Tavastia-klubi, Helsinki

Toukokuun alussa ilmestyi Klaus Lindgrenin kirjoittama kirja Tavastian kulisseissa – Neljä ja puoli kerrosta täyttä sikaa. Sain käsiini kirjan arvostelukappaleen ja koska musiikki kaikkine ilmiöineen kiinnostaa, oli kirja luettava.

Tavastian kulisseissa

Tavastian kulisseissa-kirjassa tarinaa viedään eteenpäin ravintolan työntekijöiden silmin. Ensimmäisten parinkymmenen toimintavuotensa aikana Tavastia muuttui opiskelijoiden pyörittämästä tanssipaikasta kaikkien tuntemaksi rock-klubiksi. Ajanjaksoon mahtui nuorisokulttuurin muutoksia, itsepalvelua, byrokraattien oikkuja, pöytiintarjoilua, vapaampia aikoja ja kukoistavaa rock-kulttuuria ennen suurta romahdusta.

Kirjassa ääneen pääsevät työyhteisön Hottentotit (työntekijät) kaikkine särmineen, tutustutaan erilaisiin luteisiin (asiakkaisiin) sekä viedään lukija aikamatkalle läpi kotimaisen rock- ja pop-historian.

Johdannosta eteenpäin

Koska niin historia kuin populaarikulttuuri kiinnostavat, odotin kirjalta paljon. En niinkään likaisia yksityiskohtia, vaikka mielenkiintoisia nekin olisivat, vaan yhden kotimaisen rock-kulttuurin ikonin matkaa alkuajalta tähän päivään asti.

Ensimmäinen pettymys tulee tässä, kirjassa ei käsitellä tätä päivää ollenkaan vaan se päättyy uuden ajan alkuun kun Juhani Merimaa ja Pekka Görman nostivat ravintolan loasta jälleen koko rokkikansan huulille.

Toinen pettymys seuraa perässä, kirjan johdanto sekä työnantajan ja työntekijöiden kokousten ja YT-neuvotteluiden yksityiskohtainen selvitys kirjan loppuvaiheilla, on äärimmäisen tylsää luettavaa. Siihen pettymykset sitten loppuivatkin, nimittäin kun kirja pääsee kunnolla alkuun, on historiapläjäys enemmän kuin viihdyttävää lukemista.

Rock `n roll is Here to stay

Hieman taustaa: Hämäläis-osakunnan rakennuttama Hämäläisten talo valmistui vuonna 1931. Siinä toimi jo 1950-luvulla suosittu tanssipaikka Hämis ja vuonna 1970 nimeksi tuli Tavastia-klubi. Tavastia oli Helsingin ainoa paikka, jonne pääsivät kaikki 18 vuotta täyttäneet, muutkin kuin ylioppilaat. Pelkästään elävän musiikin klubiksi Tavastia muuttui 1990-luvun alussa.

Kirjan värikästä tarinaa viedään eteenpäin historian aikajanalla vuodesta 1972 – 1991.

Poket saa turpiin Steissin jengiltä”

Jos nuoruudessa on kokemuksia Tavan hottentoteista sekä talon kuuluisista pokeista, on lukukokemus entistäkin antoisampaa. Ei huolta vaikka ei olisi, kirjasta saa kyllä tuntuman siitä millaisina henkilökunta luteitaan piti!

Tavastian kulisseissa-kirja on mainio tietopakkaus Tavastian lähimenneisyydestä ja jo sinänsä kunnioitettava saavutus. Olisin kuitenkin lisännyt kirjaan mukaan myös siellä esiintyneiden artistien näkökulman huomioineen ja muistoineen niin ravintolasta kuin sen työntekijöistäkin.

Plussaa kirjan keskiaukeaman haalistuvista valokuvista, jotka on otettu hottentottien kokouksista ja juhlista.

Erityismaininnat kappaleiden otsikoinneista, jotka ovat peräisin kuuluisista suomalaisista biiseistä. Tunnistus käy vaikkapa kaveriporukan illanvieton ohjelmana.

Mökille mukaan

Tavastian kulisseissa-kirja on mainiota kesälomalukemista, erityisesti (kultaisen) 80-luvun teineille ja 90-luvulla ravintolamaailman ovet avanneille. Kirjan sivujen rivien väleissä seikkailevat mainintoina kunkin aikakauden nousevia yhtyeitä ja orkestereita, kuten silloiset omat suosikit Nights of Iguana, Zero Nine ja Peer Gunt, tuoden mukanaan nostalgiatripin joka saa suupielet ylöspäin. Ja kuten jo tuolloin muusikkopiireissä huhuttiin: Jos et ollut Tavastialla esiintynyt, ei sinua voitu pitää vakavasti otettavana artistina. Noille ”lauteille” oli päästävä!

Ensi vuonna Tavastia täyttää 50 vuotta ja voi paremmin kuin koskaan. Tavastia on nykyisin yksi Euroopan vanhimmista edelleen toimivista rock-klubeista ja siitä harvinainen, että se sijaitsee kaupungin keskustassa. Vaikka kerrotaan, että nykynuoriso ei keikoilla viihdy, toivottavasti Tavastia on ja pysyy seuraavatkin viisikymmentä vuotta musiikkialan pyhäkkönä!

Klaus Lindgren: Tavastian kulisseissa – Neljä ja puoli kerrosta täyttä sikaa. Into Kustannus. Ovh. 29,90€

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *