Tallinna, Viro

* Blogijuttu on tehty Visit Tallinnan, Tallink Siljan, Viking Linen ja Eckerö Linen tarjoaman PR-matkan jälkeen

Kesä ja kärpäset!

Jos koko kesäloma riippumatossa innokkaiden hyttysten purtavana ei innosta, voi suunnata päiväksi tai pariksi jatkuvasti uudistuvaan Tallinnaan.

Oli sitten kiinnostunut historiallisista kohteista, uusimmasta muodista tai vain halusta lähteä merta edemmäs herkuttelemaan, Tallinna ei petä. Tuntuu suorastaan siltä, että kaupunki uusiutuu vuoden välein ja vaikka viime vuonna olisikin, omasta mielestään, kolunnut kaikki mielenkiintoiset paikat läpikotaisin, kaupunki osaa yllättää aina uudestaan ja uudestaan.

Poimi tästä Tallinnan kiinnostavimmat kohteet mukaasi ja tee oma löytöretki mielenkiintoiseen hansakaupunkiin.

Tallinnan kesän 2022 parhaat
Maanalaiset bastionit

Tallinnan vanhankaupungin alta löytyy 1600-luvulla rakennettu mielenkiintoinen luolasto. Maanalaisia bastioneja käytettiin alun perin puolustus- ja vakoilutarkoituksiin Ruotsin vallan aikana.

1700-luvulla luolaston käytäviä alettiin käyttää varastointitarkoituksiin. Sotilaallisten kohteiden luettelosta linnoitukset poistettiin vuonna 1857, minkä jälkeen bastionien päälle perustettiin puistoja.

Toisen maailmansodan aikana luolastot olivat ahkerassa käytössä, kun ne toimivat kaupunkilaisten pommisuojana. Myöhemmin luolastot toimivat asunnottomien asuntoina kuin taidesäätiön veistosvarastona.

Maanalaiset bastionit ovat mielenkiintoinen vierailukohde. Suosittelen osallistumaan mukaan opastetulle kierrokselle, tällöin Tallinnaan liittyvät tarinat lähtevät suorastaan lentoon!

Tutustu jännittäviin bastioneihin täällä.

Osoite: Komandandi tee 2, 10130 Tallinn.

Kiek in de kök linnoitusmuseo

Toinen historiallinen kohde löytyy suoraan maanalaisten bastionien päältä, kyseessä on Kiek in de kökin linnoitusmuseo.

Tykkitorni, jossa museo sijaitsee, rakettiin alun perin 1470-luvulla. Ajansaatossa tornia on laajennettu ja vahvistettu niin, että seinät ovat yli neljä metriä paksuja.

1500-luvulla torni oli pohjoisen Euroopan jykevin tykkitorni. Torni oli jo aikoinaan niin korkea, että keskiajalla vartijat saattoivat nähdä sieltä vihollisen etulinjojen taakse, mutta myös suoraan kaupungin talojen savupiippuihin ja sitä kautta ihmisten keittiöihin. Tästä torni sai nimensä Kiek in de Kök eli ”kurkkaa keittiöön”.

Museoon on koottu kaikki oleellinen tieto mitä sinun pitää tietää Tallinnan historiasta, puhumattakaan muurilta avautuvista mahtavista näkymistä vanhaankaupunkiin.

Lue Kiek in de kökistä lisää täältä.

Osoite: Komandandi tee 2, 10130 Tallinn.

Toisenlainen saunakohde Iglupark

Seuraava vinkki vie meidät Noblessnerin kaupunginosaan ja Iglupuistoon. Igluja sanan varsinaisessa merkityksessä et täältä löydä, vaan hurjan hienoja puusta tehtyjä pieniä rakennuksia.

Joukossa on majoitukseen tarkoitettuja, kahden hengen iglutaloja, merellisiä toimistoigluja ja oikea saunamaailma, jonka igluja lämmitetään tietenkin -puulla. Alueella järjestetään myös illanviettoja, jolloin pääsee hieman lähemmin kurkkaamaan jännittäviin ”hobittitaloihin”.

Vinkki

Igluparkin saunamaailmasta on mahdollista vuokrata iglusauna terasseineen 2h ajaksi á 65€/h. Yhteen uudenkarheaan saunaan mahtuu 10 henkeä. On varsin hieno mahdollisuus viettää Igluparkissa merellistä kesäpäivää ihan parhaassa seurassa!

Osoite: Noblessner Port, Tallinn.

Italialaisia herkkuja Pomo-ravintolassa

Kukaan ei jaksa loputtomasti Tallinnassakaan kävellä jos ei välillä tankkaa energiatasoja täyteen. Yksi kaupungin parhaista pizzapaikoista löytyy Tammsaare -puistosta, Tallinnan ydinkeskustasta.

Pomo-ravintolan pizzat paistetaan aidossa napolilaisessa pizzauunissa, minkä ansiosta pizzoihin saadaan aito italialainen tekstuuri, jonka myös italialaiset pizzamestarit hyväksyvät.

Pizzojen lisäksi suosittelen sienirisottoa, joka oli niin hyvää, että meinasin nuolla lautasen ruokailun jälkeen…

Osoite: Sepise 8, Pärnu mnt 3, 11415 Tallinn.

Ota Põhjalan tehdasalue ensimmäisten joukossa haltuun

Seuraavaan kohteeseen päästäkseen on nähtävä hieman vaivaa ja käytettävä esim. raitiovaunua. Kyseessä on vielä varsin uusi tuttavuus, nimittäin Põhjalan tehdasalue.

Koplin niemen kärjessä sijaitseva Põhjalan tehdas toimi aikoinaan kumitehtaana. Tehdas lopetti toimintansa vuonna 1998 ja on sen jälkeen ollut kutakuinkin tyhjillään sekä saanut rauhassa rapistua. Tänä päivänä alueen on ottanut haltuunsa voittoa tavoittelematon organisaatio nimeltään Põhjalan Tehas ja he kehittävät aluetta kulttuurikeskukseksi vuokralaisina olevien tahojen kanssa.

Tehdasalue tarjoaa kävijälle yhden Tallinnan parhaista leipomoista, Karjase Sain, pieniä käsityöläisliikkeitä sekä Botik nimisen ravintolan, jonka pehmeä tacot ovat todella herkullisia.

Mikäli uskallat kiivetä tehdasalueen katolle, saat mainion näköalan Koplin tehdasalueelle, joka on kutakuinkin vielä vanhassa asussaan. Kumitehtaan naapurissa toimi neuvostoaikaan yksi Baltian suurimmista laivatelakoista. Nykyään rakennukset tarjoavat rappioromantiikkaa parhaimmillaan!

Kannattaa seurata Põhjalan Tehas -sivuja, siellä kerrotaan mm. vuosittaisista markkinoista, jotka ovat varsinkin paikallisten suosiossa.

Osoite: Marati 5, 10151 Tallinn.

Astu laivaan ja lähde Tallinnaan luomaan omia kesämuistoja!

 

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *