*Ihanan pihapiirin ja savusaunan rentouttavat löylyt tarjosi Jaakontupa, Mänttä-Vilppulasta

Keskikesän juhlaan, juhannukseen on erityisesti Pohjoismaissa ja Baltiassa yhdistetty muinaisuskontoon liittyviä taikavoimia. Juhannusta on vietetty alun perin Ukko jumalan kunniaksi.

Internetistä ja kirjoista löytyy kymmeniä juhannustaikoja, joita suositeltiin erityisesti nuorille naimattomille naisille, mutta myös karjaonnen, voi- ja maito-onnen tai viljaonnen varmistamiseksi. Kansanperinteessä juhannus olikin ennen kaikkea hedelmällisyyden juhla.

Juhannuksena myös pahojen henkien uskottiin tulevan esille ja liikkuvan maan päällä. Pahojen henkien karkotukseen käytettiin mitä ihmeellisimpiä keinoja, joista yksi perinteisimmistä oli, nykypäivänäkin suosittu juhannuskokon poltto.

Juhannusta vietettiin alun perin kesäpäivänseisauksen aikaan, joka oli myös vuoden valoisin päivä. Katolinen kirkko siirsi juhlan vieton kesäkuun 24. päivään vuonna 1316. Vuodesta 1955 lähtien juhannusta on vietetty Suomessa ja Ruotsissa kesäkuun 20. ja 26. päivien välisenä lauantaina.

Mittumaari tarkoittaa valon ja keskikesän juhlaa. Monet kristilliset kirkkokunnat viettävät juhannusta Johannes Kastajan syntymäpäivänä ”Nativitas Johannis baptiste”, mistä tulee nimi juhannus.

Viiden yksinkertaisen taian myötä oikein hyvää juhannusta!

Jos juhannusyönä kerää seitsemän kukkaa/yrttiä ja ylittää seitsemän aitaa ja nukkuu kukat tyynyn alla, niin unessa näkee tulevan sulhasen/morsiamen.

Jos juhannuskokon hiilloksille heittää juhannusaattona kalastetun lahnan, voi kalan kylkiruotojen huomata osoittavan tulevaa puolisoa.

Tulevan sulhon voi nähdä, jos kello 12 juhannusyönä kiertää saunan kolmesti ja katsoo sitten luukusta sisään tai kurkistaa alastomana lähteeseen. Jos turvaudut saunatemppuun, varaa sulholle jokin lahja, sillä muuten pahat voimat uhkaavat.

Kävele juhannussaunan yhteydessä takapuoli edellä kohti puupinoa. Mihin halkoon takapuoli osuu, sellaisen rakastajan saa. Jos halko on halkaistu, se on toisen naisen varattu mies tai leski, ja jos puu on kokonainen, mies tulee täysin omaksi.

Neito voi kuunnella juhannusyönä käen kukuntaa. Niin monta kertaa kuin kukahtaa, niin monta vuotta on sulhasen löytymiseen. Jos ei kuku lainkaan, tulee sulho vielä samana vuonna.

*Lue lisää: Jaakontuvan tummat hirret ja savusauna kutsuvat rauhoittumaan

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *