Ravintola Gastro Bar Sesonki, Järvenpää 

*Blogijuttu on tehty yhteistyössä Ravintola Gastro Bar Sesongin kanssa

Koko kevään ajan on täällä Järvenpäässä puhuttu K-Citymarketin yhteyteen avattavasta Ravintola Sesongista. Nyt kun maailmallakin tunnustusta saaneen huippukokin Matti Jämsenin ravintola on ollut avoinna vapusta asti eli noin kuukauden ajan, oli meidän aika käydä katsomassa mistä ihmeestä Järvenpään turuilla ja toreilla on oikein kohistu.

Ravintola Sesonki on helppo löytää. Ravintola sijaitsee todellakin samassa rakennuksessa kuin Citymarket. Kaupalla ja ravintolalla on paljon muutakin yhteistä kuin vain yhteinen tila, nimittäin kauppa toimii ravintolan kylmävarastona! Tästä lisänimi grocerant. Ja kun varastotilat eivät vie hukkatilaa, ei ravintolaan tarvita niin paljon kylmätilaa. Myös lounasmenuun kaupan tarjonta vaikuttaa yllättävän paljon, esimerkkinä kauppias saattaa soittaa ravintolaan, jos kaupan puolelle on jäämässä vaikkapa kirjolohta yli tarpeiden. Mainio tapa minimoida ruoka-ainehävikkiä.

Ensi silmäyksellä 57-paikkainen ravintola on sisutettu varsin hillityillä väreillä, harmaata ja jadenvihreää, ripauksella glamouria. Mikäli käyt ennen ruokailua pesemässä kätesi, törmäät unisex-toilettitiloissa Kullervo-riikinkukkoon sekä suurenmaailman tyyliin varustettuun wc-tilaan jossa pääsee kuivaamaan kätensä oikeisiin pyyhkeisiin sekä suihkauttamaan vaikkapa hiuslakkaa karkaaville kiehkuroillesi. Tarjolla on myös mm. topsypuikkoja ja hammastikkuja. Vain hovimestari James puuttuu… 😉

Pöytiin on katettu kristallisia vesilaseja, pellavaisia serviettejä sekä viinilaseja. Kaikesta näkee, että nyt ollaan lähempänä fine dining-ravintolaa kuin perus ketjuravintolaa. Kuitenkin ilmapiiri on vapautunut ja Sesongin tarjoilijat ovat iloisia ja hyvin sanavalmiita. Illan aikana myös huomataan, että ruoan ja juomien suhteen he ovat myös erittäin ammattitaitoisia.

Lasi cavaa, ehkäpä?

Lämpimän perjantai-illan kunniaksi aloitamme illan lasillisella cavaa. Luomukuohuviini on sopivan kuivaa mutta hedelmäistä.

Keittiömestarin tervehdys.

Ensimmäisenä pöytään tuodaan keittiömestarin tervehdys joka on kuin kukkalaatikko pienessä ruukussa. Makumatka alkaa retiiseillä ja parsalla jotka on upotettu mallasmuruun. Samalla pöytään tuodaan kahdenlaista leipää sekä voita tryffelisuolalla.

Varsinainen ruokailumme käsittää Sesongin viiden ruokalajin maistelumenuun suositelluilla juomilla. Emmekä suinkaan ole ravintolassa yksin, pöydät ovat jokaista paikkaa myöten täynnä. Iloinen puheen sekamelska sekoittuu auringon säteisiin jotka lankeavat suurista ikkunoista sisälle. Kuulemme tarjoilijaltamme, samalla kun hän kaataa laseihimme raikasta ja kevyttä valkoviiniä, että ikkunoihin on tulossa lähiaikoina verhot koska kaikki eivät auringosta ja sen valosta nauti ruokaillessaan.

Koko illan maistelumenu

Osa maistelumenun valikoimasta vaihtuu muutaman viikon välein. Maistelumenun saa myös kasvis- tai vegaaniversiona. Tänään ensimmäisenä ruokalajina on marinoitua parsaa, savustetuilla pekoninpaloilla sekä hollandaisekastikkeella.

Marinoitua parsaa, savustetuilla pekoninpaloilla sekä hollandaisekastikkeella.

Tuotu annos on kaunista katsottavaa ja hivelee makuaistin lisäksi myös esteettistä silmää. Varovasti leikkaan palasen vihreästä sekä valkoisesta parsasta ja uitan niitä kastikkeessa. Suussa sävähtää aromimyrsky joka päättyy kepeää sitruunaiseen, makeaan makuun. Annos on varsin onnistunut ja valkoinen tankoparsa, joka ei normaalisti kuulu minun suosikkeihin, on suorastaan jumalaista.

Grillattua perunarieskaa, mummon avomaankurkkua ja punasipulia.

Seuraavana pöytään tuodaan tammista, vahvaa valkoviiniä joka on minun makunystyröille hieman liian voimakasta. Syy tuhtiin viinivalintaan selviää kun pöytään tuodaan annokset jossa on grillattua perunarieskaa, mummon avomaankurkkua ja punasipulia. Rieskan päällä on aimo annos laardia.

Creme fraichea, hauen mätiä ruohosipulilla sekä tillillä höystettynä.

Annoksen lisäksi pöytään tuodaan pieni kulhollinen creme fraichea, hauen mätiä ruohosipulilla sekä tillillä höystettynä. Rieska, joka on muuten ravintolan resepteillä tehty, mutta Fazerin leipoma, on minulle hieman liian iso. Toisaalta hauenmätiannos on yllättävän hyvää ja kevyttä. Ja mummon avomaankurkku namia! Saisikohan tätä dogibackiin mukaan?

Pöytään tuotujen ruokalajien välissä kuluu sopivasti aikaa, ei liian paljon mutta ei liian vähänkään. Maistelumenu sopii mainiosti ystävien illanvieton oheistapahtumaksi, jonka parissa voi mainiosti vaihtaa kuulumiset kuten naapuripöydässä tapahtui. Riemukkaan naisseurueen pöydästä ei naurua ja kikatusta puuttunut.

Ruskistetussa voissa haudutettua varhaisperunaa, herneitä sekä savustettua ranskankermaa.

Pöytämme alkoi käydä ahtaaksi kaikille juomalaseille mitä pöytään on tuotu, eikä loppua näkynyt. Tietysti olisi auttanut asiaa, jos niitä olisi samassa tahdissa myös juonut… 😉 Seuraavan ruoan juomaksi valikoitui mäntsäläläisen pienolutpanimon Panimokiisken tuote Vastaranta, joka on kauniin kullan keltaista suodattamatonta savulageria. Palanpainikkeeksi pöytäämme tuodaan jälleen kaunis annos, joka käsittää ruskistetussa voissa haudutettua varhaisperunaa, herneitä sekä savustettua ranskankermaa. Ranskankermasta on tehty annoksen päälle ”katto” joka ravintolan lämmöstä sulaa annoksen päälle. Ranskankerman alta löytyy pikkuruisia perunoita, herneitä sekä jännittävä kananmunankeltuaisesta tehty pisara joka mukavasti täydentää annosta.

Tässä vaiheessa vatsa alkaa jo ilmoitella, että alkaa olla täysi. Suurin syyllinen tähän on pöytään tuotu herkullinen mallasleipä, jota on tullut maisteltua hieman liikaakin. Leipää kun saa pyydettäessä lisää, mikäli pikkunälkä edelleen vaivaa ruokailijaa.

Grillattua karitsanniskaa, lisukkeina purjoa ja valkonaurista, mehevällä kermakastikkeella.

Samalla pöytään tuodaan vahvaa lähes luumumaista punaviiniä, joten on aika pääruoan. Annos osoittautuu grillatuksi karitsanniskaksi, lisukkeina purjoa ja valkonaurista sekä ehkä maailman parasta kermakastiketta. Kastikkeen lisukkeina on pippurinsiemeniä sekä mustaherukoita. Ravintolassa on muuten tapana, että kastikkeet tulevat pöytään keittiömestareiden saattelemina, näin jokainen ruokailija pääsee vaihtamaan sanasen tai toisenkin itse ruoan tekijän kanssa. Kastikkeita saa pyydettäessä myös lisää.

Vaikka vatsa onkin jo varsin pinkeä, karitsa on aivan mielettömän maukasta. Lihan säikeet suorastaan irtoavat toisistaan, ja kaukana on pääsiäisen villalta maistuva patukka. Karitsa on ehdottomasti koko illan bravuuri!

Mansikkalientä ja shamppanjajäädykettä.

Hykertelemme onnellisina pöydässämme kun eteemme tuodaan pieni jälkiruokamaistiainen keittiöstä. Pienessä kulhossa on mansikkalientä ja shamppanjajäädykettä. Annos raikastaa mukavasti makunystyrät varsinaista jälkiruokaa varten, joka on porkkanakakkua, appelsiinia sekä kardemummaa pienellä jäätelönokareella. Kyytipojaksi pöytään tuodaan vielä unkarilaista Tokaji-jälkiruokaviiniä.

Porkkanakakkua, appelsiinia sekä kardemummaa pienellä jäätelönokareella.

Jälkiruoka-annos on sekä kaunis että kekseliäs kuten jokainen annos ennen tätä. Pienet kuivatut porkkanan ”kukat” koristavat lautasta sekä antavat suutuntumaa annokseen.

Lähtisivätkö keittiömestarit meidän mukaan?

Vaikka ilta on nuori, huomaamme istuneemme Sesonki Gastro Barissa kolme tuntia. Muut ravintolavieraat ovat illan aikana vaihtunut toisiin sekä lopulta lähteneet pois omille teilleen, ja olemme henkilökunnan kanssa ravintolassa kaksin. Mikä mainio paikka mennä juttelemaan keittiömestareiden kanssa. Väsyneet, mutta onnelliset keittiömestarit Lasse Lindström sekä Miikkael Linnakangas ovat iloisesti yllättyneitä siitä kuinka järvenpääläiset asiakkaat ovat ottaneet ravintolan sekä lähiruoan vastaan.

Sesongin keittiömestarit Lasse Lindström sekä Miikkael Linnakangas.

Ravintolan jokainen annos on käsityötä ja suurella sydämellä tehty, mitään puolivalmisteita ei ravintolassa käytetä. Raaka-aineet käydään hakemassa puisilla kärryillä Citymarketin puolelta, joten jokainen ruoka on tehty samoista aineksista kuin mitä järvenpääläisiin koteihinkin ostetaan. Tässä vaiheessa yritin vinkata, että keittiömestarit voisivat tulla myös meille niitä kokkaamaan…  Aivan tähän he eivät lähteneet,  mutta lähitulevaisuudessa jokaisen on mahdollista saada vinkkejä omaan ruoanlaittoonsa, nimittäin Citymarketin lihatiski uudistuu ja remontin jälkeen, ravintolan keittiömestarit ovat lihatiskin demokeittiössä antamassa vinkkejä hyvään ruoanlaittoon.

Tätä odotellessa… Lämmin ilta on vaihtunut viileäksi kevätyöksi kun sukelsimme vatsat täysinä toukokuun hämärään. Enää en ihmettele miksi ravintolasta kohistiin etukäteen niin paljon, Sesonkiin kannattaa tulla ehdottomasti myös kauempaakin!

Ravintola on avoinna

Ravintola Sesongissa tarjotaan lounasta tiistaista torstaihin klo 11.00 – 14.00. Lounaan hinta 7,50 – 14,50€.

Kolme Sesongin keittiön valitsemaa ruokalajia 41€. Koko maistelumenu 55€.

Brunssia tarjolla sunnuntaisin klo 12.00 – 18.00. Hinta 32€.

Ravintola on avoinna: Maanantaisin suljettu. Tiistaista torstaihin klo 11.00 – 14.00 / 16.00 – 22.00. Perjantaisin klo 11.00 – 14.00 / 16.00 – 23.00. Lauantaisin 12.00 – 23.00 ja sunnuntaisin 12.00 – 18.00.

Ravintolan Gastro Bar Sesongin osoite: Helsingintie 41, 04410 Järvenpää.

 

 

 

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *