Testissä Finnairin Nordic Sky-verkko

Heinäkuun alusta tietyillä Euroopan Airbus-koneiden lennoilla on ollut mahdollista testata maksutta omalla laitteella Finnairin Nordic Sky-verkkoa. Olemme olleet Norwegian suuria faneja juurikin maksuttoman verkon vuoksi. Nyt pääsimme kokeilemaan Finnairin langatonta verkkoa lomalennon aikana. Käytössämme oli kolme Iphonea, kaksi Ipadia ja yksi kannettava tietokone.

Nordic Sky-verkko

Nordic Sky-verkko jakaantuu kahteen osaan: maksuttomaan portaaliin sekä verkkoon.

Portaalissa voi lukea sanomalehtiä ja 15 min välein päivittyviä uutisia, tehdä ostoksia lennon aikana, varata lisäpalveluita kohteeseen kuten lentokenttäkuljetuksen, tarkistaa kohde- ja jatkolentotietoja sekä ottaa tarvittaessa yhteyttä Finnairin asiakaspalveluun chat-palvelun kautta.

Verkon puolella on mahdollista surffata normaalisti internetissä poislukien streaming-palvelut sekä Voice over IP-puhelut.

Kaikilla kaukolennoilla on ollut mahdollisuus ostaa tämän vuoden aikana WiFi-yhteys lennon ajaksi. Internetiin voi ostaa täyden verkkoyhteyden käyttöön etukäteen tai lennon aikana. Yhteyden saa tunniksi hintaan 7,95 €, kolmeksi tunniksi hintaan 11,95 € tai koko lennon ajaksi hintaan 19,95 €.

Businessluokan matkustajat, Economy Comfort-asiakkaat sekä Finnair Plus Gold-asiakkaat voivat käyttää palvelua maksutta tunnin ajan yhtäjaksoisesti missä vaiheessa lentoa tahansa. Finnair Plus Platinum-tasoasiakkaille palvelu on maksuton koko lennon ajan.

Kytkeytyminen verkkoon

Nordic Sky verkkoon kytkeytyminen vie noin puolisen minuuttia.

Lentotilassa olevasta laitteesta kytketään WiFin päälle ja liitytään Nordic Sky-verkkoon. Käytännössä avataan selaimeen nordic-sky.finnair.com ja valitaan valikosta internet. Tämän jälkeen seurataan näytöllä näkyviä ohjeita sekä toimitaan sen mukaan. Hyvin yksinkertaista!

Omat kokemukset

Menolennon osalta Nordic Sky-verkko toimi kaikilla kolmella matkaajalla todella mallikkaasti ja langaton WiFi oli nopea, vaikka katsoimme Youtube-videoita sekä kuuntelimme musiikkia. Sähköpostit liitetiedostoineen, iltapäivälehdet ja kohdetiedot latautuivat todella hyvin ja viiveittä. Myös kuvia kännykästä pystyi jakamaan näppärästi eteenpäin verkkoon. Aika meni todella nopeasti kun pystyi olemaan yhteydessä ihmisiin ja tekemään töitä lentäessä.

Paluumatka kulki enimmäkseen sellaisten maiden lentotilassa joissa internet ei toiminut. Tällaisia ovat mm. Valko-Venäjä, Venäjä sekä osa Baltian maista. Valitettavasti portaali ei anna mitään varoitusta asiasta vaan haettu verkkosivu hyytyy välittömästi. Vilkaisemalla nordic-sky.finnair.com sivustoa näkee, että verkko yrittää yhdistää satelliittiin joka on ainoa merkki siitä, että jotain laitteessa yleensäkään tapahtuu.

 

Langaton verkko oli käytössämme lähes koko matkan ajan. Portaali muuten näyttää käyttäjien määrän laitteessasi numeroina joka on myös varsin kiva lisätieto. Koneessa verkossa parhaimmillaan olleista 69 ihmisestä ei tuntunut selainnopeuteen olevan vaikutusta. Suurempaa vaikutusta taitaa olla määrällä, montako lentokonetta on esimerkiksi GlobalXpress-satelliittiverkossa samanaikaisesti kiinni.

Kaiken kaikkiaan silloin kun verkko oli käytössä, se toimi paremmin kuin Norwegianin vastaava verkko. Suuren vaikutuksen teki juurikin Youtuben käytettävyys ja videoiden sujuva lataaminen. Viestejä pystyi myös lähettämään eri sosiaalisen median alustoille sekä vaivattomasti vastaanottamaan niitä.

Mietimme, että olisimmeko valmiita maksamaan palvelusta? Sen oikeastaan tietää vasta kun ensimmäinen sellainen lento tulee kohdalle ja selviää lennolle määritelty langattoman verkon lisämaksu.

Tulevaisuudessa palvelu on maksullinen

Langattoman internetin maksuton kokeilu Euroopan lennoilla päättyy syyskuun puolivälissä. Tämän jälkeen Finnairin sivujen mukaan palvelun hinta voi vaihdella lennon kohteen mukaan. Palvelu on tarjolla kaikilla A350- ja A330 lennoilla.

Palvelun lopullinen hinta näkyy valitsemalla lentojen varausvaihteessa lisäpalvelut. Mukavaa on käyttäjän näkökulmasta, että palvelun maksamiseen voi käyttää myös kertyneitä lentopisteitä. Mannerten välisillä lennoilla Economy-luokassa langaton internet maksaa nykyisin 3 – 20€ tai 2000 – 5000 pistettä.

 

 

 

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

  1. Olisitte nyt kertoneet miten yhdistäminen tapahtuu, kun on maksanut tämän etukäteen. Mitä tietoja tarvitsee kirjautumiseen?

    1. Kiitos kommentistasi!
      Koska testasimme maksuttomasti Nordic Sky-verkkoa, en tehnyt kirjautumista itse järjestelmään. Tämän vuoksi en valitettavasti pysty kertomaan tarkempia tietoja yhdistämisprosessista.

  2. Ei todellakaan kannata ostaa maksullista palvelua. Meillä ei toiminut netti kumpaankaan suuntaan Kanarialle lentäessä. Maksujen palautusta varten pitää olla kumpaankin suuntaan erikseen yhteydessä ja rahat saa mahdollisesti takaisin vasta viikkojen odottelun jälkeen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *