Wäinö Aaltosen museo, Turku

Turussa, Aurajoen rannalla sijaitsee Wäinö Aaltosen museo eli WAM, joka on nykytaiteeseen painottunut taidemuseo. Kävimme tutustumassa museon antiin heinäkuun helteillä.

Ensin muutama sananen kuvanveistäjä Wäinö Aaltosesta

Marttilassa syntynyt Wäinö Aaltonen opiskeli maalausta Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1910–1915. Hänen teoksiaan oli ensimmäistä kertaa esillä näyttelyssä Turussa 1915.

Wäinö Aaltonen teki niin sankaripatsaita kuin hautamuistomerkkejä maamme merkkihenkilöille. Hänen merkittäviä veistoksiaan ovat mm. Paavo Nurmen patsas (1924-25) sekä Eduskuntatalon veistokset vuodelta 1932. Hautamuistomerkeistä mainittakoon Suomen Marsalkka Mannerheimin hauta Hietaniemessä (1954) ja Serlachiuksen muistomerkki (1958) Mäntässä. Hänen veistämiään ovat myös Tampereen Hämeensillalla sijaitsevat Pirkkalaisveistokset (1929).

Professorin arvonimi myönnettiin Wäinö Aaltoselle vuonna 1940. Suomen Akatemian jäsenyyden hän sai 1948. Wäinö Aaltonen kuoli Helsingissä 30. toukokuuta vuonna 1966.

WAMista lyhyesti

Wamin modernin museorakennuksen on suunnitellut kuvanveistäjä Wäinö Aaltonen yhdessä arkkitehtikaksikko Matti ja Irma Aaltosen kanssa. Matti on Wäinön poika. Museo avattiin vuonna 1967.

WAM on vuodesta 2009 alkaen ollut hallinnollisesti osa Turun museokeskusta. Näyttelytoiminnan rungon muodostaa Turun kaupungin taidekokoelma, joka sisältää muun muassa lahjoituksena saatuja Wäinö Aaltosen töitä. Vaihtuvissa näyttelyissä on esillä sekä kansainvälistä että kotimaista modernia taidetta. Näyttelyiden lisäksi museossa järjestetään erilaisia taideprojekteja, luentoja, konsertteja, työpajoja ja teemapäiviä, kuten suosittuja WAMin lastenviikonloppuja.

Museon terassin satamanpuoleisessa päässä sijaitsee kahvila ”Cafe Wäinö”.

Museo on avoinna:

tiistaista sunnuntaihin klo 10.00 – 18.00.

Pääsyliput 2019:

aikuiset 10 €, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät ja varusmiehet 5 €, 7–15-vuotiaat 4 € ja lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi.

WAM kuuluu Museokortin museoihin.

Museum Walk tarjoaa pääsyn yhteensä kahteentoista turkulaiseen museoon. Museum Walk – kortti on myynnissä Visit Turun matkailuneuvonnassa.

Museon osoite: Itäinen Rantakatu 38, 20810 Turku.

Valoja ja varjoja

Astelemme museolle, jonka ohitse olemme monen monituista kertaa kulkeneet, mutta emme käyneet. Ohitamme Wäinö Aaltosen Työ ja tulevaisuus -sarjan kolme veistosta, jotka seisovat museorakennuksen terassilla kuin vieraita vastaanottamassa.

Museorakennus avautuu vierailijalle avarana tilana, joka näin heinäkuussa kylpee valossa sisäatriumin ansiosta. Wäinö Aaltosen valtava, yli neljä metriä korkea kipsinen Suomen neito hallitsee aulaa. Neidon lisäksi aulasta löytyy museokauppa sekä kahvila.

Ihastuttavia värejä ja optisia illuusioita

Museon päänäyttelyssä on esillä kuvanveistäjä Hans-Christian Bergin vallan viehättävää ja värikylläisen herkullista tuotantoa 22.9.2019 saakka.

Berg tunnetaan veistoksista ja optisista installaatioistaan, joissa hän yhdistelee ennakkoluulottomasti ja monipuolisesti eri materiaaleja ja tekniikoita – laserleikattua terästä ja akryyliä, puhallettua lasia, keramiikkaa tai jopa tavallisia mehupillejä. Teoksissa koristeellisuus on lähes käsinkosketeltavaa. Erityisesti värien ja tekstien yhdistelmät ovat ihastuttavia!

Mukana on myös muutama taideteos, jonka ensivaikutelma hämää. Pidemmän tarkastelun tuloksena, teos suorastaan muuttuu silmissä! Kannattaa ehdottomasti käydä vierailemassa näyttelyssä, mikäli Turussa liikut. Näyttelyssä on mukana myös Bergin teoksia, jotka eivät ole olleet aikaisemmin esillä Suomessa.

Värivaloja ja mustekalan leikkiä

Museon WAM X-tilassa on esillä 25.8. saakka Tuomas A. Laitinen: Habitat Cascade.

Pinkit valot johdattavat näyttelytilaan, jossa esillä on kuvataiteilija Tuomas A. Laitisen uusi tilallinen kokonaisuus, joka jatkaa hänen vuonna 2016 alkanutta tutkimustyötään monilajisen jaetun olemassaolon parissa.

Laitinen tarkastelee eri elämänmuotojen yhteen nivoutumista ja niiden huokoista rinnakkaiseloa. Näyttelyssä johtimena toimii pääjalkaisten luokkaan kuuluva mustekala.

Taidekokoelman helmiä

Vaikka museon nykytaide viekin helposti vierailijan mukanaan, Wäinö Aaltosen työt tasapainottavat niin museoantia kuin vierailijan mielikuvitusta. Aaltosen veistoksia löytyy atriumin ympäriltä, ehkä hieman oudosta paikoista. Esimerkiksi meidän kohdalla Wäinö Aaltosen pienemmät taideteokset jäivät melkein näkemättä, koska kapea käytävä huoneineen näyttää museon henkilökunnan toimistoilta, eikä niinkään näyttelytilalta.

Kannattaa kuitenkin rohkeasti sujahtaa atriumin ympärille ja tutkiskella yhden maamme 1900-luvun taidokkaimman kuvanveistäjän tuotantoa aivan lähietäisyydeltä.

*Taideteosten kuvaukseen saatu kuvauslupa WAMista

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *