Tallinna, Viro

Tallinnan Raatihuoneentorilta löytyy Euroopan vanhin yhtäjaksoisesti toiminut apteekki. Mielenkiintoisen historian omaava Raadinapteekki (Raeapteek) on toiminut samoissa tiloissa peräti 1400-luvulta alkaen. Raeapteek kantaa harteillaan myös kaupungin vanhimman yrityksen titteliä.

Jauhettua yksisarvista potenssilääkkeeksi

Alkuaikoinaan apteekissa tehtiin lääkkeitä mm. muumion kappaleista, kuivatuista siileistä, yksisarvisen sarvesta (ilmankos ne katosivat!) käärmeennahkoista kuin marsipaanista. Tarinan mukaan apteekkia operoineet unkarilaissyntyiset Burchartit kymmenen sukupolven ajan (1581 – 1913) kehittivät mm. marsipaanin lääkkeen sivutuotteena. Marsipaanin uskottiin parantavan erityisesti sydänsurut.

Ratkaisu joka keväiselle koirankakkakeskustelulle…

Vuonna 1422 perustettu apteekki oli niin kuuluisa, että Venäjän tsaarikin tilasi apteekista lääkkeitä. Myyntilistalla oli myös vähemmän eksoottisia tuotteita kuten hilloja, teetä, ruutia ja viiniä.

Nykyisin apteekki tarjoaa niin nykyaikaisia lääkkeitä kuin takahuoneessa toimivan museon jossa on esillä apteekkarikalustoa 1600 – 1900-luvuilta. Apteekista on edelleen ostettavissa hunajaa, marsipaania sekä makeutettua punaviiniä jolla voi (yrittää) päästä eroon kielletystä rakkaudesta. Varmasti, jos viiniä tarpeeksi juo! 😉

Kohteessa

Apteekkirakennus koostuu itse asiassa kolmesta yhteen liitetystä keskiaikaisesta talosta. Vuonna 1727 kolme taloa; pieni punnitustalo, alkuperäinen apteekki sekä kirkko yhdistettiin toisiinsa satulakatolla.

Sisäänkäynti apteekkiin on talon puolivälissä. Samassa yhteydessä toimii antiikkiliike.

Heti apteekkiin sisään astuessa oikean puoleisessa vitriinissä on tietoa ohjeen kera apteekin toisesta hittituotteesta, maustetusta punaviinistä. Nopealla vilkaisulla, ohje on varsin relevantti kuvaus hehkuviinillle, jota tälläkin hetkellä myydään lämmitettynä viereisillä joulumarkkinoilla. Hintaa pienelle pullolliselle lemmenlääkettä on annettu 10€ verran.

Apteekin ainoa työntekijä tervehtii työnsä lomasta, jatkaen papereiden selaamista kun huomaa ettei apteekin nykyinen anti meitä kiinnosta. Varsinainen museo löytyy heti viereisestä huoneesta. Huoneessa on lasivitriinien lisäksi muutama virtuaalinäyttöinen infotaulu.

Varsin ”viehkeän” esineistön lisäksi kannattaa vilkaista seinästä löytyvät Burchartin suvun vaakunaa sekä kattoa joka vanhoine puupalkkeineen ja maalauksineen henkii vanhaa aikaa.

Työpajoja marsipaanin rakastajille 

Apteekissa järjestetään lapsille ja lapsenmielisille työpajoja jolloin pääsee sekoittelemaan rohtoja sekä muovailemaan apteekin kuuluisalla reseptillä tehtyä marsipaania.

Raeapteek on avoinna maanantaista lauantaihin klo 10.00 – 18.00. Ei erillistä pääsymaksua.

Osoite: Raekoja plats 11, 10146 Tallinna.

 

Saattaisit myös pitää näistä:

8 kommentti

  1. Enpä ole aikaisemmin tiennyt, että tuo on Euroopan vanhin apteekki vaikka olen siitä monesti kulkenut ohi ja ihaillut ikkunasta. Pitääpä ensi kerralla kun on taas Tallinnassa, käydä kurkkaamassa oikein sisältä, että näyttää todella mielenkiintoiselta. Kiitos tästä vinkistä! Saa taas uusia nähtävyyksiä ensi reissulle.

    1. Kiitos Maija kommentistasi!
      Usein tutuissa paikoissa ja kaupungeissa on kohteita, joiden menneisyys on jäänyt lähes täysin unohduksiin. Kunnes jokin yllyke kuten lehti- tai blogikirjoitus nostaa kohteen uudestaan framille.

  2. Enpä olisi jotenkin ajatellut, että Euroopan vanhin apteekki löytyy meidän rakkaasta naapurista. Monesti Tallinnassa käyneenä, monesti varmaan mennyt tuosta ohi, mutta eipä ole koskaan osunut silmään. Pitääpä käydä ensi kerralla katselemassa, sillä näköjään paljon mielenkiintoisen näköistä tavaraa. Itsekin keräilen/tykkään ostella tuollaisia vanhoja laboratoriotarvikkeita ja muuta, ja niitä voi käyttää hyvin esimerkiksi sisustuksessa. Kiitos kivasta kirjoituksesta!

  3. Onpas hurmaava rakennus! En tiennyt, että Tallinnasta löytyy Euroopan vanhin apteekki, pitää ehdottomasti lisätä listaan ensi reissulle. Tänä vuonna jäi koronan takia vuotuinen Tallinnan retkemme tekemättä ja lomat tuli vietettyä vain täällä Varkauden ympäristössä. Toivotaan, että ensi kesänä jo pääsisi vierailemaan tuossa museossa.

  4. Onpa idyllinen vanha apteekki. Kauas on tultu noista päivistä kun vertaa nykyisiin apteekkeihin tai vaikkapa siihen, että meillä on esimerkiksi verkkoapteekkeja. Täytyy kyllä käydä tutustumassa tuolla seuraavalla Tallinnan reissulla. Tämä vuosi meni koronan vuoksi ihan täällä Lahdessä kököttäessä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *