Pyhätunturi, Pelkosenniemi

Kiinnostaisiko paeta arjen hulinaa jonnekin missä voisi rauhassa hengittää happirikasta ilmaa ja tarkastella luonnon ihmeitä lähietäisyydeltä? Yksi pohjoisen kohteista joista löytyy rauhaa ja hiljaisuutta, on ehdottomasti Pyhä. Kohde tarjoaa edellä mainittujen lisäksi tekemistä talven harrastuksista iloitsevalle.

Kohde pähkinänkuoressa

Pyhä sijaitsee napapiirin pohjoispuolella keskellä Lappia Pelkosenniemen kunnassa, lähellä Rovaniemen ja Kemijärven kaupunkeja. Pyhätunturi on oikeastaan tunturilakien ryhmä, jotka levittäytyvät Pelkosenniemen kunnan ja Kemijärven kaupungin alueille. Tunturijono on vajaan kymmenen kilometrin pituinen ja itä-länsisuuntainen.

Tunnetuin tunturin huippu on itäinen Kultakero. Muita lakia ovat mm. Ukonhattu, Laakakero, Peurakero, Soutaja ja korkein huippu Noitatunturi (540 m, aiemmalta nimeltään Seitakero). Pyhätunturin alueella on saamelaisten muinaisia uhri- ja muita palvontapaikkoja.

Entäs ne aktiviteetit?

Pyhällä on monipuolisia rinteitä 15 kappaleen verran sekä mahdollisuus vapaalaskuihin rinteiden läheisyydessä ja Pyhä-Luoston läheisyydessä. Tunturin laelle pääsee yhdeksällä hissillä. Murtsikkaa hiihtävälle Pyhä-Luoston kansallispuiston maisemissa on peräti 150 kilometriä latuja. Katso Pyhän rinnekartta täältä.

Tarjolla on kaikenlaisia talvisia aktiviteetteja moottorikelkoista pilkkimiseen ja fatbike -maastopyöräilystä avantouintiin. Palvelutarjonta kasvaa vuosi vuodelta kuten myös erilaiset majoitusmahdollisuudet.

Seuravana muutama itsekoettu vinkki Pyhätunturille suuntaavalle!

Luontokeskus Naava

Pyhän keskustasta löytyy koko perheelle suunnattu Pyhä-Luoston luontokeskus Naava. Luontokeskuksessa pääsee tutustumaan luontonäyttelyyn, jossa kaikkia aisteja käyttäen voi tutustua Pyhä-Luoston kansallispuiston luontoon ja alueen kulttuurihistoriaan. Unohtamatta syviä kuruja, korkeita keroja ja muinaisten metsäsaamelaisten pyhiä paikkoja.

Kuva: Pyhä Ski Resort.

Neuvonta antaa halukkaille vinkkejä retkeilyyn. NaavaShopissa voit tehdä pieniä ostoksia ja Café Loimussa nauttia lounasta tai paikallisia leivonnaisia kahvin kera.

Luontokeskukseen on ilmainen sisäänpääsy.

Osoite: Luontokeskus Naava, Luontotie 1, 98530 Pyhätunturi.

Maisemat Pyhätunturin laelta

Oletko sydämeltäsi enemmän murtsikkaihmisiä kuin laskettelija? Mutta haluaisit nähdä kirpakassa pakkassäässä tunturin huipulta aukeavat huikeat maisemat? Ei hätää, tunturin laelle on mahdollista päästä myös kävellen. Helpoiten se tapahtuu istumalla maisemahissiin. PyhäExpress-tuolihissi palvelee kävelijöitä maisemahissinä hissin normaaleiden aukioloaikojen mukaisesti.

Jalankulkijaliput talvella 2022–2023: Aikuiset, nuoriso ja seniorit 12.50€, lapset 3-11v. 8.50€, alle kolmevuotiaat pääsevät hissiin maksutta vanhempien sylissä.

Huom. Jalankulkijaliput eivät ole myynnissä verkossa. Kätevimmin jalankulkijalipun osto onnistuu lippuautomaatilla. Lähin automaatti sijaitsee Alavuokraamon edustalla, aivan hissin ala-aseman välittömässä läheisyydessä. Automaattiin voi maksaa vain korttimaksuja. Palvelutiskistä jalankulkijalippuja myyvät vuokraamot sekä Hotelli Pyhätunturin vastaanotto.

Ravintola Tsokka

Kun olet saanut itsesi raijattua tavalla tai toisella ylös tunturin laelle, käy syömässä runsas lohikeitto tai herkulliset vohvelit 500 metrin korkeudessa ravintola Tsokassa. Maisemat eivät voisi paljon hulppeammat olla.

Ravintolalla on tarjolla myös revontuli-illallisia. Tällöin jo hissien sulkeuduttua tamppari vie illastajat Pyhän huipulle ruokailemaan.

Poropuisto Kopara

Poropuisto Kopara sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Pyhän keskustasta. Tilalla pääsee tutustumaan poroihin lähietäisyydeltä kiertämällä lyhyen Poronpolun. Polun varrelle on sijoitettu informatiivisia tauluja, joiden avulla voi tutustua poron vuoteen.

Poroaitauksen yhteydessä on laatikoita, joista löytyviä porojen herkkuja – papanoita -, porot syövät niitä kädestä. Polun varrella on myös vanha porokämppä, jossa voit nauttia omia eväitä tai lämmitellä hetken kaminan lämmössä. Kierroksen hinta on 10€/hlö.

Porotilan kaupasta on mahdollista ostaa porosta tehtyjä tuotteita. Tarjolla on myös erilaisia porosafareita.

Suositus: Tarjolla on jokaisena aukiolopäivänä Koparan kuuluisaa porokeittoa, ja helmikuun alusta alkaen tarjotaan myös paikallisesta porosta valmistettua poronkäristystä. Iso plussa porokeitolle ja tuoreelle ruisleivälle! Jo pelkästään näiden vuoksi kannattaa Koparassa mennä käymään.

Osoite: Poropuisto Kopara, Luostontie 1160, 98530 Pyhätunturi.

Pulkkamäki ja kota

Noin kilometrin päässä Pyhän keskustasta sijaitsee pulkkamäki sekä kota jossa kuka tahansa voi istahtaa alas ja paistaa vaikka makkaraa. Ota varmuuden vuoksi puita mukaan!

Kuva: Pexels, Pixabay.

Tunturialueella on toki myös muutama muu kota jonne voi kävellä esim. lumikengillä. Pulkkamäen kota sijaitsee tien vieressä, joten erityisiä välineitä sinne pääsemiseksi ei tarvita. Ja jos pulkka unohtui kotiin, Pyhän liikekeskuksen K-kauppa Pyhäntähdestä on mahdollista sellainen hankkia samalla reissulla kuin ne makkaratkin.

Revontulet

Kerrotaan, että Pyhällä jos missä, on revontulia mahdollista nähdä vähäisten valojen vuoksi. Olemme kaksi kertaa käyneet viimeisen 1,5 vuoden sisällä Pyhällä, mutta valitettavasti revontulet ovat tuolloin pysyneet poissa, vaikka yöt ovat olleet kylmiä ja kirkkaita. Ehkä se kolmas kerta toden sanoo?

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *