Getabergen, Ahvenanmaa

Maarianhaminasta noin 40 kilometrin päässä Ahvenanmaan pohjoisosassa sijaitsee Getan kunta.

Geta on tunnettu 107 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoavasta vuoresta ja huikeista maisemista. Vuoren päälle rakennettiin ensimmäiset rakennukset matkailijoita varten jo 1930-luvulla. Osa rakennuksista on arkkitehti Lars Sonckin suunnittelemia. Vierailijalla on mahdollisuus käyttää Soltuna ravintolaa mökkeineen, näkötornia, minigolfrataa, lasten peikkopolkua sekä erittäin korkealla käyttöasteella olevaa frisbee-golfrataa.

Vuorenrinteeltä löytyy myös vajaan viiden kilometrin pituinen luontopolku, jonka varrella on ihmisten kokoamia kivirykelmiä sekä paikoin vaarallisia jyrkänteitä ja rotkoja, joista tunnetuin on Djupviksgrottenin luola.

Kauas pilvet karkaavat

Getalle päästäkseen on oltava jonkinlainen kulkupeli alla. Muutama uskalikko on lähtenyt Maarianhaminasta polkemaan Getalle, tosin myös yöpyvät siellä olevissa mökeissä. Meidän pieni seurue on liikkeellä autolla. Vihjeen Getasta sain ahkeraan Ahvenanmaalla vierailevalta purjehtijatyökaverilta (kiitos Juppe), tätä ennen en ollut koskaan Getasta kuullutkaan.

Getan kylältä vuorelle vievä tie on noin kahden kilometrin pituinen. Maasto on selkeästi erilaista kuin muualla Ahvenanmaalla. Alava peltomaisema omenapuineen vaihtuu pyöreään punertavaan kallioon jonka päällä käkkärämännyt ja varvikko kukoistavat.

Geta-vuoren päällä on isohko parkkipaikka infotauluineen. Paraatipaikalla sijaitsee Soltuna ravintola, josta on mahdollista vuokrata vaatimattomia neljän hengen mökkejä. Alueella on myös useita 30-luvulla rakennettuja hirsimökkejä, joiden on valitettavasti annettu mennä todella huonoon kuntoon.

Se mikä vetää ihmisiä Getalle on maisemat, voisi sanoa, että näkymät on kuin mini-Kolilla. Ei niin suuria korkeuseroja, mutta jotain samaa tässä näkymässä on. Maisema laskee alaspäin merta kohden. Pilvet tuntuvat olevan tuolla jossain alhaalla, meren päällä. Ei niin kaukana näkyy Axel Hampus Dalströmin suunnittelema valkea Sälskärin majakka, joka on rakennettu Sälskärin saarelle vuonna 1868.

Mikäli frisbeekiekot ovat mukana, kannattaa lähteä kokeilemaan taitojaan matalaan mäntymetsikköön. Mikäli kiekkoja ei ole, suosittelen vierailemaan ns. Pirunpellolla muutaman sata metriä ravintolasta alaspäin.

Luontopolun alku on hieman vaikea löytää, sitä nimittäin ei ole merkitty alueen opastauluihin. Jos luontopolun kiertäminen kiinnostaa, käy pyytämässä Soltunan kahvilasta kartta mukaan.

Pirunpelto ihmisen muokkaamana

Getan rinteillä on sijainnut jääkautinen pirunpelto eli laaja kivikko, jossa on erimuotoisia kiviä. Joku on jossain vaiheessa aloittanut kivien pinoamisen, joka edelleen jatkuu.

Kymmenet ja kymmenet graniittikivet nousevat kivikosta pinoihin aseteltuina. Onpa joku tuonut mukanaan myös värjättyjä kiviä jonon jatkoksi. Omassa erikoisuudessaan rykelmä on aikamoinen näky.

Geta-vuori on hyvä paikka hengittää syvään ja laskea omia stressitasoja alas niin kävelemällä, lepäämällä kuin ahvenanmaalaista luontoa ihmettelemällä.

Lue myös keskiaikaisesta Kastelholman linnasta ja Bomarsundin linnoituksesta.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *