Bulgaria

Bulgarian pääkaupunki Sofia on mainio kohde viikonloppumatkaajalle, sillä se tarjoaa monipuolisen yhdistelmän historiaa, hyvää ruokaa ja kulttuuria. 

Sofiassa ei voi välttyä monikerroksisuudelta, samaan aikaan uudet ylväät pilvenpiirtäjät kohoavat kaupunkiin kun vanhat rakennukset vielä sinnittelevät vieressä. 

Sofia pähkinänkuoressa

Sofia on yksi Euroopan vanhimmista kaupungeista. Se sijaitsee Bulgarian länsiosassa Balkanvuorten välissä Sofian laaksossa. Kaupunkiin pääsee kolmesta solasta, ja ikiaikaiset kulkureitit Adrianmereltä Keski-Eurooppaan, Mustallemerelle ja Egeanmerelle kulkevat sen kautta. Kaupungin väkiluku on noin 1,28 miljoonaa asukasta. 

Suoraan edessä Banya Bashin moskeija ja roomalaisen kylpylän rauniot.

Sofia perustettiin noin 700-luvulla eaa, ja se tunnettiin nimellä Serdica, mikä juontaa juurensa traakialaiseen Serdi-heimoon. Kaupunki on kokenut useita historiallisia käännekohtia: Rooman valtakunnan aikaan Sofia oli tärkeä kaupunki, ja myöhemmin se kuului sekä Bysantin että Ottomaanien valtakuntiin. Venäläiset ottivat Sofian haltuunsa vuonna 1878, ja seuraavana vuonna Sofiasta tuli Bulgarian pääkaupunki.

Tuntemattoman sotilaan muistomerkkiin kuuluu leijona-patsas.

Sofian historia onkin täynnä eri kulttuurien ja valtakuntien vaikutteita, jotka näkyvät kaupungin arkkitehtuurissa ja kulttuurissa. 

Viikonloppuvinkit kaupunkiin

Alexander Nevskin katedraali

Alexander Nevskin katedraali on yksi Sofian tunnetuimmista maamerkeistä ja yksi suurimmista ortodoksisista katedraaleista maailmassa. Se on Bulgarian ortodoksisen kirkon pääkirkko ja symboloi maan vapautumista osmanien vallasta. 

Katedraalin rakentaminen aloitettiin vuonna 1882 ja se valmistui vuonna 1912. Se rakennettiin kunnianosoituksena Venäjän keisarikunnan sotilaille, myös suomalaisille, jotka menettivät henkensä Bulgarian vapaussodassa (1877–1878), taistellessaan Bulgarian itsenäisyyden puolesta. 

Rakennus edustaa neobysanttilaista arkkitehtuurityyliä ja sen kullattu kupoli on yksi Sofian näkyvimmistä piirteistä. Sen pääkupoli on 45 metriä korkea ja pinta-ala on 3 170 neliömetriä. 

Katedraaliin mahtuu jopa 5000 ihmistä ja sen sisustus on yhtä vaikuttava kuin sen ulkoinen arkkitehtuuri, sisältäen koristeellisia mosaiikkeja, freskoja ja marmoria eri puolilta Eurooppaa.

Katedraali on myös kotipaikka Bulgarian patriarkalle ja siellä pidetään suuria uskonnollisia juhlia ja tapahtumia. Lisäksi katedraalin kryptassa on mielenkiintoinen ikonikokoelma, joka esittelee Bulgarian ortodoksisen taiteen historiaa.

Kirkon vieressä on Tuntemattoman sotilaan muistomerkki, jolla muistetaan niitä satoja tuhansia sotilaita, jotka menettivät henkensä puolustaessaan kotimaataan. Muistomerkkiin kuuluu sekä kivi että leijona-patsas.

Osoite: Ul. Paris 2, Sofia.

Red Flat -museo

Sofian Red Flat -museo on ns. interaktiivinen museo, joka tarjoaa kävijöille mahdollisuuden kokea elämää kommunistisessa Bulgariassa 1980-luvulla. Museo on sisustettu kuin tyypillinen bulgarialainen asunto tuon ajan arjessa.

Kävijät voivat tutustua huoneisiin, esineisiin ja arkipäivän esineistöön, kuten kirjoihin, vaatteisiin ja kodinkoneisiin, jotka olivat yleisiä kyseisellä aikakaudella.

Museo ei ole perinteinen, vaan se pyrkii luomaan immersiivisen kokemuksen: vierailijat voivat kosketella esineitä, kuunnella äänioppaita ja tutustua elämään tavallisessa bulgarialaisessa perheessä kommunismin aikana. Se tarjoaa ainutlaatuisen tavan ymmärtää maan lähihistoriaa ja kulttuuria henkilökohtaisen näkökulman kautta.

Pääsyliput: 18 BGN. 

Pääsyliput voi ostaa osoitteesta: GIFTED urban culture hub, ul. ”Ivan Denkoglu” 24, 1000 Sofia.

Huom. Red Flat on suosittu kohde, jonne pääsee rajattu määrä ihmisiä kerrallaan. Pääsyliput kannattaa ostaa etukäteen netistä.

Bulgarian Kansallisgalleria

Kaupungin keskustasta löytyvä Kansallisgalleria sijaitsee entisessä Kuninkaallisessa palatsissa. Palatsin vasemmalla puolella sijaitsee Kansallisgalleria ja oikealla puolella Kansatieteellinen museo. Valitettavasti museoilla ei ole käytössä yhteislippua.  

Varsin riisutuissa, mutta korkeissa, Kansallisgallerian saleissa on nykyisin esillä bulgarialaista ja myös kansainvälistä taidetta väliaikaisissa näyttelyissä.

Palatsi rakennettiin Bulgarian vapautumisen ottomaanivallan alta (1878) ja Sofian valitsemisen pääkaupungiksi (1879) jälkeen. Ensimmäinen Bulgarian ruhtinas, Aleksanteri I Battenberg, palkkasi wieniläisen arkkitehdin Viktor Rumpelmayerin muuttamaan entisen turkkilaisen konakin palatsiksi, joka avattiin virallisesti vuonna 1882. Palatsi yhdistelee uusklassismin arkkitehtonisia elementtejä, ja sen valtaistuinsali, juhlasalit ja vastaanottotilat huokuivat ranskalaisten palatsien eleganssia.

Knyaz Ferdinand I:n aikana (vuosina 1894–1896) rakennettiin uusi siipi, jonka suunnitteli itävaltalainen arkkitehti Friedrich Grünanger. Tämä osa toimi alun perin ruhtinaan perheen asuinpaikkana, ja siinä on nykyään Kansallinen kansatieteellinen museo.

Vuonna 1944 palatsi siirtyi hallituksen käyttöön, ja vuonna 1953 se luovutettiin Kansallisgallerialle ja Kansatieteelliselle museolle.

Pääsyliput: 6 BGN.

Osoite: 1, Knyaz Alexander I Sq., Sofia.

Sofian Kauppahalli

Vuonna 1911 avatussa Sofian Kauppahallissa voi ostaa niin kansainvälisiä kuin paikallisia herkkuja, kuten suolaista banitsaa tai makeaa baklavaa. Kauppahalli on loistava kohde tutustua bulgarialaiseen ruokakulttuuriin. Suomalaisiin kauppahalleihin verrattuna, kyseessä on vain yksi kauppa, jossa ei siis ole erillisiä pieniä putiikkeja. 

Kauppahallin lähettyvillä sijaitsee myös lukuisa määrä vanhoja rakennuksia kuten vuonna 1566 valmistunut Banya Bashin moskeija, Sofian museo, roomalaisen kylpylän rauniot, vuonna 1956 avattu Grand Hotel Balkan, jne.

Sofia Center, Knyagina Maria Luisa Blvd 25, 1000 Sofia.

Vitosha Boulevardi

Päivän päätteeksi voi kävellä Vitosha Boulevardilla, joka on kaupungin pääkävelykatu. Täältä löytyy erilaisia kahviloita, ravintoloita ja putiikkeja, joten voi rentoutua ja nauttia kaupungin tunnelmasta. Kadulla sijaitsee myös muutama matkamuistoihin keskittynyt liike.  

Sofian yöelämään kannattaa myös tutustua. Kaupungista löytyy monia mielenkiintoisia baareja ja ravintoloita – kaupunki kun on tunnettu eläväisestä yöelämästään.

Tuhteja annoksia Happy Grillistä

Sofiassa on lukuisia ravintoloita ja pizzerioita joissa täyttää kurniva vatsansa. Yksi niistä on Happy Bar & Grill, joita löytyy kaupungista peräti kolme. Ravintola tarjoaa lähes kaikkea mitä matkailija suinkaan voi toivoa, niin paikallisista ruoista länsimaalaiseen ja aasialaiseen ruokaan.

Annokset ovat varsin kookkaita. Hintatasosta sen verran, että vaikka Bulgariassakin ovat hinnat nousseet, on siellä syöminen edelleen edullisempaa kuin Suomessa. Huom. viikonloppuiltaisin Happy Grill -ravintola on täynnä, joten muista pöytävaraus. Mihin ravintolaan ikinä päädytkin, ruoan ystävää hemmotellaan Sofiassa!

Kansallinen kulttuuripalatsi

Illalla voi suunnata kulkunsa myös vuonna 1981 avattuun Kansalliseen kulttuuripalatsiin (NDK), joka on moderni kulttuurikeskus ja suosittu tapahtumapaikka. 

Varsin kolhon näköisessä rakennuksessa järjestetään konsertteja, näyttelyitä ja muita kulttuuritapahtumia, joten kannattaa tarkistaa päivän ohjelma ja nauttia kulttuurista Sofiassa.

Osoite: NDK, Bulgaria Blvd, 1463 Sofia.

Boyanan kirkko

Jos haluaa laajentaa omaa katsontakantaa myös kaupungin ulkopuolelle, suosittelen vierailemaan Boyanan kirkossa, joka sijaitsee aivan Sofian kupeessa. Kirkko on yksi kymmenestä Bulgarian UNESCOn maailmanperintökohteista. 

Kirkko rakennettiin useassa vaiheessa: alkuperäinen osa, pieni kappeli, on peräisin 900-luvulta. Myöhemmin kirkkoa laajennettiin 1200-luvulla, jolloin lisättiin toinen kappeli. Rakennuskompleksin viimeinen, kolmas vaihe rakennettiin 1800-luvun puolivälissä.

Tärkein piirre Boyanan kirkossa on sen 1200-luvun seinämaalaukset, jotka ovat säilyneet poikkeuksellisen hyvin. Nämä freskot edustavat aikansa bysanttilaista taidetta ja niissä on kuvattu Pyhiä henkilöitä ja Raamatun kohtauksia elävästi ja yksityiskohtaisesti. Freskot ovat merkittäviä, koska ne edustavat eräitä varhaisimpia keskiaikaisia eurooppalaisia realistisen tyylin esimerkkejä. Valitettavasti kirkon sisällä ei saa kuvata.

Boyanan kirkko sijaitsee vehreällä alueella, joka tekee siitä miellyttävän vierailukohteen myös luonnon ystäville. Kirkon viereen on haudattu Bulgarian kuningatar Eleonora.

Pääsyliput: 10 BGN.

Osoite: Ul. Boyansko ezero 3.

Päiväretki Rilan luostariin

Last but not least… Suuri suositus vierailulle Rilan luostarissa!

Rilan luostari on Bulgarian suurin ja tunnetuin ortodoksinen luostari, perustettu 900-luvulla Pyhän Ivan Rilalaisen toimesta. Se sijaitsee Rilan vuoristossa, noin 120 kilometriä Sofiasta etelään. 

Luostari on Unescon maailmanperintökohde ja merkittävä Bulgarian kulttuurin ja hengellisyyden symboli. Tunnettu upeista freskoistaan, ikoneistaan ja arkkitehtuuristaan, Rilan luostari on myös tärkeä pyhiinvaelluskohde sekä turistinähtävyys. Ennen kaikkea luostarialue on UPEA! 

Luostarissa on useita museota, joista vapaasti käännettynä Luostarin talousmuseo (Economy of the Monastery) on vierailun arvoinen paikka 4 BGN:n edestä. Museo huipennus on valtava 15 metrin korkuinen hormi joka johtaa keittiöstä ylös “taivaisiin”.

En suosittele Ikoni- (3 BGN) tai Kirkkohistorian museoita (8 BGN), pääsylippujen hinnat eivät vastaa odotuksia, mikäli sitten ei ole suuri kirkollisten tekstiilien, astioiden tai maalausten ystävä. Varsinaiselle luostarialueelle ei ole pääsymaksua. 

Luostarissa on mahdollista yöpyä, tosin majoituskapasiteetti on pientä, askeettista sekä suunnattu enemmän pyhiinvaeltajille. Samalla yöpyjä sitoutuu noudattamaan luostarin tiukkoja sääntöjä.

Luostarissa käydessä kannattaa myös nauttia mahtavasta ympäristöstä. Rilan vuoret ovat suosittu luontokohde Bulgariassa. Rilan vuoret ovat myös osa Balkanin korkeimpia vuoria, ja niiden korkein huippu, Musala, kohoaa 2 925 metriin.

Alue on tunnettu kauniista luonnostaan, lukuisista vaellusreiteistään ja upeista järvistään, kuten Rilan seitsemästä järvestä, jotka ovat suosittuja retkeilijöiden keskuudessa.

Osoite: 2643 Рилски манастир, Bulgaria. 

Lue myös: Road trip Varnaan ja Vappu Bulgariassa.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Samoin kuin Bukarestissa, myös Sofiassa olimme vain yhden päivän. Kivalta vaikuttava kaupunki, ja positiivisen vaikutelman jätti kyllä koko maa. Alexander Nevskin katedraali on tosiaan upea ilmestys. Boyanan kirkkoon koitimme saada kierrosta, mutta emme onnistuneet. Rilan luostarissa sen sijaan kävimme, vaikuttava paikka.

    1. Kiitos Mikko kommentistasi ja muistojesi jakamisesta!
      Noissa päänähtävyykissä on tosiaan tungosta.
      Pääsimme Boynan kirkkoon sisälle, ilman isompaa jonottamista, kun olimme aamuvarhain yrittämässä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *