Gdansk, Puola

Loppukesästä perheemme kulku vei Gdanskiin. Ja kyllä, meillä oli kohteen suhteen enemmän kuin paljon ennakkoluuloja. Perillä odottikin vallan hienostunut kaupunki joka otti luulot pois matkaajilta ensi minuutista lähtien. Tässä siis viisi syytä miksi sinunkin pitäisi matkustaa Puolan rannikolta löytyvään Gdanskiin!

 1. Gdansk on lähellä

Gdansk on vain vajaan kahden tunnin lentomatkan päässä Helsingistä ja 1,5 tunnin päässä Turusta. Finnairin aloitettua suorat lennot kaupunkiin, kohteesta tuli suorastaan herkullinen vaihtoehto Baltian pääkaupungeille. Lisäksi Norwegian aloitti lennot Helsingistä Gdanskiin, tosin pienen välihypyn kautta.

Myös perinteisempi laivamatkailu onnistuu Puolaan esimerkiksi Finnlinesin kyydissä.

 1. Gdansk on edullinen

Gdanskissa ei pahimman lomasesonginkaan aikana hinnat nousseet kohtuuttomiksi. Kaupunki tarjoaa erilaisia majoitusvaihtoehtoja hotelleista huoneistoihin. Huoneistojen hinnat syysaikaan alkaen 30€/yö/4 henkilöä, hotellit 60€/yö/2 hengen huone.

Lisäksi syöminen ja juominen eivät kaupungissa paljoa matkailijan kukkaroa kevennä. Esimerkiksi iso ruokaisa salaatti ja Mojito-drinksu maksavat yhteensä 9€ Vanhankaupungin sydämessä sijaitsevassa ravintolassa.

Myös liikkuminen on halpaa, esimerkiksi lippu paikallisbussin kyytiin kustantaa aikuisilta päivisin 3,20 pln (zlotya)/0,80€ sekä öisin 4,20 pln. Ja menolippu Gdanskista Gdyniaan IC-junassa maksaa noin 26 pln/6,50€.

 1. Gdansk on täynnä elämää

Monesta kaupungissa järjestettävästä tapahtumasta on yksi ylitse muiden! Nimittäin elokuussa vietetään kaupungissa kolmen viikon ajan St. Dominic´s Fair-tapahtumaa joka kerää Puolan käsityöläiset Gdanskin vanhankaupungin kaduille ja kujille. Samassa yhteydessä kaupungissa järjestetään erilaisia esityksiä niin musiikin, näytelmien kuin performanssitaiteen saralta.

Markkinat on järjestetty jo vuodesta 1260 ja on yksi Euroopan suurimmista koko kansalle avoimista tapahtumista. Kolmen viikon ajan markkinakojuilla ja näytöksissä vierailee peräti 5 miljoonaa ihmistä!

 1. Gdanskin vanhakaupunki on suuri ja kaunis

Unohda Krakova tai Praha ja suuntaa kulkusi Gdanskin Vanhankaupungin kaduille. Toisen maailmansodan pommituksissa tuhoutunut kaupunki rakennettiin uudestaan voimia ja varoja säästelemättä muistuttamaan vuonna 1920 – 1939 Gdanskia edeltänyttä Danzigin vapaakaupunkia.

Vanhankaupungin mukulakivikaduilla kävelet kaupunkia halkovaa vanhaa Kuninkaantietä, samalla kun hienojen rakennusten värikkäät fasadit loistavat kilpaa auringon kanssa. Unohtamatta talojen yksityiskohtia jotka jo itsessään ovat tutkimisen arvoisia tai Neptun-suihkulähdettä joka saattaa olla puettuna mitä oudoimpiin asusteisiin jonkin ajankohtaisen tapahtuman vuoksi.

 1. Gdanskissa tarjoaa paljon nähtävää

Gdanskin sydämessä sijaitsee peräti kahdeksan ensiluokkaista museota jotka ovat kävelymatkan etäisyydellä toisistaan. Maksamalla 50 pln eli 12,50€ museokortista, pääset tutkimaan toinen toistaan parempia museoita pikkurahalla. Mainittavia käyntikohteita ovat mm. Merenkulkumuseo joka on vuodesta 2013 alkaen tarjonnut neljässä kerroksella nähtävää alkaen kaupungin merellisestä menneisyydestä aina tähän päivään sekä Raatihuone, jonka saleissa pääsee näkemään pommitusten alta pelastettuja taideaarteita kokonaisista freskoista puisiin kierreportaisiin.

Erikseen on mainittava kaupungin kirkkojen ja rakennusten tornit, näihin pääsee poikkeuksetta kiipeämään maksamalla noin alkaen 5 pln/1,25€/torni. Mahtavat näkymät kruunaavat satojen portaiden aiheuttaman ”tuskan” reisissä.

Ja jos kaikki Gdanskin nähtävyydet on koettu, viereinen 1920-luvun henkinen rantakaupunki Sopot Euroopan suurimpine laitureineen tai 40 minuuutin päässä sijaitseva Unescon maailmanperintökohde Malborkin linna taatusti tyydyttää seikkailijan mielen.

Mitäpä jos sinäkin perinteisempien Tukholman tai Tallinnan viikonloppuloman sijasta lähdet seuraavan kerran Gdanskiin hohdokkaaseen Vanhaankaupunkiin ja teet uusia sykähdyttäviä muistoja!

Saattaisit myös pitää näistä:

10 kommentti

 1. Mulla on ollu ihan väärä kuva Gdanskista. Jotenkin olen mieltänyt sen kovin teollisuuskaupungiksi niiden kaupunkien joukkoon, jotka eivät voisi vähempää kiinnostaa. Naapurini teki alkukesästä Puolan kiertomatkan ja oli samoilla linjoilla sun kanssa. Myös hänen mielestä Gdansk menee Krakovan ohi. Edullisia lentoja odottaen 🙂

  1. Kiitos Annemaria kommentistasi!
   Pitkästä aikaa löytyi lähialueelta kaupunki jonne haluaa palata pian takaisin.
   Meidän mielikuva Gdanskista kun oli muotoutunut sosialismin, laivanrakentamisen ja Lech Walesan ympärille, ja kaupunki on nykyisin kaikkea muuta kuin edellä mainittua.
   Ja kyllä, lentoja odotellessa! 🙂

 2. Gdansk on kiva! Kaunis ja ystävällinen. Olin siellä ja Sopotissa (jazzfestarit) viime syksynä.

  Vanhankaupungin yleinen kirjasto on mukava kohd . Selailtavaksi saa valokuvakirjoja ja oppii kaupungin historiaa. Kahvi 2 zlotya..

  Eikös Norwegian juuri aloita lennot HEL?

 3. Gdansk oli itsellenikin suuri yllätys kun siellä ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten kävin. Samoja huomioita tein kuin te olette matkallanne tehneet.
  Minut yllätti myös Gdanskilaisten erinomainen englanninkielen taito. Jopa pikku kioskeissa puhuttiin täydellistä Oxford englishiä ? Tarjoilijoiden aito auttamisen halu ja ystävällisyys oli myös niin suuri iloinen yllätys.
  Gdansk on vaan niin ❤️

  1. Kiitos Piyya kommentistasi!
   Emme siis olleet yksi huomioidemme kanssa.
   On omalal tavallaan hauskaa ja hyvin ilahduttavaa kun jokin kohde osoittautuu vallaan muuksi kuin mitä on odottanut ja erityisesti myönteisessä merkityksessä. 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *