Liettua

Tänä vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunkeina komeilevat Novi Sad Serbiasta, Esch Luxemburgista ja Kaunas Liettuasta. Teimme viikonloppuretken Kaunasiin ja kävimme nuuhkimassa kevään tuulia.

Kaunas lyhyesti

Kaunas on Liettuan toiseksi suurin kaupunki ja maan entinen pääkaupunki. Kaupungissa asui vuoden 2022 alussa runsas 374 643 asukasta. Kaunas sijaitsee Liettuan keskiosassa, Niemen- ja Neris -joen yhtymäkohdassa sekä Baltiaa halkovan Via Baltica tien varrella.

Kaunas tunnetaan nuorekkuudestaan ja onkin vilkas opiskelijakaupunki. Nuorekkuus näkyy myös erilaisina tapahtumina ja tempauksina, vaikka Hansakaupunki onkin perustettu jo vuonna 1361.

Kaunasin lentokenttä sijaitsee noin 40 minuutin bussimatkan päässä kaupungista. Bussilla numero 29G pääsee lentokentältä kaupunkiin ja takaisin. Bussilipun hinta on vaivaiset 1€/suunta.

Kulttuuripääkaupungin kohteiden lisäksi, Kaunas tarjoaa viikonlopun ajaksi kävelyetäisyydellä olevia nähtävyyksiä. Poimi tästä mukaasi tuoreet vinkit!

Kaunasin linna ja vanhakaupunki

Kaunasin vanhankaupungin kupeesta löytyy pieni 1200-luvulla rakennettu linna tai paremminkin osa linnasta, jossa on toiminut vuodesta 2011 myös museo. Kaunasin linna on Liettuan vanhin kivilinna ja siten merkittävä rakennus koko maan historiassa.

Linnan vehreä piha on herkullinen kohde piknikevästelyyn Niemen- ja Neris -joen tarjoamine näköaloineen. Vuonna 2018 puisto sai seitsemän metriä korkean pronssisen hevosmiespatsaan nimeltään Vytis, vapaasti käännettynä Vapauden taistelijan.

Kuin tietäen Kaunasin kulttuuripääkaupunkivuodesta, myös Kaunasin peto on ottanut linnan tyrmän majapaikakseen…

Pääsyliput

Aikuiset 3€, opiskelijat ja eläkeläiset 1,5€. Lapset pääsevät museoon ilmaiseksi.

Katso aukioloajat täältä.

Osoite: Pilies g. 17, Kaunas 44275, Liettua.

Kaunasin kirkot

Kaunasista löytyy useampiakin hienoja kirkkoja joissa vierailla. Vanhimmat vielä pystyssä olevat kirkot on rakennettu jo 1400-luvulla.

Mielenkiintoisia vierailukohteita ovat esimerkiksi Vytautas Magnuksen kirkko, Kaunasin katedraali ja arkkienkeli Mikaelin kirkko.

Myös yksi uudempi kirkko kaupungista löytyy. Se on vuonna 2005 valmistunut Jeesuksen ylösnousemuksen kirkko.

Zaliakalnis -nimisellä kukkulalla sijaitsevan järkälemäisen kirkon näköalatasanne tarjoaa hienot maisemat kaupungille.

Kaunasin Funikulaarit

Kaunasista löytyy peräti kaksi toimivaa ja elokuvissakin lavasteena esiintynyttä funikulaaria.

Aleksotas funikulaari on yksi Euroopan vanhimmista vielä toimivista köysiradoista. Vuodesta 1935 köysirata on vienyt kaupunkilaisia ylös Aleksotas kukkulalle tai vastaavasti alas pientä summaa vastaan. Tänä vuonna yhden suunnan hinta on 1,20€. Perheliput maksavat 3€/suunta.

Kukkulalla on Aleksotasin näköalapaikka josta aukeaa mahtavat jokinäkymät niin Vytautaksen Suurelle sillalle kuin Kaunaksen vanhaankaupunkiin.

Vuonna 2015 Aleksotas funikulaari sai Euroopan Kulttuuriperintötunnuksen. ”Euroopan kulttuuriperintökohteet edustavat virstanpylväitä tämän päivän Euroopan luomisessa. Kohteet symboloivat Euroopan ihanteita, arvoja, historiaa ja yhdentymistä.” (Lainaus: EU).

Katso köysiradan aikataulu täältä.

Osoite: American Lithuanian st. 6, Kaunas.

Museoiden Kaunas

Kaunasissa on kaupungin kokoon nähden huima määrä museoita. Museoiden joukossa mm. useita tuhansia juutalaisia toisen maailmansodan aikana saksalaisten kynsistä pelastaneen Japanin konsuli Chiune Sugiharan museo, Paholaismuseo, kansanmusiikki Povilas Stulga -museo sekä Liettuan lääketieteen ja farmasian historian museo.

Jos et kaupungin museoista löydä kiinnostavaa katsottavaa, niin mistä sitten!

Katutaiteen Kaunas

Pitkin poikin Kaunaksen katuja löytyy yllättävää taidetta muodossa jos toisessa. Puistoista löytyy perinteisempiä patsaita, mutta nykytaide ja muraalit puskevat läpi mitä erikoisemmissa paikoista. Muutaman mainitakseni, läheltä Kaunaksen linnaa, osoitteesta Jonavos 3 löytyy kerrostalon seinän kokoinen ”Viisas vanha mies” muraali ja osoitteesta Rotuses a. 18 valtavia metalliötököitä…

Myöskin selfieiden ottajia on kaupungissa huomioitu paremmin kuin hyvin. Kaupungista löytyy useita raameja somevaikuttajille.

Kävelykatu Laisves ja Acropolis ostoskeskus

Kävelykatu Laisvesin varrelta löytyy putiikki jos toinenkin sekä mukavan hintaisia kahviloita ja ravintoloita. Liettuan hintataso on edullisempi kuin meillä Suomessa, joten lautaselle uskaltaa hintansa puolesta ottaa hieman tyyriimpiäkin ruoka-annoksia.

Kävelykatu Laisveis jatkuu mukavasti vanhankaupungin puolelle Vilniaus kadulle, jonka katukiveystä oltiin uusimassa entistä ehommaksi kaupungissa vieraillessamme.

Uudenkaupungin puolelta löytyy myös jättimäinen Acropolis ostoskeskus. Syntyhistoria on mielenkiintoinen. Ostosparatiisille kaavaillulla tontilla sijaitsi kaksi vanhaa suojelun alla olevaa rakennusta.

Lopulta rakennukset solahtivat osaksi ostoskeskusta, nimittäin ”ostari” rakennettiin niiden päälle ja vanhoissa rakennuksissa, suojassa ostoskeskuksen sisällä, sijaitsee nykyään kauppoja. Erittäin hyvä idea, jossa kaikki voittivat.

Kaunasin opaskartat

Aivan erikseen on mainittava Kaunasin matkailuinfosta löytyvät erilaiset kartat, joiden avulla voi helposti kiertää kaupungin hienoimmat nähtävyydet.

Olit sitten kiinnostunut Kaunasin linnoituksista, vanhoista taloista, pyhiinvaelluskohteista, elokuvien kuvauspaikoista tai kulinaristisista elämyksistä, kartta jos toinenkin, odottavat hakijaansa. Vaihdellessa karttojen teemoja tulee kuin vahingossa koko kaupunki kierrettyä!

Ja lopuksi vielä muutama vinkki liittyen Kaunasin kulttuuripääkaupungin tarjontaan:

 • Kaunas Picture Gallery, K. Donelaičio str. 16, Emanuel Levin Center, Putvinskio str. 14, Kaunas Branch of the Bank of Lithuania, Maironio str. 25 löytyy Yoko Onon ”The Learning Garden of Freedom” retrospektiivinen näyttely.
 • Kaunas Central Post Office, Laisvės al. 102: ”1972: Breaking the Border” -näyttely
 • Temporary gallery of MK Čiurlionis, A. Mackevičiaus str.: ” Kaunas – Vilnus: Overturning the Mountains” -näyttely

Kiinnostuitko? Lue lisää Kaunas 2022 kulttuuripääkaupungin tarjonnasta täältä.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Kiitos Mikko kommentistasi!
   Liettua on vielä mukavan edullinen maa, erityisesti ravintolassa syömisen suhteen.
   Liettua on myös usealle matkaajalle vielä vieras, lukuunottamatta Vilnaa. Paljon on vielä löydettävää!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *