne liskot veikeitä otuksia. 🙂
Harmi, että teillä oli allergiaa, ettei karvakamuja voinut ottaa.
Ihania iguaaneja. Tykkään kaikenlaisista matelijoista. Kaikki leguaani heimon 725 alalajia ovat kivoja : ) Varaanit, erilaiset liskot jne. ovat mukavia tarkkailtavia. Jopa käärmeet ovat kivoja, jos vain tiedän, että ne eivät ole kovin myrkyllisiä.
Kiitos Anna! Minulla nuo käärmeet jäävät kyllä ihailun ulkopuolelle, syytä en oikein tiedä miksi. Kesäisin mökillä mustat kyyt luikertelevat ja saavat joka kerta minut hyppimään ”inhosta”. Vaikka syyttömiä ne siihen ovat, tulee nähtävästi jostain ”selkärangasta” nuo fiilikset.
Pidän matelijoista! Tai oikeastaan kaikista villeinä viipottavista eläimistä. Tuolla olisi voinut piipahtaa kun Cancún oli mielestäni muuten varsin tylsä paikka. Onneksi näitä iguaaneja nähtiin muualla Meksikossa. Hienoja otuksia!
Kiitos Arto kommentistasi! Iguaaneja kuten muidenkin otuksien elämää jaksaa ihmeesti seurata. Yleensä en matelijoita niin ihmeesti diggaa, mutta nämä olivat varsin mielenkiintoisia.
Noita on kyllä mukava aina Meksikossa & Karibian alueella yleensäkin katsella. Niitä näkee mitä erikoisemmissa paikoissa ja yhtä ihmeellisiä ne on joka kerta 🙂
Mielenkiintoisia ötököitä ovat kyllä! 🙂
Cancun-kuume sen kun kasvaa näitä juttuja lukiessa. Meiltä tästä Kaliforniasta sinne pääsisi vieläpä aika edullisesti. Eilen meillä vierailulla ollut ystävä juuri kertoi kokemuksiaan, ja oli päässyt upeita paikkoja. Täytyypä laittaa tämä matka nyt oikeasti vireille.
Kannattaa ehdottomasti laittaa! Paljon siellä oli amerikkalaisia ja jos maa oli halpa meille suomalaisille, on se edullinen myös heille.
Loving the info on this internet site, you have done great job on the content.
Thank you! 🙂