Karpaattien vuoristo, Slovakia

Vuonna 2008 Unescon maailmanperintöluetteloon lisättiin kahdeksan Karpaattien vuoristossa, Slovakiassa sijaitsevaa puukirkkoa. Kaksi kirkoista on roomalaiskatolilaisia, kolme protestanttista ja kolme kreikkalaisortodoksista kirkkoa. Kirkot on rakennettu 1500 – 1700-luvuilla ja kirkkojen arkkitehtuureissa näkyy maan sijainti läntisen ja bysanttilaisen kulttuuripiirin rajalla. Taannoisen roadtripin varrelle osui yksi kirkoista, Kaikkien pyhien kirkko, Tvrdošínissa.

Unescon maailmanperintökohteeksi kova tunku

Unescon maailmanperintöluetteloon lisätyt kahdeksan puukirkkoa valittiin 50 samanlaisen kirkon joukosta. Se mikä teki juuri nämä kirkot erityiseksi, oli niiden sijainti, kirkot on aikoinaan rakennettu pikkuruisiin ja hyvin syrjäisiin kyliin. Lisäksi jokaisessa valitussa kirkossa on jokin ominaisuus, joka teki niistä erityisiä.

Hronsekin puukirkko, Hronsek. Kuva Pixabay/KdesignZV.

Unescon maailmanperintökohteeseen kuuluvat kirkot:

Franciscus Assisilaisen kirkko, Hervartov

Kaikkien pyhien kirkko, Tvrdošín

Kežmarokin puukirkko, Kežmarok

Leštinyn puukirkko, Leštiny

Hronsekin puukirkko, Hronsek

Pyhän Nikolaoksen kirkko, Bodružal

Pyhän Nikolaoksen kirkko, Ruská Bystrá

Pyhän Mikaelin kirkko, Ladomirová.

Kirkko asutuksen keskellä

Tvrdošín kylä on edelleen pieni ja sen lävitse voisi vallan helposti ajaa, ilman että näkisi koko kirkkoa. Unesco-kyltit ilmoittavat tulevasta nähtävyydestä jo aiemmin, mutta kylässä kyltit ovat peittyneet kasvillisuuden ja puiden oksien alle. Kirkolle päästäkseen on joko ajettava asutuskeskuksen läpi tai jätettävä auto maantien varteen ja käveltävä parisen sataa metriä mäelle. Päädyimme jälkimmäiseen ratkaisuun. Kirkon vieressä on muutama ilmainen parkkipaikka, mikäli päättää ajaa perille asti.

Kaikkien pyhien kirkko on positiivisella tavalla erikoinen, rakennukseksi suorastaan söpö, jos näin voi kirkosta sanoa. Kirkon pihalle päästyä, polun varressa on kaksi kylttiä, joissa kerrotaan kirkon historiasta sekä tietenkin painotetaan Unescon antamaa maailmanperintökohteen titteliä. Pieni hautausmaa  ympäröi vanhaa kirkkoa.

Kaikkien pyhien kirkko on katolinen kirkko. Se rakennettiin 1400-luvun jälkipuoliskolla. Nykyisen renessanssiasunsa se sai 1600-luvulla. Vuosina 1986 – 1993 kirkossa tehtiin laajamittainen peruskorjaus. Korjaustöiden yhteydessä vuonna 1991 puusepät löysivät metallilaatikon johon oli jätetty latinankielinen teksti: ”On kerrottu, että Tvrdošín kaupunki rakensi puukirkon vuonna 1390.” Korjaustyöt palkittiin vuonna 1995 kulttuurijärjestö Europa Nostran palkinnolla.

Kirkon sisällä on harras tunnelma

Kirkon suorakulmainen laiva on yhdistetty neliönmuotoiseen pääkuoriin ja pohjoisseinältään pikkuruiseen sakastiin. Myös gotiikan vaikutuksia on kirkossa näkyvissä läntisen ja eteläisen portaalin muodossa. Kirkon katto on korkea satulanmuotoinen paanukatto. Pieni kahdeksankulmainen torni on lisätty 1800-luvulla.

Protestantit muokkasivat kirkon ulkonäköä 1600-luvun puolivälissä, kun kirkko oli heidän hallussaan. Holvitettu portaali siirsi rakennuksen arkkitehtonisen painopisteen läntiseltä sivulta eteläiselle sivulle. Pieniä ikkunoita suurennettiin ja alttaria valaistiin tuplaikkunalla. Samalta aikakaudelta ovat peräisin myös monet sisätilojen maalauksista. Pääkuoriin on maalattu taivas, joka laajenee esittämään neljää evankelistaa. Laivassa on maalaus, joka esittää Pyhää Yrjöä ja kuuluisaa lohikäärmetaistelua. Sisustukseen kuuluu myös protestanttisen papin Gaspar Kodan patsas.

Kirkossa on vain muutama penkkirivi sekä yläparsi jonne pääsee kiipeämään jyrkkiä puuportaita pitkin. Penkkirivin sivustalla on valokuvakokoelma, jossa esitellään aikaa ennen peruskorjausta sekä kuvia palkinnonjakotilaisuuksista niin Europa Nostrasta kuin Unescon maailmanperintökohteeksi valitsemisesta.

Ulkokuoren lisäksi, maalaukset ovat merkittäviä. Parrella voisi ihmetellä hämyisen kirkon tunnelmaa pidemmänkin ajan.

Sisäänpääsy kirkkoon maksaa 2 €/henkilö. Opas laittaa lyhyen englanninkielisen nauhan pyörimään vanhanaikaiseen kasettisoittimeen koko kansan kuultavaksi, mikäli vierailija sellaista opastusta kaipaa.

Kaikkien pyhien kirkko on mukavan pieni vierailukohde ja ennen kaikkea rakennuksena hyvin erikoinen, samanlaisia ei kotimaan kamaralta löydy.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *