Maitolaiturimuseo, Tampere

Tiesitkö, että Suomen pienin museo löytyy Tampereen Velaatasta?

Museo on niin pieni, että sen ohi saattaa sujahtaa, vaikka näin kesäisin voisi hieman höllentää kaasujalkaa ja pysähtyä nautiskelemaan pirkanmaalaisista maisemista.

Maitolaiturimuseo lyhyesti

Velaatan Maitolaiturimuseo on perustettu vuonna 1993. Yli-intendenttinä toimii Timo Malmi. Maitolaituri on ennen museota toiminut Malmin isovanhempien Lahdenmäen tilan maitolaiturina, ja on rakennettu 60-luvun alussa. Ennen vanhaan maitolaiturit toimivat maitotonkkien ”säilytyksen” ohessa nuorison kokoontumispaikkana. Myös kirjailija Panu Rajala ja ”Elvis” ovat vierailleet Velaatan Maitolaiturimuseossa, tosin tämän vuosituhannen aikana.

Museon tarkoituksena on omalta osaltaan kunnioittaa menneiden sukupolvien tekemää työtä pilke silmäkulmassa sekä nostaa Velaatan kylää maailmankartalle. Piskuisessa museossa on vaihtuvia näyttelyitä sekä tietenkin SE kuuluisa sininen lehmä, jota ei voi olla näkemättä, mikäli ajaa kesäisin 338-tietä pohjoiseen.

Tänään

Hyvät ystävämme ovat asuneet Velaatassa jo pitkään ja ovat kehottaneet meitä pistäytymään museossa. Kesälomalla kun olimme, nyt oli aika pysähtyä ja viettää kulttuurillinen hetki museon antimia tutkien.

Maitolaituri on sopivasti linja-autopysäkillä, joten autonkin sai näppäristä sivuun ja pois tieltä kuleksimasta. Jos olet koskaan käynyt tai nähnyt maitolaituria, tiedät ettei sinne kovin isoja tavaroita (maitotöniköiden lisäksi) mahdu. Ei myöskään tänne. Museon anti on lähinnä lehtileikkeitä ja kuvia seinillä. Mukana on mukava interaktiivinen maitolaituriluuri, joka täytyy kokea itse!

Osa Suomi 100-näyttelyä.

Tämän vuoden teemana on osuvasti Suomi 100 – Maitolaiturimuseo 25. Museon anti jatkuu sen Internet-sivuilla, joihin voit tutustua vaikka tästä linkistä.

Maitolaiturimuseo on auki vuorokauden ympäri, lokakuun alkuun asti.           

Tämä on pieni museo joka saa hyvälle tuulelle. Kannattaa ohi kulkiessasi poiketa aistimassa menneiden vuosikymmenten tunnelmaa, nykyaikaisilla mausteilla!

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *