Krapi, Tuusula

*Blogijuttu on tehty yhteistyössä Krapin kanssa

Marraskuu – viikko tolkulla jatkunut harmaus, öisin pakkasen puolella käyvät lämpötilat laittavat kaipaamaan lämmintä syliä jossa niin sielu kuin ruumiskin heräisi jälleen elämään. Aurinko ja lämpö odottaisivat lentomatkan päässä, mutta jos ei ole mahdollisuutta lähteä, mikä neuvoksi?

Sauna! Eikä mikä tahansa sauna, vaan savusauna. Tiesitkö että pääkaupunkiseudullakin pääsee savusaunaan saunomaan vieläpä yleisövuorolla? Kyllä, Tuusulanjärven rannassa niin sanotun Krapin Rivieralla sijaitsee Krapin alunperin vuonna 1930 rakennettu savusauna joka noin kerran kuussa avaa ovensa kaiken kansan ihasteltavaksi. Toki savusaunaa lämmitetään myös tilauksesta ryhmille. Pakkasimme saunatavarat kassiin ja lähdimme lämmittämään varpaitamme savusaunan lämpöön.

Valoa marraskuun pimeyteen

Uskomatonta kyllä, mutta usean pimeän viikon jälkeen juuri saunapäivänä myös taivas tarjosi parastaan, nimittäin aurinko, tuo kaukainen ystävämme suvaitsi näyttäytyä marraskuisena päivänä. Toiveissa olisi ollut pieni lumisade, mutta aivan kaikkia toiveita ei sentään täytetty.

Krapilla on pitkä historia takanaan; onhan se yksi Tuusulan kirkonkylän seitsemästä kantatilasta. Ensimmäiset maininnat tilasta löytyvät jo 1600-luvulta. Idyllinen ravintola Krapihovi ottaa vastaan tulijan jouluisella ilmeellään. Jos on vierailemassa Tuusulassa, kannattaa ehdottomasti käydä maistamassa ravintolan joulupöytää sekä samalla ihastelemassa jouluista ilmettä tuoksuineen ja piparkakkutaloineen.

Tällä kertaa meidän kulkumme suuntautui peltojen ja golfkenttien välistä rantaan ja savusaunalle.

Savusaunan taikaa

Savusaunan lämmittäminen on aloitettu hyvissä ajoin; klo 7.00 alkaen pehtori ja varsinainen saunamestari Juho Kyytsönen on pitänyt saunaa hyppysissään, ensin pienellä liekillä, saaden saunan polvilleen metristen koivuhalkojen kera. Harmi ettei näihin teksteihin ole mahdollista saada hajuja mukaan, kyllä kuivan koivuhalon tuoksu on yksi maailman parhaista, sanoi sitten päästötieteilijät mitä tahansa! Ja mikä parasta, se on lupaus tulevasta kesästä.

Krapin savusaunan 1400 kiloisen kiukaan hitaasti lämpiävät kivet vaativat hellää käsittelyä, aivan kenen tahansa käsiin saunan lämmitystä ei luovutetakaan. Lähes seitsemän tunnin lämmittämisen jälkeen, saunaa tuuletetaan tunnin ajan, samalla saunan lauteet ja seinät pestään.

Saunarakennuksesta löytyy suuri takkahuone, johon mahtuu 15 – 20 henkilöä, pukuhuone, pesutila sekä tilava löylyhuone jossa helposti pääsee 10 henkilöä nauttimaan saunan löylyistä. Ja koska sauna sijaitsee rannassa, on löylyttelyn lomassa mahdollista käydä Tuusulanjärvessä virkistäytymässä joko laiturin tai avannon kautta.

Pehmeä lämpö kietoo kylpijän pauloihinsa

Kiuas pihisee lämpimästi, muuten saunassa on vielä aivan hiljaista. Viimassa kylmettyneet posket alkavat kipinöidä hämärässä. Paljaat varpaat lämpiävät samassa tahdissa pinkeiden hartioiden pehmetessä.

Pesuhuoneen puolelta kuuluu naurua, kun asiakkaat saapuvat nauttimaan savusaunasta. Kuukausittain lämpiävä sauna on löytänyt vakioasiakkaita, joista innokkaimmat saunafanit matkustavat Helsingistä Tuusulanjärven partaalle. Ja vain saunomaan!

Pian sauna on täynnä nautiskelijoita jotka vaihtavat lauteilla kuulumisia. Hyöryävän kuumaat ladyt käyvät hileisessä järvessä kastautumassa tai ainakin nilkkojaan huiluttamassa. Vilukissa kun olen, katson uskalikkojen menoa lasin takaa takkahuoneesta. Voi muuten talviaurinkokin olla kaunis!

Ja mikäpä se sellainen saunareissu olisi, jota ei kruunattaisi makoisalla saunamakkaralla – ei niin mikään. Saunottelun jälkeen on mahdollista vielä nautiskella lämpimästä tunnelmasta makkaran ja Krapin oman keittiön sinapin kera. Mmmm…

Krapin savusauna sopii mainiosti hemmotteluhetkeen niin itselle kuin ystävillekin. Seuraavan kerran savusauna lämmitetään yleisölle lauantaina 22.12. Sauna lämpiää myös tilauksesta.

Krapin yleisövuorot

Krapin savusauna yleisövuorot järjestetään lauantaisin, kerran kuussa:

Naisten vuoro on klo 14.00 – 16.00 ja miesten vuoro saunotaan klo 16.00 – 18.00.

Saunaliput

Aikuiset 18€, hotellivieraat 15€, lapset 5-12v. 10€, lapset alle 5v. pääsevät saunaan ilmaiseksi.

Huom! Ota oma pyyhe mukaan. Pyyhkeitä on myös mahdollista vuokrata Krapilta 5€/ kpl. Saunalla on paikalla henkilökuntaa, myynnissä lisäksi juomia ja makkaraa.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *