Saaristohotelli Vaihela, Velkua

*Blogijuttu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Saaristohotelli Vaihelan kanssa

Vajaan 50 kilometrin päässä Turun keskustasta sijaitsee Saaristohotelli Vaihela. Saaristohotelli sijaitsee luonnonkauniissa ja elämyksellisessä Velkuanmaan saaressa kahden lossimatkan päässä.

Vaihelan historiaa

Velkuanmaan saaressa olevan Wahekylä-nimisen maatilan historia juontaa vuoteen 1867, kun Juho Erland Gabrielinpoika hankki tilan omistukseensa. Tilan päärakennus on jo 150 vuotta vanha, vaikka tänään sitä ei juuri uskoisi. Ryhdikäs ja kaunis rakennus tarjoaa nykyisin viehättävää majoitus- ja kokoustilaa luonnonrauhassa. Tosin majoitustoimintaa tilalla on ollut aina 80-luvulta alkaen kun silloinen isäntäpari Katariina ja Matti Vaihela laajensivat toimintaansa matkailun saralle kahden vuokramökin ja sunnuntaisten pitopöytälounaiden kera.

1990-luvun lopulla tilalle valmistui tunnelmallinen viinikellari, jossa on tilaa jopa 4000 viinipullolle. Kellarin päälle rakennettiin ravintola Korkki sekä yksi tilan tilaussaunoista. 2000-luvun taitteessa valmistui saaristohotelli Halssi keittiöineen ja ravintolasaleineen.

Vaihelan majoitus- ja ravitsemistoiminta jatkuu kun vuodesta 2015 Saaristohotellin nykyinen omistajapariskunta Mirja ja Janne Sievänen ovat jatkaneet hyvin alkaneella tiellä, tuoden nykymatkailijoiden kaipaamia lisämausteita mukaan Vaihelan toimintaan.

Saaristohotelli Vaihela ja sen ravintola palvelevat kesäkaudella 14.6.-12.8.2019 joka päivä, sen jälkeen viikonloppuisin 1.9. asti. Elokuussa ravintola palvelee arkisin kello 12.00 – 18.00. Viikonloppuisin keittiö on avoinna kello 12.00 – 20.00, ravintola 12.00 – 21.00 tai sopimuksen mukaan.

Veneellä saavuttaessa koordinaatit ovat: 60° 26,4´N ja 21° 38,6´E.

Saaristohotelli Vaihela: Velkuanmaantie 168, 21195 Velkua.

Luonnon omaa charmia

Ajamme kohti Velkuamaan saarta hurmaavan saaristomaiseman ympäröimänä. Ennen kuin pääsemme saaristohotellille, pääsemme peräti kahden lossin kyytiin. Lossiajelusta tulee lapsuus mieleen, ennen vanhaan siis 40 vuotta sitten, losseja oli paljon enemmän käytössä ja se oli varsin arkista kyytiä. Toisin on nyt.

Aurinko hellii matkaajaa ja nousemme autosta ulos lossin kannelle. Meri kimaltelee loppukevään valossa, linnut ovat aloittaneet pesinnän ja yli 20 asteen auringonlämmöstä voisi luulla, että on jo kesä. Ainoastaan puiden lehdet kertovat, että olemme vielä toukokuussa. Lossirannassa näemme kuinka peura tulee hetkeksi ihmettelemään lossin kulkua paeten paikalta, kun lossi kiinnittyy kiinni laituriin ja autot ajavat saareen.

Velkuanmaan saareen on helppo tulla, oli sitten liikenteessä autolla, moottoripyörällä, pyörällä tai veneellä. Saaristohotellin rannassa on vierasvenelaituri jonne saa hieman isommankin paatin kiinni. 25 €/vrk laiturimaksuun sisältyvät sähköt, vesi, vesi-wc, grillipaikka sekä aamusauna klo 05.00 – 12.00. Tynnyrisauna on vierasvenesataman asiakkaiden vapaassa käytössä klo 22.00 – 12.00 itsepalveluperiaatteella.

Kulinaristisia makunautintoja

Peltojen keskellä punamultainen päärakennus kohoaa ylpeänä saariston merituulia vasten. Tällä talolla olisi monta tarinaa kerrottavana, jos vain sen seinät osaisivat puhua! Onneksi joku osaa ja vastassamme onkin Vaihelassa työskentelevä keittiömestari Merja Lindgren. Hän on päässyt tarjoamaan ruokaa peräti kolmelle maamme presidentin seurueelle. Ravintolan Korkin seinällä onkin tapahtumasta valokuva todisteena. Ruokalistalta edelleen löytyvä Ahtisaaren ahvenet-annos, on yksi ravintolan ehdottomista suosikeista!

Vaihelassa ruoka on tärkeä asia. Lindgrenin mukaan Vaihelassa pyritään tarjoamaan laadukasta luomu- ja lähiruokaa saariston tiloilta. Sienet ja marjat ovat Lindgrenin itse poimimia, kalaa ostetaan paikallisilta kalastajilta ja lihat Taattisten tilalta. Vaihelan viinikellari on erinomainen, joten maistuvan ruoan lisäksi makuhermoja hellii juuri sopiva viini.

Myös lapset ovat Vaihelaan enemmän kuin tervetulleita! Lapsille on saaristohotellissa oma ruokalista, tosin tältä listalta et nauravia nakkeja löydä. Vaihelassa uskotaan, että myös perheen pienimpien annoksissa pitää olla tuoreita makuja ja elämyksellisyyttä oikean ruoan muodossa.

Lapset ovat otettu huomioon myös muulla tavoin. Vaihelan pihapiiristä löytyy tänäkin kesänä lampaita ja piha on menneen talven aikana kohennettu entistäkin lapsiystävällisemmäksi. Tarjolla on myös erilaisia pihapelejä sekä puuhevonen satuloineen. Myös merenrantaan on tuotu hiekkaa roppakaupalla, jotta kesäpäivän voisi viettää rannassa puuhaten.

Ruusutapetteja ja luonnonrauhaa

Vuonna 2002 valmistuneessa hotellissa on 11 kahden hengen huonetta, joiden varusteluun kuuluvat taulu-tv, minijääkaappi, parveke/patio, oma kylpyhuone sekä hiustenkuivain. Hotellin jokainen huone on väritykseltään erilainen ja yksilöllisesti sisustettu.

Huoneiden näkymät avautuvat piha-alueelle sekä merelle ja patiollisen huoneiden metsään. Lemmikit ovat hotelliin tervetulleita.

Hotellimajoitusten lisäksi, erityisesti pyöräilijöiden suosiossa on yöpyminen pelkistetyssä aittarakennus Onnelassa. Aittahuoneita on yhteensä 4, joissa jokaisessa on 120 cm leveä sänky. Wc sijaitsee ravintolan yhteydessä. Huoneeseen mahtuu 1–2 henkeä.

Aamiainen sisältyy sekä hotelli- että aittamajoituksen hintaan. Aamiaista on mahdollista tilata myös erikseen, jolloin hinta on 15€/aikuinen ja 7,5€/lapsi 3-10v.

Tilan päärakennus.
Päärakennuksen tupakeittiö on kutsuva.

Juhlien yhteydessä myös päärakennuksessa on mahdollista yöpyä. Tarjolla on kolme kaunista kahden hengen huonetta.

Päärakennuksen makuuhuoneet ovat ihastuttavia.
Saaristohotelliin saunomaan

Päärakennuksessa on suuri tilaussauna jonka terassilta voi seurata peurojen ja hanhien elämää aivan lähietäisyydeltä.

Kalliosaunalta aukeaa merelliset maisemat.

Rannasta löytyy tynnyrisauna sekä kalliosauna jossa pääsee pulahtamaan myös paljuun. Lisäksi päärakennuksesta löytyy nykyaikainen sauna.

Vaihelan alueella on myös kaksi luontopolkua, joita pitkin niin saariston luonto kuin lukuisat touhukkaat muurahaiset tulevat tutuksi.

Luontopolut ovat lyhyitä joten sopivat myös perheen pienemmille.

Merelle mars

Saaristohotellilla on Party boat-alus jota voi vuokrata perheen tai pienemmän ryhmän käyttöön (Max. 12 hlöä). Alus vuokrataan aina kapteenin kera joten osallistujat voivat keskittyä Turun saaristosta nauttimiseen.

Vaihelasta voi myös vuokrata soutuveneitä ja polkupyöriä lähialueen tutkimiseen.

Olit sitten suunnittelemassa ikimuistoisia juhlia vajaalle 100 henkilölle, kesälomaa perheellesi tai päivän retkeä saariston sylissä, Saaristohotelli Vaihelassa onnistuvat nämä kaikki nämä sekä paljon muuta.

Tule sinäkin nauttimaan Saaristohotelli Vaihelan vieraanvaraisuudesta!

 

Saattaisit myös pitää näistä:

1 kommentti

  1. Kiva idea, että hotellin jokainen huone on väritykseltään erilainen. Itse ei ole kyllä paljon Suomessa tullut hotellissa majoituttua. Mutta ensi kesänä olisi tarkoitus tehdä pieni reissu Suomen sisällä, joten hotellitarjouksia olenkin seuraillut.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *