Tallink Siljan laivojen Menu Nordic on virolaisen huippukeittiömestarin suunnittelema

*Blogijuttu tehty kaupallisessa yhteistyössä Tallink Siljan kanssa

Tallinkin ja Silja Linen fine dining-ravintoloissa on mahdollista osallistua mukaan veljeskansan juhlavuoden juhlintaan ruokailun merkeissä. Ja mikä onkaan parasta juhlimisessa kuin hyvin syöminen!

Menu Nordic

Pääsin mukaan tapaamaan menun suunnitellusta vastaavaa Viron huippukokkia ja keittiömestaria Peeter Piheliä. Pihel on muuten ensimmäinen virolainen huippukokki, joka on saanut suunnitella Tallink Siljan laivoille Menu Nordicin.

Keittiömestari Peeter Pihel

Pihelin menu muodostuu yksinkertaisista maanläheisistä aineksista, lautasella on korkeintaan 3 – 5 pääraaka-ainetta kerrallaan. Mielestäni menu kuvastaa hyvin Piheliä itseään, miehestä välittyy pyyteetön kuva henkilöstä jolla on jalat tukevasti Viron maaperässä.

”Kuva: Tallink Silja”.

Kasvissyöjille ja vegaaneille on suunniteltu erikseen kolmen ruokalajin menu, jossa liha ja kala on korvattu erilaisilla vihanneksilla ja kasviksilla, kuten mustajuurella, maa-artisokalla ja lehtikaalilla.

Sommerlier Mati Timmermann

Seuraksemme maistelutilaisuuteen saimme myös mainion virolaisen sommerlierin Mati Timmermannin, jonka viinivalinnat täydentävät Menu Nordicin maanläheisiä ruokia erittäin kattavasti.

Värikästä ruokaa nykyaikaisella twistillä

Ja sitten itse asiaan eli Menu Nordicin pariin!

Aivan ensimmäiseksi pöytään tuodaan kaunis annos joka hyvin kuvastaa syksyä ja sen väriloistoa. Lautasella on heinässä savustettua punajuurta, karhunlaukan marjoja sekä puoli vuotta suolauksessa ollutta porsaankylkeä. Ruoka-elementit ovat maistuvia, itävaltalainen nuori valkoviini täydentää mukavasti makuelämystä.

Seuraavana eteemme tuodaan esteettisesti aseteltu annos, joka sisältää paahdettua mustajuurta, graavattua siikaa siianmädillä sekä tilliöljykastiketta. Lisukkeena on mm. viiriäisen muna, kanttarelleja sekä tummaa leipää. Mustajuuri osoittautuu annoksen ehdottomaksi kuningattareksi! Se kirpeällä makeudellaan mukavasti hioo makunystyröitä. Lasiin tuodaan takuuvarmaa italialaista valkoviiniä.

Menun ensimmäinen lämmin annos aiheuttaa kanssaruokailijoissa hieman ihmetystä, kyseessä on nimittäin sirkulaattorilla kypsennettyä turskanposkea ja sipulia, jokirapukastikkeella ryyditettynä. Virolainen, järvestä kalastettu turska ja lautaselle päätyneet poskipalat ovat yllättävän isokokoisia ja pehmeitä. Jokirapukastike on suussa sulavan samettista ja herkullisen paksua. Sipuli täydentää hyvin kokonaisuutta. Tämän annoksen olisin voinut syödä myös pelkällä sipulilla ja jokirapukastikkeella, AIVAN IHANAA! Mieleen tuli pyytää kastiketta kotiin “dogibäckissä”, olisivatkohan pyyntöön suostuneet? Ruoka huuhdotaan alas ranskalaisella valkoviinillä josta jää suuhun pirskahtelevan mukava suutuntuma.

Tässä vaiheessa alkaa tuntua siltä, että pieni tauko saattaisi olla paikallaan syömisestä, mutta ei toki, pöytään tuodaan vauhdikkaasti menun toinen lämmin ruoka. Kyseessä on viiriäistä Järveotsan tilalta, pikkelöityä porkkanaa sekä savustettua maa-artisokkaa. Tosin minun annoksesta ovat porkkanat jääneet keittiön puolelle, mutta se ei suinkaan menoa haittaa. Viiriäinen on ihanan mureaa ja punaviinikastike pehmeydessään viettelevää. Ranskalainen lasiin kaadettu punaviini on minulle hieman liian tuhtia, mutta kylmä vesi sopii oikein hyvin aterian kyytipojaksi.

Juuri kun olo on enemmän kuin täysi, Pihel haluaa tarjota meille oman lapsuutensa hetkistä muistuttavaa jälkiruokaa eli mannaa ja punaherukkaa. Kyseessä on hieman jalostetumpi annos perinteisestä mannapuurosta, nimittäin lautasella on punaherukka-semolinamoussea, rahkalunta ja tuoksumataralla maustettua maitoa. Jälkiruoka ei täysin yllä muiden annosten tasolle esteettisessä mielessä vaikka hyvää, “lohturuokaa” onkin. Jälkiruoan oheen valittu italialainen Spumante ottaa makeudellaan ja värillään luulot pois ruokailijalta. Kuohuviini on täydellinen päätös viiden ruokalajin aterialle!

Menu Nordic menossa mukana

Parasta Menu Nordicissa ovat kastikkeet; jokirapukastike sekä viiriäisen kanssa tarjottu punaviinikastike vievät kielen mennessään. Jopa niin, että meinasin nuolla lautaset kunkin ruokailun jälkeen. Menu Nordic on todellakin hyvin maanläheinen; antimet ovat kerätty Viron maaseudun pienviljelijöiltä, metsästä sekä järvistä. Villiys ja omanlainen maan maku maistuu annoksissa positiivisella tavalla. Aterian jälkeen olo on kylläinen, mutta ei täpösen täysi. Miellyttävää oli, että menun aterioihin oli käytetty ajankohtaan sopivia kasviksia ja vihanneksia hyödyksi.

”Kuva: Tallink Silja”.

Keittiömestari Peeter Pihelin suunnittelema viiden ruokalajin Menu Nordicia pääsee maistamaan Helsinki-Tukholma-reitin ja Tukholma-Tallinna-reitin fine dining – ravintoloissa 19.9.2018 alkaen aina 9.1.2019 saakka. Viiden ruokalajin menu viineineen maksaa 118 euroa ja kanta-asiakkaille 109 euroa.

*Artikkelikuva: Tallink Silja.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *