Helsinki

Virkistävän lauttamatkan päässä Kauppatorilta sijaitsee historiallinen Kuninkaansaari. Saarella on ollut merkittävä rooli Helsingin meripuolustuksessa vuosisatojen ajan.

Nimensä saari sai Kustaa III:lta joka seurasi 1700-luvun lopulla Kuninkaansaaressa laivastonsa sotaharjoituksia. Nykyisin saari tarjoaa matkailijalle varsin uniikin vierailukohteen, jossa luonto on syvästi läsnä.

Räjähdyksiä kaksin kappalein

Saaren ja itse asiassa silloisen Helsingin mittakaavassa merkittävä tapahtuma sattui vuonna 1906 kun Viaporin kapinan taisteluiden yhteydessä Kuninkaansaaressa sattui valtava ruutivaraston räjähdys.

Räjähdykset eivät suinkaan jääneet tähän, vaan vuonna 1937 viereisessä saaressa, Vallisaaressa, sattui tuhoisa räjähdeonnettomuus. Kyseisen onnettomuuden tuhoja, ammuksia ja räjähteitä on edelleen löydettävissä saarien luonnosta. Tämän vuoksi esimerkiksi Kuninkaansaaressa kävely on mahdollista vain merkittyjä reittejä pitkin. Aleksanterin kierros on 3km pituinen ja Kuninkaansaaren kierros 2,5km pitkä. Telttailu, tulenteko ja kaivaminen ovat saaressa kiellettyä.

Yöpyminen on sallittu omassa veneessä retkisatamassa Torpedolahdella sekä muissa erikseen tarjottavissa majoituspalveluissa.

Kuninkaansaari kuului Helsingin sisääntuloväyliä vartioineiden linnoitussaarten ketjuun. Saaren sotaisasta historiasta muistuttavat vieläkin pystyssä olevat tykkipatterit, ruutikellarit, makean veden pumppausjärjestelmä sekä 1800-luvun lopulla rakennettu hirsitalo.

Puolustusvoimien käytössä saari oli suljettu suurelta yleisöltä. Tämä mahdollisti luonnon koskemattomuuden useiden vuosikymmenten ajaksi.

Kolmen linnoitussaaren alue (Kuninkaansaari, Vallisaari sekä Suomenlinna) onkin valtakunnallisesti merkittävää maisema-aluetta. Kuninkaansaari kuuluu Metsähallitukselle ja on ollut vuodesta 2016 avoinna yleisille tutkimusretkille.

Kuninkaansaaren poluilla

Kuninkaansaaren päästäkseen on oltava vene. Jos ei omaa satu olemaan, kannattaa Kauppatorin rannasta hypätä vesibussiin joka vie sekä Valli- että Kuninkaansaareen. Yhteysvene kulkee saareen kesäaikaan. Vallisaaren ja Kuninkaansaaren yhdistää maapenkere.

Kuninkaansaari on jännittävä päiväretkikohde. Saarella ei ole palveluita, lukuun ottamatta kävelyreitin varrella olevaa huussia, uintimahdollisuutta pienessä hiekkapoukamassa sekä saarelaisten tarjoamia majoitus- ja saunapalveluita. Saaressa pääsee yöpymään mm. vanhassa muuntajassa!

Täysin esteetön kohde ei Kuninkaansaari myöskään ole.

Parasta saaressa on kuitenkin rehevä luonto. Alkukesästä puissa visertää laji jos toinenkin. Puhumattakaan merituulesta, joka riippuen vuodenajasta, joko hellii tai raastaa kulkijaa.

Luonto on osin ottanut haltuunsa myös vanhat sotilasrakennelmat ja vuosi vuodelta ne vähitellen katoavat osaksi luonnon suurta kiertokulkua.

Tutustu myös Vallisaareen sekä Isosaareen.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

    1. Kiitos Mikko kommentistasi!
      Kuninkaansaari on pääkaupunkiseudulla harvinaisuus, on sen verran luonnontilassa.
      Ja vaikka naapurisaari, Vallisaari, onkin löytänyt kävijänsä, joistain syystä samat kävijät eivät niinkään viihdy Kuninkaansaaressa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *