Mattlandetin saari, Porvoo 

Pian on kesä! Tällöin on ihana harrastaa niin pieniä kuin suurempiakin retkiä lähiympäristöön. Tässä blogitekstissä vieraillaan yhdellä pääkaupunkiseudun varteenotettavista matkailukohteista, Söderskärin majakalla.

Päiväretki majakkasaareen sopii erinomaisesti pääkaupunkiseudulla vieraileville, erityisesti jos sydämesi sykkii vanhoille rakennuksille sekä merelliselle tunnelmalle.

Söderskärin majakka

Reilun tunnin venematkan päässä Helsingistä, Porvoon ulkosaaristossa, sijaitsee rakennusperinnön nojalla suojeltu Söderskärin majakka. Harmaasta graniitista ja tiilestä rakennettu 32, 5 metrinen majakka on rakennettu vuonna 1862. Sen alkuperäiset piirustukset teki Albert Edelfelt ja lopulliset suunnitelmat Ernst Lohrmann.

Söderskärin majakka automatisoitiin vuonna 1957 ja sen valot sammutettiin lopullisesti vuonna 1989.

Saari on tunnettu runsaasta pesimälinnustostaan. Myös muuttolinnut käyttävät saarta levähdyspaikkanaan. Söderskärin lähialueineen rauhoitettiinkin luonnonsuojelualueeksi jo vuonna 1930. Alueeseen kuului 47 hehtaaria maata ja 2074 hehtaaria vesialueita.

Nykyisin rauhoitettu luonnonsuojelualue kuuluu Natura-2000-alueeseen. Ainutlaatuisen linnuston vuoksi omatoiminen maihinnousu on kielletty majakkasaareen 1.5. – 31.7. välisenä aikana.

Kuinka päästä majakkasaareen?

Myös tänä vuonna Ympäristöministeriön poikkeusluvalla 1.5. – 30.9. välisenä aikana järjestetään yleisöristeilyitä nykyisin yksityisen omistuksessa olevalle majakkasaarelle Helsingin Kauppatorilta ja Vuosaaren Aurinkolahdesta. Katso m/s Söderskär-risteilyjen lisätiedot täältä. Omalla veneellä rantautuminen on sallittua lintujen pesintäkauden päättyessä 1.8 alkaen.

Yleisö- sekä tilausristeilyillä osallistuja pääsee tutustumaan yli 150 vuotta vanhaan majakkaan sekä vierailemaan karulla majakkasaarella. Erillisiä kahvila- tai majoituspalveluita saaresta ei löydy.

Omalla veneellä saareen tulleet voivat lunastaa pääsylipun majakkaan risteilyaluksen kahvilasta. Pääsymaksu on 10€ aikuiselta ja 5€ lapselta (6-12v). Risteilymatkustajille sisäänpääsy sisältyy matkan hintaan.

Yli 150 vuotta majakkaelämää

Söderskärin majakassa voi tutustua vuonna 2016 uusittuun näyttelyyn, jonka keskiössä on saaren ja majakan historiaan. Näyttely kertoo majakanvartioiden ja luotsien elämästä saaressa. Yleisöristeilyillä vierailija voi tutustua näyttelyyn omatoimisesti. Tilausristeilyillä on usein mukana opas joka kierrättää vierailijoita majakan historiallisissa kerroksissa.

Vierailija pääsee tutustumaan myös majakan sydämeen eli valohuoneeseen. Majakan näköalatasanteelta avautuu huikea mutta tuulinen näkymä avomerelle.

Erityisesti kesäaikaan vierailijan kannattaa visusti katsoa mihin astuu, linnut kun voivat tehdä pesänsä saaressa minne haluavat. Osa pesimäalueesta on aidattu ja pesimärauhan vuoksi vierailijan kannattaa pysyä aitojen ulkopuolella.

Majakkasaaren vieressä on kuuluisa riippusilta jota pitkin pääsee Mattlandetin saaresta ja luotsiasemana toimineeseen Bastulandetin saareen. Kulku on sallittu vierailijoille 1.8 alkaen. 1.6 – 31.7 riippusillalta voi ihailla maisemia, mutta pääsy Bastulandetin puolelle pesivien lintujen vuoksi kielletty.

Mattlandetin saarella on majakan lisäksi muutama vanha majakkarakennus.

Majakkasaari kiehtoo vierailijaa

Karu majakkasaari on innoittanut taiteilijoita, saaressa on mm. kuvattu ulkokuvia Teuvo Tulion elokuvaan Rakkauden risti, virikkeitä saaresta ovat hakeneet myös monitaituri Louis Sparre sekä runoilija Arvo Turtiainen. Myös Tove Janssonin Muumipappa ja meri kirjassa on viitteitä majakkasaareen.

Saarivierailu sopii parhaiten isommille lapsille sekä henkilöille jolla ei ole ongelmia liikkumisen kanssa. Karu saari henkii mennyttä aikaa joka solullaan ja on hienoa nähdä, kuinka luonto on ottanut saaren jälleen omakseen. Ihmiset ovat täällä enää vain vierailemassa!

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *