Rapion Mylly, Juva

Rapionkosken varrelta, Juvalta löytyy Suomen vanhimpiin kuuluva mylly, joka on yhtäjaksoisesti palvellut teollisuuslaitoksena aina tähän päivään asti.

Rapion Mylly tunnetaan tinkimättömästä laadustaan, ja sillä onkin pitkät perinteet suomalaisessa myllytuotannossa.

Kävimme tutustumassa luonnonkauniissa maisemassa sijaitsevaan Myllyn Puotiin ja -kahvilaan Paatelan kylässä. Vietimme samalla ihanan iltapäivän Rapion Myllyn toisen omistajan, Pia Härkösen kanssa syntyjä syviä jutellen.

Rapion Mylly lyhyesti

Rapion Myllyn on rakentanut Karl Fredrik Hammarein. Mylly on ollut toiminnassa vuodesta 1812. Nykyisin myllyä pyörittää jo neljännessä polvessa Härkösen mylläriperhe.

Mylly on luokiteltu kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi kohteeksi.

Rapion Myllyn valikoimasta löytyy yli kaksikymmentä lisäaineetonta tuotetta. Rapion Myllyn tuotantosarjat pyritään pitämään pieninä, jotta asiakas saa varmasti tuoreita raaka-aineksia omiin leipomuksiinsa sekä puuroihin ja velleihin käytettäväksi.

Myllyn tuotteita löytyy osasta Etelä-Savon kauppoja, tilaamalla suoraan Rapion Myllystä sähköpostitse sekä kesäisin heidän Myllynpuodista.

Rapion Myllyn osoite: Rapiontie 148, 51930 Paatela, Juva.

Tänään

Rapion Mylly sijaitsee perinteisesti pienen kosken partaalla, josta nykyinenkin mylly saa osin käyttövoimansa. Ensisilmäyksellä luonto on aivan käsin kosketeltavan lähellä satunnaista kulkijaa. Kosken päällä olevalle pienelle sillalle on katettu kahvittelupiste, jonka istuinryhmillä voi kuunnella rentouttavaa veden solinaa kahvikupillisen kera. Tai syöttää aikamoisen kokoisia kaloja, jotka nousevat koskeen, liekö myllyn herkkujen perässä? Vonkaleet ovat kuulemma myllyn lemmikkejä! 🙂

Sateen sattuessa voi Myllyn herkkuja nauttia myös 40-paikkaisen kahvilan sisätiloissa. Myllyn kahvilaan on mahdollista varata sopimuksen mukaan myös isommalle porukalle kahvitus.

Pihalta löytyy myös ulkorakennus, jonka seinään aikoinaan myllyyn tulleet ajurit kiinnittivät hevosensa jyvien jauhamisen ajaksi. Onpa seinään jättänyt jokin polle omat ”purukalustolla” luodun merkkinsäkin… Mukava yksityiskohta menneiltä ajoilta.

Myllykahvila ja Puoti  

Myllyn kahvilaan astuessa hajureseptorit bongaavat ilmasta ihania tuoksuja. Täältä löydätkin myllyn entiseen valta-akselihuoneeseen avatun kahvilan, jossa myydään omista jauhoista leivottuja kakkuja ja suolaisia piirakoita sekä muita makoisia herkkuja. Tuotteiden raaka-aineina käytetään myllyssä jauhettua täysjyväviljaa sekä luonnosta saatuja marjoja eri muodoissa. Ihanaa lähiruokaa, ja kuulkaas sen kyllä mausta huomaa!

Kannattaa vilkaista lähemmin kahvilan seinältä löytyviä, myllyn historiasta kertovia kuvia sekä kahvilan takaseinää, joka on alkuperäinen. Jos seinät osaisivat puhua, olisi näillä hirsillä taatusti monta tarinaa kerrottavana. Kahvilan seinustalta löytyy myös lähialueen muiden pientuottajien valikoimaa hilloista nekkuihin.

Omistaja Pia Härkösen kanssa jutellessa selviää, että Myllyn jauhot tulevat lähialueen viljantuottajilta. Myllyllä on tinkimätön tarkastusprosessi viljan laadun suhteen. Jokainen viljaerä tutkitaan, myös samana päivänä tuotujen eri peltolohkojen osalta. Vilja tutkitaan niin aistinvaraisesti kuin erilaisin laboratoriokokein. Tarkastusprosessi kosteus-, sakoluku, hehtolitrapaino- ja rikkapitoisuusmäärityksineen kuulostaa tällaisen ei-asiasta tietävän mielestä varsinaiselta avaruustieteeltä, sen verran tarkkaa hommaa tarkastus on. Tämä on kuitenkin ainoa keino pitää jauhot aina tasalaatuisina. Pia on hyvin ylpeä niin Myllystä kuin heidän tuotteistaan, eikä suotta!

Pia kertoo myös, että myllyllä toimitaan kaikin tavoin kestävän kehityksen periaatteilla, esimerkiksi pakatut tuotteet kuljetetaan uusiolaatikoissa, kaurasta saatava kuoriaines käytetään lämmittämisen polttoaineena sekä pölyjauho, jota viljan jauhatuksesta tulee, syötetään oman kylän karjalle.

Tutustuminen Myllyn Puotiin

Myllypuodista löytyy Rapion Myllyn omia ehdottomasti tuoreita tuotteita. Myynnissä on erilaisia ja erikokoisia jauhopusseja kuten kakku-, ruis- ja lettujauhoja. Myös erilaisia ryynejä ja helmiä on tarjolla sekä tietenkin Rapion Myllyn myyntihitiksi noussutta tuotetta, nimittäin höyryttämätöntä kaurahiutaletta.

Myllyn kaurahiutaleista tehty puuro auttaa muodostamaan limakalvon myös herkkävatsaisimpien syöjien vatsaan ja näin puuroa nauttivat voivat entistä paremmin!

Rauhaa ja puhdasta luontoa

On aivan ihanaa istua kivellä ja katsoa vieressä kimaltelevaa Rapiojokea. Täällä unohtaa hetkeksi kaiken maailman kiireet ja sekamelskan, mitä nykymaailma meille valitettavasti jatkuvasti tuottaa.

Lähitulevaisuudessa rantaa ehostetaan, joten rauhoittava kävelyretki onnistuu Rapionkosken ympäristössä myös ihan kahvittelun lomassa. Pienen happihyppelyn jälkeen onkin mukava jatkaa matkaa eteenpäin.

Suosittelenkin pysähtymään Etelä-Savossa vieraillessa Juvalla, sekä nauttimaan Rapion Myllyn herkkuja solisevan kosken partaalla!

Ajo-ohjeet

Juvalta myllylle on noin 15 kilometriä. Myllylle päästäkseen käänny Juva – Savonlinnantieltä nro 14 Rapiontielle, aja noin 1,6 kilometrin matkan mukavaa maalaistietä myllyn pihalle asti.

Rapion Myllykahvila on avoinna 9.6.2018 – 12.8.2018 klo 11.00 – 18.00. Puoti on avoinna 9.6. – 12.8.2018 joka päivä klo 9.00 – 18.00.

*Blogijuttu on tehty yhteistyössä Rapion Myllyn kanssa.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *