Ratikkamuseo, Helsinki

Yksi mielenkiintoisimmista Helsingissä sijaitsevista koko perheen museoista on Ratikkamuseo. Joka päivä avoinna oleva museo sijaitsee Töölössä Kulttuuritehdas Korjaamon yhteydessä.

Töölö on museolle varsin sopiva paikka, onhan ennen sähköratikoiden aikaa, 1800-luvun lopulla, Ruusulan huvila-alueella ollut hevostalleja ratikkahevosineen sekä vaunuvaja, pesutupa, öljyvarasto ja satulaverstas. Myöhemmin sähköraitiotieliikenteen alettua alue muuttui uudenaikaiseksi hallialueeksi. Vuonna 1900 valmistui vaunuhalli, nykyinen Ratikkamuseo, joka on arkkitehti Valdemar Aspelinin suunnittelema.

Tiilinen vaunuhalli laakeine satulakattoineen ja yksinkertaisine koristeineen on tyypillistä 1800-luvun lopun teollisuusarkkitehtuuria. Rakennuksen kummassakin päässä oli alun perin ovet, joten vaunut voitiin ajaa sen läpi. Lisäksi rakennuksessa toimi hevosten kengityspaja. Museona rakennus on toiminut vuodesta 1993.

Ratikkamuseo on yksi Helsingin pääsymaksuttomista kohteista.

Museo on avoinna joka päivä maanantaista sunnuntaihin klo 11.00 – 17.00.

Ratikkamuseon tiloja on mahdollista vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin, joten tarkista poikkeukselliset aukioloajat ennen vierailua. Tilauksesta on saatavilla myös ryhmäopastuksia.

Ratikkamuseon osoite: Töölönkatu 51 A, 00250 Helsinki.

Matkusta ajassa taaksepäin Helsingin kaduille

Museoon astuttaessa ensimmäisenä huomaa mukulakivilattian. Hallin sisällä on todellakin raiteiden lisäksi mukulakiveä. Oikean puoleisessa näyttelyosiossa pääsee tutustumaan kuvin ja pienen esinein ratikoiden menneisyyteen.

Tutuksi tulee mm. raitiolinjojen historia: Linjoja alettiin Helsingissä rakentaa vuonna 1890. Säännöllinen raitioliikenne alkoi vuonna 1891. Rataverkon pituudeksi tuli 8,5 kilometriä ja raideväli oli yksi metri. Raiteisto oli aluksi yksisuuntainen, eikä pysäkkejä ollut, vaan vaunuun saattoi nousta reitin varrelta.

Historian lisäksi vaunuja pääsee koskettelemaan, lapsien ehdoton suosikki on ratikka jossa voi soittaa kelloa! Jos kellon soittaminen ei kiinnosta, ratikkamuseossa voi myös istahtaa vanhaan ratikkaan ja siirtyä hetkessä menneisyyden Helsinkiin. Mielikuvitus pääsee valloilleen kuskin paikalla istuessa, filminpätkiä katsellessa ja vanhoja matkalippuja tutkiessa. Vierailija voi myös harjoitella lipun leimaamista vanhan ajan malliin. Leimatun lipun saa ottaa itselleen muistoksi.

Mutta hienointa museossa on itse ratikat! Erityisesti vanhaa charmia huokuvat vaunut saavat huokailemaan ihastuksesta. Vaikka vaunut ovat hienoja, ovat ne myös nykymittapuusta katsoen epäkäytännöllisiä, hyvin kapeita ja erityisesti seinättömässä vaunussa on talvisin tainnut tulla aika vilpoista…

Yli sadan vuoden ajan raitiovaunut ovat kolistelleet pitkin pääkaupungin katuja. Hyppää sinäkin Ratikkamuseon ratikan kyytiin ja matkusta suoraan aikamatkalle Helsingin menneisyyteen!

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *