Mhairi McFarlane ”Muuten siitä viime kerrasta”

*Mainos HarperCollins Nordic. Kirja saatu arviota vastaan.

Tämä vuosi on ollut omaltani osaltani lukutäytteinen ja syksyn osalta näyttää vahvasti siltä, että lukuinto sen kun jatkuu.

Sain arvioitavaksi Mhairi McFarlane ”Muuten siitä viime kerrasta kirjan”. Takakannen teksti kuvaa kirjaa näin: ”Kaksi parasta ystävää. Yksi menetetty mahdollisuus. Ja yö, joka muuttaa kaiken.

Eve, Justin, Susie ja Ed ovat olleet ystävyksiä 18-vuotiaista saakka. He ovat nyt 30-vuotiaita ja edelleen yhtä läheisiä kuin aina. Torstain pubivisa on yhä pyhä perinne ja Eve on vieläkin salaa rakastunut Ediin.

Eräänä iltana nelikon jokaisen jäsenen elämä muuttuu yhdessä silmänräpäyksessä ikuisiksi ajoiksi. Eve saa selville, ettei tunnekaan ystäviään niin hyvin kuin luulee ja ettei hän ole ystävyksistä ainoa, jolla on salaisuuksia.”

Mielenkiintoinen alustus, mutta olenkohan liian vanha noin kolmikymppisten nuorten aikuisten maailmaan? Siitä päätin ottaa selvää.

Ensimmäinen kappale aiheutti hieman tuskaa. Nuorena tuntemani tunnetilat vyöryivät ylitseni sitä mukaa kuin kävin kirjaa läpi. Lopulta ahmin kirjan vuorokaudessa läpi. Kirja aiheutti tuntemuksia jotka saavat itkemään, nauramaan ja suorastaan epätoivon valtaan. Välillä tuntui siltä kuin kirjalle pitäisi todeta, että ei tässä näin pitänyt käydä ja tuntee olonsa petetyksi.

Mielenkiintoista oli myös lukea tarinaa, joka kiinnittyy hyvin vahvasti tähän päivään. Oman osansa saa some- ja deittailukulttuurit. 90-luvun biisien tekstit elähdyttivät tarinaa entisestään. Tuntui kuin tekstien lauseet pitäisi lukea ääneen laulaen.

Kirjan sisäinen ääni on pehmeää ja pohdiskelevaa. Erityisesti seuraava kappale muistutti minua jo menetetyistä mahdollisuuksista: ”Minusta totuus on se, että mahdollisuudet elämässä ovat kuin ovia, jotka heilahtavat auki ja paukahtavat sitten kiinni lopullisesti. Niiden aukeamista ei välttämättä huomaa, eikä niiden sulkeutumisesta saa varoitusta etukäteen. Jos ei syöksähdä ovesta sisään silloin kun se on mahdollista, tilaisuus on mennyt.”

Iso suositus syksyn hämyisiin iltoihin!

Kirja on pehmeäkantinen ja pokkarimuotoinen. Sivuja on 395. Kirja on saatavilla myös E-kirjana. Hinta noin 20€.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Veikkaan, että en taida olla ihan tämän kirjan kohderyhmää, mutta noin muutoin olisi kiva saada takaisin into lukea kirjoja. Nykyään niitä tulee luettua lähinnä reissatessa lentokoneessa, lautoilla tai esim. junassa. Opiskelin alaa, jossa piti lukea varsin paljon, niin sen jälkeen en edelleenkään kovin innokkaasti lukenut kirjoja.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *