Villa Tammikko, Tuusula

Tuusulan Ruotsinkylästä löytyy idyllisestä pihapiiristä vuonna 1924 alun perin Metsäntutkimuslaitoksen virkataloksi rakennettu Villa Tammikko.

Minnami ja Mikko Lamminpään Villa Tammikko on tarjonnut vuodesta 2009 matkailijoille yksilöllistä majoitus-, juhla- ja kokoustilaa 450 hehtaarin virkistysmetsän vierestä.

Idylliä vanhojen puiden alla

Mikäli Tuusulan Ruotsinkylä ei ole tuttu paikka, yritän ensin kuvailla sitä. Kuvittele mielessäsi vanha perinnemaisema puisine taloineen. Suuret vanhat puut kehystävät Museoviraston suojelemaa Ruotsinkylän raittia kuin Suomi-filmeissä konsanaan. Kauniit punaiseksi ja keltaiseksi maalatut puutalot kuiskivat menneestä Tuusulanjoen jokilaaksossa. Osa idyllisen kylän taloista ja tiloista on peräti 1600-luvulta! Villa Tammikko liittyy osana tähän viehättävään miljööseen. Villa Tammikon pihaan ajaessa tuntuu kuin olisi siirtynyt lastenkirjailija Astrid Lindgrenin lastenkirjoihin ja erityisesti Vaahteranmäen Eemelin pihapiiriin. Vain pikku-viikari puuttuu pihasta pahanteosta.

Kuva: Minnami Lamminpää.

Villa Tammikko on noin 190 neliöinen, punamultamaalattu ihanuus. Pihassa on myös vanha talli-navettarakennus jonka ylisillä voi nykyisin tanssia vaikkapa häävalssia. Aivan päätaloa vastapäätä on aitta joka toimii kesäaikana näppäränä majoitustilana kuin entisaikaan konsanaan. Pihassa on lisäksi söpö saunarakennus joka tarjoaa peräti yhdeksälle saunojalle makoisat löylyt.

Saunarakennus.

Saunan yhteydessä on myös ulkoporeallas jossa voi pihan rauhassa kylpeä katseilta suojassa. Saunarakennuksen saunatupa muuntuu näppärästi myös sviitiksi, ovatpa täällä myös hääparit ensimmäisen yhteisen yönsä pariskuntana viettäneet.

Saunan pukuhuone.
Tilava saunatupa muuntautuu helposti vaikka hääsviitiksi.

Villa Tammikon hyvin hoidetusta pihasta löytyy vanhan suihkulähteen lisäksi lukuisia perinne- ja hyötykasveja kuten herukka-, karviais- ja tyrnipensaita. Majoittujien on mahdollista napsia marjoja suoraan pensaista maistiaisiksi!

Kesällä niin kukkien tuoksu kuin lintujen laula täyttää ilma-alan. Satavuotiaat tammet kaartuvat pihan ylle. Pihasta pääsee helposti kävelemään tai talvisin hiihtämään kolmen kilometrin pituista lenkkiä joka kiertää viereisen Lehtikuusenmäen. Viereisestä Ruotsinkylän tutkimusmetsästä löytyy lukuisia Metlan sinne istuttamia ulkomaisia havupuulajikkeita ja mielenkiintoisia risteymiä. Lisäksi Maisalantien toisella puolella on Paratiisimäen polkupyöräreitti nuotiopaikkoineen. Villa Tammikko tarjoaa majoittujille käyttöön myös polkupyöriä ja talvisin lumikenkiä.

Skandinaavista luksusta arjen keskelle

Villa Tammikkoon sisään astuessa vanhan talon lämpö tulvahtaa jo eteisessä vastaan. Jos villa muistuttaa ulkoa hieman mummonmökkiä, sisälle astuessa tulee olo kuin olisi astunut sisälle Artekin kuvastoon. Villa on sisutukseltaan skandinaavisen vaalea ja raikas! Sisustuksessa on onnistuttu yhdistämään nykyaikainen ilme, ripaukseen vanhoja, nostalgisia tavaroita.

Rakennusta on laajennettu suuri-ikkunallisella ruokasalilla jonka iso pöytä kutsuu istumaan iltaa kynttilöiden loisteessa. Tämän pöydän äärellä voisi parantaa maailmaa niiden maailman parhaiden ystävien kera, samalla kuin ulkona pimeässä syysmyrsky raivoaa.

Villa Tammikon keittiö on varustukseltaan nykyaikainen, joten aikaa säästyy yhteiseen nautiskeluun. Majoitustilaa Villa Tammikossa on kahdeksalle henkilölle ja saunatuvassa kahdelle. Kesä tuo mukanaan mahdollisuuden kesäaittojen käyttöön.

Villan majoitustilat löytyvät yläkerrasta. Ilahduttavaa on molemmista kammareista avautuvat näkymät pihalle sekä wc, joka löytyy myös yläkerrasta. Myös Villa Tammikon tyynyvalikoima on kattava, jos et näistä tyynyistä sopivaa löydä, niin tuskin sitten kotoakaan.

Vieraita viideltä mantereelta ja ulkoilureittejä meille kaikille

Juttelutuokion aikana tutustumme niin yrittäjäpariskuntaan kuin välillisesti myös heidän asiakkaisiinsa. Villa Tammikon ovat löytäneet kotimaisten asiakkaiden lisäksi myös ulkomaiset stop over- ja kokousvieraat. Kulttuurien törmäyksessä on monta mukavaa sattumusta jäänyt muistiin. Esimerkiksi ne kolme englantilaista bisnesmiestä, joiden assistentti oli varannut Villa Tammikon kuvien perusteella. Liikemiehet ajoivat villan pihaan talvella pimeässä pikkukengissä ja olivat erittäin hämmästyneitä yöpaikastaan, ennen villaan sisälle astumista. Tai entä se amerikkalainen nainen jota kehotettiin maistamaan karviaispensaan antimia, naisen epäröidessä suuresti alkukantaista tapaa poimia marjoja.

Vanha talli-navettarakennus.

Minnamia ja Mikkoa on mukava kuunnella, sekä sitä ideoiden ilotulitusta mitä heidän puheestaan on kuultavissa. Pariskunnan sydäntä lähellä on Villa Tammikon lisäksi myös ulkoilu ja retkeily. Mikko Lamminpää on jo vuosia tutkinut Seitsemän veljeksen vaellusreittiä joka valitettavasti on ajan saatossa katkennut Vantaan ja Tuusulan osalta. Nyt Mikon uutteran työn tuloksena, hän on löytänyt reitille uudet linjaukset. Reitti alkaa Helsingistä ja kulkee Vantaan, Tuusulan ja Nurmijärven kautta Hyvinkään Sveitsiin. Pro Agrian kautta on saatu rahoitus mobiiliopastukselle, joka tulee helpottamaan reitin kulkemista.

Kesäaitta.

Mutta ei tässä vielä kaikki! Ulkoilua harrastava pariskunta on huomannut kuinka Nuuksio alkaa olla kauniina kesäpäivinä tupaten täynnä retkeilijöitä. Pariskunta muistuttaa, että pääkaupunkiseutu tarjoaa asukkaiden ja matkailijoiden käyttöön myös toisen mielenkiintoisen kansallispuiston, nimittäin lähempänä Tuusulaa olevan Sipoonkorven. Tuoreimpana ideana Minnami ja Mikko ovat löytäneet Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistot yhdistävän reitin – Sinun reitin.

Uudet reitit antavat mukavan lisän Helsingin luontopääkaupunki-hankkeeseen. Reitistöt ovat myös siksi käytännöllisiä, ettei esimerkiksi koko 100 kilometrin matkaa Nuuksiosta Sipoonkorpeen tarvitse mennä yhteen menoon, vaan ulkoilijoiden on esimerkiksi mahdollisuus hypätä Helsingissä bussiin, kulkea lasten kanssa reitistä vain parisen kilometriä ja hypätä junaan. Julkiset kulkuneuvot ovat helposti reittien yhteydessä käytettävissä.

Jos retkeily kiinnostaa, on Nuuksiosta ilmestymässä näinä päivinä myös uusi retkeilyopas jota Mikko on työnsä puolesta ollut tekemässä. 260-sivuinen vedenkestävä ja repeytymätön retkikartta tulee varmasti tarpeeseen erityisesti näin syksyisin kun kosteusprosentit eivät paperisia karttoja oikein suosi.

Aivan ihana pariskunta, aivan ihanassa Villa Tammikossa! Suosittelen tutustumaan tarkemmin, mikäli on tarvetta majoitukselle tai pienten perhejuhlien järjestämiseen idyllisessä maalaismaisemassa.

Saattaisit myös pitää näistä:

1 kommentti

  1. Näyttää kauniilta paikalta. Ja jos pääsee myös luonnonpuistoon tuosta kätevästi. Mielenkiintoista myös, että löytyy ulkoporeallas johon voi mennä saunan jälkeen. Ja yrityksille vielä löytyy kokoustilat.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *