Lähde sinäkin pienelle seikkailulle Ahvenanmaalle!

Sund, Ahvenanmaa

Onko sinulla kotimaassa kohteita, joissa olet halunnut vierailla, mutta aina jokin muu syy kuten huippuhalpa äkkilähtö Välimeren rannoille tai perhejuhlat ovat saaneet tekemään toisenlaisen valinnan?

Minulla on vuosia ollut haavelistalla Ahvenanmaa ja sen nähtävyydet. Tänä kesänä pandemiatilanne ja sen tuomat rajoitukset laittoivat miettimään kesälomakohteita uusiksi ja päädyimme Viking Linen kyydissä Ahvenanmaalle. Yksi alueen pääkohteista linnoihin ja historiaan hurahtaneille on ehdottomasti Kastelholman linna.

Kastelholman linna pähkinänkuoressa

Kastelholman linna rakennettiin alun perin puolustuslinnakkeeksi 1300-luvun loppupuolella. Tarkkaa rakentamisaikaa ei tiedetä, mutta ensimmäinen maininta linnasta on vuodelta 1388.

Kastelholman linna muodostuu päälinnasta ja sen pohjoispuolella sijaitsevasta esilinnasta. Esilinna on noin kaksi kertaa päälinnan levyinen. Päälinnan mitat ovat noin 30×20 metriä, esilinnan noin 45×25 metriä. Linnan erottuvin osa on korkea Kuuritorni, joka seisoo linnan keskellä.

Kustaa Vaasa liittyy tiukasti linnan historian vaiheisiin. Hän myös vieraili linnassa ensimmäisen kerran vuonna 1530. Myöhemmin linna päätyi Kustaa Vaasan pojalle Juhana-herttualle, joka heitti veljensä kuningas Erikin perheineen linnan tyrmään.

Linnaa rakennettiin useaan otteeseen aina 1600-luvulle asti ja ajan myötä se sai entistä enemmän hallinnollista merkitystä. Linna koki myös kovia niin miehittäjien käsissä kuin tulipaloissa. Lopulta 1600-luvun loppupuolella linna hylättiin ja se alkoi rappeutua.

Raunioiden ensimmäiset konservoinnit tehtiin 1890-luvulla ja tieteelliset dokumentoinnit 1960-luvulla. Museoksi varastona toiminut pohjoissiipi otettiin jo 1930-luvulla. Viimeisin kunnostusurakka alkoi 1982 ja päättyi 2001. Linnarauniot on nyt suurimmaksi osaksi entisöity ja linna on avoinna vierailijoille.

Linna on avoinna

2. – 31.5. joka päivä klo 10.00 – 17.00. Kesäkuussa ja elokuussa joka päivä klo 10.00 – 17.00. Heinäkuussa joka päivä klo 10.00 – 18.00. 1. – 27.9. joka päivä klo 10.00 – 17.00.

Opastus

Linnassa järjestetään suomen- ja ruotsinkielistä opastusta joka päivä juhannuksesta elokuun ensimmäiselle viikolle, ja opastus sisältyy sisäänpääsymaksuun.

Grindstuganilla on pieni matkamuistomyymälä, wc:t sekä turisti-info.

Pääsymaksut

Aluelippu; Kastelholman linna ja Vita Björn:
Lapset 7 – 17v, opiskelijat ja eläkeläiset 5 €.
Aikuiset 8 € ja perhelippu 20 €.

Yhdistelmälippu; Kastelholman linna ja Vita Björn + Ahvenanmaan kulttuurihistoriallinen museo ja Ahvenanmaan taidemuseo: aikuinen 10 €, oppilas/eläkeläinen 8 €.

Ahvenanmaan ainoa keskiaikainen linna

Kastelholma sijaitsee hienolla luonnontilaisella paikalla. Pihan ympäristössä laiduntavat lampaat ja rauhallinen maalaisidylli on lähes käsin kosketeltavaa. Vuosisatojen aikana ympäristö on kuitenkin muuttunut radikaalisti. Aiemmin noin 1,7 hehtaarin kokoista linnasaarta ympäröi merenlahti. Rantalinjan ulkopuolella linnaa kiersi kaksi tai kolme paaluriviä maihinnousun estämiseksi.

Kastelholman linna on sympaattisen pieni, joka tarkoittaa sitä, että se on kierretty opastetulla kiertokäynnillä noin puolen tunnin aikana. Kierroksille ei ole pakko osallistua, jolloin voi kaikessa rauhassa kierrellä linnassa, aistia menneiden vuosisatojen havinaa ja seikkailla pienten ihmisten kanssa linnan aukioilla. Mikäli pieniä seikkailijoita ei ole mukana, voi kaikessa rauhassa keskittyä lukemaan opastekstejä joita on tarjolla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Linnanpihalla on selkeä aikajanaopaste, jossa käydään linnan historia pääpiirteittäin läpi. Matka jatkuu Kuuritorniin ja ylös tornin harjalle josta on mainiot näköalat niin ympäröivään maastoon kuin linnan sisäpihalle. Jos saat huimausoireita korkeista paikoista, en suosittele menemään ylös harjalle.

Kierroksen aikana vilkaistaan Erikin vankityrmää, tutustutaan pohjoissiivessä linnan alueelta arkeologisissa kaivauksissa tehtyihin löytöihin sekä käydään ”aikamatkalla” linnan menneisyydessä. Aikamatkalla selviää mm. miten linnassa elettiin ja mitä siellä syötiin. Halutessaan pääsee myös testaamaan vartijoiden kypäriä.

Mikäli osallistut opastettuun kierrokseen, kuullaan myös Ahvenanmaan surullisen kuuluisista noitavainoista ja siitä kuinka kuka tahansa voitiin leimata noidaksi, jos ei muuten niin kiduttamalla. Linnan pihalta löytyykin alkeellinen kidutuslaite.

Samalla pääsylipulla enemmän

Kruununvankila Vita Björn

Kastelholman linnan vierestä löytyy pieni valkoinen talo nimeltään Vita Björn. Kun kruununvankila Vita Björn suljettiin vuonna 1975, päättyi myös satojen vuosien vankilatoiminta Kastelholmassa. Kivitalo rakennettiin vuonna 1784 tutkintavankilaksi. Alun perin sellejä oli kolme ja vuonna 1839 niitä rakennettiin kaksi lisää.

Talo oli jaettu kahteen osaan, toisella puolella asui vanginvartija ja tämän perhe. Toisella puolella taloa oli vankisellit, joissa useammissa oli vangin lisäksi tämän alaikäiset lapset.

1980-luvun alussa rakennus entisöitiin alkuperäisen asuunsa. Vuonna 1985 rakennukseen avattiin museo, jossa esitellään rikosseuraamusjärjestelmän kehittymistä 1700-luvulta vuoteen 1950. Vankilan puolella pääsee tutustumaan selleihin, jotka on sisustettu aikakausittain.

Ulkoilmamuseo Jan Karlsgården

Kruununvankilan vierestä löytyy ulkoilmamuseo Jan Karlsgården, jonka 1800-luvun rakennukset on siirretty tänne eri puolilta Ahvenanmaata.

Alueella on ihania pieniä punaisia mökkejä, aittoja ja tuulimyllyjä, jotka on sijoiteltu lyhyen kävelymatkan etäisyydelle toisistaan. Sivurakennuksessa toimii kahvila josta saa ostettua uunituoreita ja suussa sulavia pullia 2€ hintaan.

Museoalueen pihassa on myös ahvenanmaalainen erikoisuus, juhannussalko jonka historiaan pääsee tutustumaan Grindstuganin viereisessä pieneen aittaan tehdyssä näyttelyssä. Oman näyttelynsä on saanut myös Suuri Postitie ja sen historia.

Suuri Postitie

Historiallinen Postitie kulki kuningatar Kristiinan aikana vuodesta 1638 lähtien Tukholmasta Turkuun ja edelleen Ahvenanmaan kautta Pietariin. Tuohon aikaan Ahvenanmaa oli osa Ruotsin valtakuntaa. Ahvenanmaalaiset talonpojat vastasivat postin ja matkustajien kuljetuksesta meren yli. Postin oli kuljettava kaikkina vuodenaikoina joka säässä. Kestikievareiden tehtäväksi postin kuljetus siirtyi vuonna 1845.

Kun kaupunkien väliset suorat postikuljetukset alkoivat vuonna 1910, jolloin Suomen ja Ruotsin välillä alkoi säännöllinen laivaliikenne.

Parhaiten postitie on säilynyt Kustavissa, Taivassalossa ja Vehmaalla. Nämä osuudet Museovirasto on luokitellut valtakunnallisesti merkittäviksi rakennetuiksi kulttuuriympäristöiksi.

Olit sitten liikenteessä pyörällä, autolla tai julkisilla kulkuneuvoilla, suosittelen pientä seikkailua Kastelholmassa! Linna viereisine museoalueineen on mielenkiintoinen ja hyvin helposti haltuun otettavissa niin lasten kuin aikuistenkin kesken.

 

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *