Loviisan maalinnoitus, bastionit Rosen ja Ungern

Loviisan keskustan tuntumasta löytyy Loviisan maalinnoitus ja bastionit Rosen ja Ungern. Kohde on avoinna ympäri vuoden ja onkin mukava kohde jäsenien verryttelyyn kesälomamatkan lomassa.

Loviisan maalinnoitus lyhyesti

Loviisan maalinnoitusta alettiin rakentaa vuonna 1748 strategisesti tärkeän Turusta lähtevän Viipurintien eli Kuninkaantien läheisyyteen. Silloinen Loviisa eli Degerbyn kaupunki oli osa Ruotsin itärajaa jota vahvistamaan tarvittiin linnoitus. Linnoitustöitä johti Augustin Ehrensvärd.  Linnoituksen bastionit nimettiin Suomen silloisen kenraalikuvernöörin G. Rosenin ja kenraali von Ungernin mukaan. Linnoitusta saatiin rakennettua valmiiksi murto-osa alkuperäisistä suunnitelmista.

Vuonna 1809 Suomen sodassa linnoitusrakennelma jäi venäläisten käsiin. Rajan siirtyessä itään linnoituksen merkitys ja tarve väheni.

1890-luvulla linnoitus löydettiin uudestaan. Tuolloin Loviisa oli aktiivinen kylpyläkaupunki ja vieraiden viihdyttämiseen tarvittiin myös historiallisia kohteita.

Linnoitus on restauroitu museoviraston toimesta useaan otteeseen. Viimeisin rauniorestaurointi suoritettiin vuosina 2006 – 2012. Tämän linkin kautta voit lukea restauroinnista lisää.

Maalinnoitukseen on vapaa pääsy.

Linnoituksen osoite: Kuhlefeltinkatu 15, 07900 Loviisa.

Kohteessa

Linnoitukselle on helppo tulla, Loviisa kun on viehättävän pikkuinen kaupunki, jossa kaikki on lähellä toisiaan. Linnoituksen vieressä on iso parkkipaikka johon jättää auto tai moottoripyörä.

Bastioni Ungern on parkkialueen vieressä. Toukokuun ilta-aurinko punaa säteillään valtavat kiviseinämät. Bastionin ympäristö on hyvässä kunnossa, ruohokenttä on ajettua ja opastekyltit mallikkaat. Meidän lisäksemme iltakävelylle linnoitukselle on tullut useita lapsiperheitä sekä nuoria skoottereillaan.

Ungernin sisäpuolella on nurmikenttä jossa istuskelee ihmisiä myöhäisellä piknikillä. Ungernin ja Rosenin muureissa on yhteensä 22 takaa avointa tykkikasemattia eli onkaloa.  Valitettavasti osa muurien kasemateista on tägien peitossa. Lapsia tekstit eivät haittaa, ja riemuäänet kaikuvat valleissa kun merirosvoleikki pärähtää käyntiin. Vuosikymmenen alussa Ungernissa toimi kesäteatteri, mutta vuoden 2013 tulipalo siirsi kesäteatteritoiminnan toisaalle.

Ungern kuuluu osaksi suurta viheraluetta, Garnisonin linnakepuistoa. Bastioni Ungernin luota lähtee noin kahden kilometrin mittainen Ehrensvärdinpolku. Polun varrella pääsee tutustumaan linnoitusrakentamiseen eri vaiheisiin. Bastioni Rosenin takaa löytyy mm. alue jossa louhittiin kiveä linnoituksen tarpeisiin. Polulla viitat ohjaavat seuraavaan kohteeseen, matkan varrelle jäävät mm. Kuninkaanlampi, maavallit, bastionit sekä Vanha Viipurintie. Tämän linkin kautta voit printata alueen ulkoilukartan itsellesi. Luontopolku on osin luonnonvarainen joten isojen rattaiden tai pyörätuolin kanssa kulkeminen voi olla hieman haastavaa.

Jatkoimme matkaamme bastion Rosenille. Tämä osa linnoitusta on enemmän luonnonvarainen, puut ja pensaat ympäröivät kivivallia. Bastioni on myös huonommassa kunnossa kuin Ungern. Ympäristö on silti mielikuvitusta hivelevää, sukellamme metsittyneen tien sekaan, kuljemme pienen puron ylitse kentälle, jossa jokainen voi leikkiä olevansa oman elämänsä prinssi tai prinsessa.

Osa Rosenin valleista on katettuja. Tällä ehkäistään vallien lopullinen romahtaminen. Silti kaikesta näkee, että vuosisadat sekä sääolot ovat nakertaneet perustusta. Käytettiinpä linnoituksen kiviä myös Loviisan talojen perustusmateriaaleina ennen kuin bastionien arvo ymmärrettiin.

Bastionin sisällä olevista opastauluissa pääsee tutustumaan vallitöihin sekä linnoituksen kasvillisuuteen.

Loviisa sekä maalinnoitus ovat oikein mukavia vierailukohteita koko perheelle. Piipahda sinäkin Loviisassa!

 

 

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *