Ahvenanmaalle asiantuntijoiden kyydissä

*Blogijuttu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Viking Linen kanssa

Jokaisessa perheessä jossa on lapsia, tulee jossain vaiheessa eteen tilanne, mitä tehdä levottomien teinien kanssa kesälomalla. Tänä vuonna tämä ongelma on ollut kahta kauheampi kun kevät lukitsi niin aikuiset kuin teinitkin tiiviisti neljän seinän väliin.

Onneksi kesä matkarajoitusten purkamisten myötä mahdollisti irtioton tylsäksi käyneestä arjesta. Vaikka lentämistä ei tänä kesänä suositella, risteilymatkustajia suorastaan hellitään uusilla reitteillä ja matkakohteilla. Valintamme perheen roadtrip -kohteeksi oli Viking Linen M/S Gabriellan reissu Ahvenanmaalle, jossa olemme käyneet aiemmin lähinnä yölliseen aikaan matkalla Tukholmaan tai Helsinkiin.

Viking Linella My Care -sertifikaatti

Viking Line on muuten ensimmäinen varustamo, joka on maailmassa saanut luokituslaitos Det Norske Veritas Germanischer Lloydin (DNV GL) My Care -menetelmän mukaisen verifioinnin.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Viking Linen tartuntatauteja koskeva työ pandemian aikana sai kolmannen osapuolen laadunvarmistuksen ja valvonnan. Tästä voi lukea lisää My Care – Infection Prevention Ready -verifioinnista verkossa tai skannaamalla QR-koodin, josta löytyy lisätietoja DNV GL:n arvioinnista.

Miten sertifikaatti sitten näkyy käytännössä Viking Linen aluksissa sekä terminaaleissa?

Käytännön tasolla verifiointi näkyy uusina käytäntöinä. Esimerkiksi käsidesiautomaatteja on laivassa joka paikassa tarjolla, buffetissa laivayhtiö tarjoaa kertakäyttöhanskoja. Myös jokaisella asiakkaalla on buffeessa oma otin. Lisäksi joka pöytiä ravintoloissa ei ”miehitetä” vaan väliin jätetään tyhjiä pöytäryhmiä. Myös screeneillä muistutetaan pandemian ehkäisystä kuten myös erilaisin infotekstein ja -tarroin. Hisseihin kehotetaan menemään vain oman porukan kanssa.

Teinien kanssa laivalla

Otsikko kuulostaa ehkä pahalta, mutta sitä se ei todellakaan ollut. Majoituimme A4 -hytissä, joka on hieman pieni neljälle ”aikuiselle”, mutta ikkuna avartaa näkymiä ihmeesti. En tiedä teidän muiden teineistä, mutta meillä avoimesti rakastunut teinipari lähinnä makoilee sängyssä, katsoo yhdessä elokuvia tai naureskelee somen tarjonnalle. No, kaikkea tätä voi tehdä myös laivalla, nimittäin myös netti toimi huomattavasti paremmin kuin aiemmilla reissuilla.

Yksi parhaista yhteisistä kokemuksista oli syödä A la carte ravintolassa. Kolmen ruokalajin ateria alkupaloineen ja jälkiruokineen oli elämys ilta-auringon laskiessa suurten ikkunoiden takana. Henkilökunnan palvelualttius ja iloisuus oli iso plussa!

Vaikka iltaohjelma ei teinien makuun ollutkaan, Antti Ketonen kitaristinsa kera veti tyylikkään keikan. Oli muuten minulle tämän vuoden ensimmäinen livekeikka. Antilla oli aivan mahtava meininki!

Pienestä myrskystä huolimatta, yö meni yllättävän leppoisasti ja teinit nukkuivat sikeästi.

Maarianhamina tarjoaa jokaiselle jotakin

Maistuvan aamupalan jälkeen suuntasimme autokannelle ja ajoimme auton ulos laivasta. Ahvenanmaalla oli peräti 8h ajan aikaa seikkailla ympäri pääsaarta. Oman auton kyydissä tuntui siltä, että ehdimme joka paikkaan, joihin olimme etukäteen suunnitelleetkin mennä.

Ykköskohteemme oli Kastelholman keskiaikainen linna. Tämän linkin kautta voit tutustua käyntiimme historiallisessa linnassa. Linna on sopivan pieni, joten teinitkään eivät ehtineet siellä kyllästyä.

Kävimme myös Bomarsundin raunioilla sekä teinien toiveesta Ahvenanmaan Merenkulkumuseossa ja Pommernissa. Olivat etukäteen oikein ottaneet selvää, että erityisesti merenkulkumuseo olisi kokemisen arvoinen paikka.

Ahvenanmaan punaiset ja varsin hyvässä kunnossa olevat tiet kuljettavat nopeasti pääsaaren reunalta toiseen. Matkan aikana ehdimme pysähtyä myös Taffelin Factory Shopissa sekä paikallisessa kaupassa, josta lähti mm. leipää ja paikallisia herneitä mukaan kyytiin.

Satamassa laivamuodollisuudet sujuivat joutuisasti ja auto oli parkissa laivassa nopeammin kuin olisi uskonutkaan. Tämä on muuten myös hyvä tapa vältellä mahdollisia ”tunkeilijoilta” ennen maihin pääsyä, omassa autossa kun on omat pöpöt ja oma porukka.

Buffet -ruokailun jälkeen teinit olivat aivan naatit. He nukahtivat suloiseen uneen, eivätkä halunneet herättelyistä huolimatta käydä katsomassa PMMP:täkin tutuksi tullutta Mira Luotin & Mika Haapasalon akustista keikkaa.

Tämän risteilyn aikana muuten pääsimme käymään niin Ruotsin aluevesillä kuin aamulla Tallinnan satamassa (ei maihinnousua). Tuntui kuin olisi kierrellyt ympäri Itämerta, varsinkin jos kännykkään on uskominen.

Miksi tämä matka ei kestänyt kauemmin?

Toinen yö meni huomattavasti tyynemmissä aalloissa kuin ensimmäinen yö meni.

Aamulla ennen Helsinkiin saapumista oli aikaa vielä käydä kokouskerrokseen tehdyssä Outlet -myymälässä, tosin varsinaisen myymälän tuotteetkin olivat varsin hyvässä tarjouksessa. Kaupasta lähti mukaan namipussien lisäksi varsin tyylikäs Marimekon Unikko -laukku.

Teinien mielipiteet olivat yhtenäiset; reissu meni paremmin kuin he olivat uskoneet, ruoka oli älyttömän hyvää ja Ahvenanmaalla olisi voinut olla kauemminkin. Mitäpä tähän on lisäämistä…

Viking Linen M/S Gabriella liikennöi kolmesti viikossa Maarianhaminaan 9.8. asti. Hinnat alkaen 119€/hlö, sisältää ruokailupaketin sekä B4-hytin. 

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *