Aberdeen, Skotlanti

Kaukana pohjoisessa sijaitsee Skotlannin kolmanneksi suurin kaupunki Aberdeen. Vuonna 2023 kaupungissa asui noin 196,670 henkilöä. Aberdeen on yksi maan tärkeimpiä satamakaupunkeja ja Koillis-Skotlannin merkittävin kaupan keskus. Läheiset öljy- ja kaasuesiintymät ovat rikastuttaneet Britanniaa.

Aberdeen on vahvasti kahtia jakautunut; siellä on enemmän monimiljonaarejä väkilukuun suhteutettuna kuin Lontoossa, mutta toisaalta katukuvaan kuuluvat päihteistä sekaisin olevat ja asunnottomat.

Asunnottomien lisäksi kaupunki on varsin harmaa. Tästä pitävät huolen harmaasta kivestä tehdyt talot kuin hyvin nopeat muutokset säässä. Jos nyt joka tapauksessa olet menossa Aberdeeniin, seuraavassa muutama kohde jossa vierailla.

Aberdeen nähtävyydet

Aberdeen Art Gallery

Aberdeen Art Gallery perustettiin vuonna 1884 Alexander Marshall Mackenzien suunnittelemaan rakennukseen. Vuonna 1900 galleria sai lahjoituksena paikallisen graniittikauppiaan Alexander Macdonaldin kattavan taidekokoelman. 

Aberdeen taidegalleria on mielenkiintoinen yhdistelmä kaupungin historiaa sekä taidetta. Esillä on historiaa 700 vuoden ajalta. Joukossa mm. vuosisatoja vanhaa posliinia, tauluja Monetista Bretoniin ja Sisleystä Rousseaun, molemmille maailmansodille omistetut tilat sekä paikalliseen lähihistoriaan liittyviä tapahtumia ja muistoja. 

Varsinainen rakennus on hieno ja vierailun arvoinen. Galleriassa on kaksi kahvilaa, museokauppa ja lukuisia siistejä wc-tiloja. Taidegalleriaan on ilmainen sisäänpääsy.

Osoite: Aberdeen Art Gallery, Schoolhill, Aberdeen.

Aberdeen Maritime Museum

Aberdeen historia on meressä ja on varsin kätevää, että kaupungissa on merenkulkuun liittyvä museo aivan ydinkeskustassa.

Vuodesta 1790 vuoteen 1989 Aberdeenissa rakennettiin melkein 3000 laivaa. Museossa pääseekin tutustumaan menneisiin vuosisatoihin pienesineistön avulla. Mukana on mm. miniversio öljynporauslautasta, meriaiheista taidetta, erilaisia dokumentteja ja valokuvia sekä videoesityksiä. 

Purjelaiva Star of Tasmanian keulakuva.

Omiksi suosikeiksi nousivat vanhojen purjelaivojen puiset keulakuvat, jotka kertovat omaa tarinaansa menneiltä vuosikymmeniltä. Museoon on ilmainen sisäänpääsy.

Osoite: Aberdeen Maritime Museum, Shiprow, Aberdeen. 

Provost Skene’s House

Kolmas kaupungin omistama museo, jossa kannattaa Aberdeenissa vierailla, on Provost Skene’s House. Kyseessä on vuonna 1545 rakennettu kaupunkitalo, ainoa tuolta ajalta joka on vielä pystyssä. Rakennus on nimetty yhden varhaisimman omistajansa, kauppias Sir George Skenen mukaan. Talo on historian saatossa toiminut niin yksityiskotina kuin köyhäintalona. 

Vuodesta 1953 lähtien rakennus on ollut museo joka esittelee vierailijoille alueen historiaa. Aberdeen alueelta ja lähistöltä on ponkaissut maailmalle peräti 100 erilaista huippuasiantuntijaa innovaattoreista taiteilijoihin ja huippu-urheilijoista tiedemiehiin.

Oman tunnustuksensa museoon ovat saaneet niin menneen ajan kuin nykyisenkin kuuluisuudet kuten Annie Lennox. Museoon on ilmainen sisäänpääsy.

Osoite: Provost Skene’s House, Guestrow (between Broad Street and Flourmill Lane), Aberdeen.

Aberdeen Beach 

Oli kesä tai talvi, niin kannattaa käydä vierailemassa muutaman kilometrin päässä ydinkeskustasta olevalla Aberdeen hiekkarannalla. Hiekkarantaa on kilometritolkulla ja vaikka varsinaiselle rannalle ei haluaisikaan simpukoita poimimaan, rantabulevardi pitää huolen siitä etteivät kengät kastu. Vastaan käveleekin sitten monta monituista nelijalkaista kaveria jotka ovat lähteneet ulkoiluttamaan omistajaansa. 

Rannalla on muutama ruokapaikka avoinna myös kesäkelien ulkopuolella ja läheltä löytyy Aberdeen Science Centre, mikäli sää muuttuu äkkiä huonommaksi.

Osoite: Queens Links, Beach Boulevard, Beach Esplanade, Aberdeen.

Kaupungin lukuisat muraalit ja patsaat 

Aberdeen ydinkeskustasta löytyy lukuisia muraaleja ja patsaita. Oman patsaansa ovat saaneet mm. Skotlantilainen kansallissankari William Wallace, jonka tarinasta on tehty useita elokuvia kuten Mel Gibsonin tähdittämä Braveheart. Kaupungista löytyy Britannian kuninkaallisille ja sotilaille omistettuja patsaita sekä myös tavallisille ihmisille kuten kalastajille tehtyjä patsaita. 

Mielenkiintoisia ovat myös muraalit, joita kaupungissa on paljon. On sekä pieniä että kerrostalojen seinien kokoisia. Värikkäät kuvat tuovat kaupunkiin väriä muuten niin tasaisen harmaan keskelle.

Mikäli olet Skotlannissa pidempään, suosittelen vierailua johonkin heidän kuuluisista linnoistaan, kauniiseen Edinburghiin, matkustamaan laivalla Shetlannin saarille tai mennä moikkaamaan Nessietä Invernessiin.   

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Skotlanti ylipäätään kiinnostaisi itseäni matkakohteena kovasti. Tuo Aberdeenin harmaus ei itseäni haittaa, vaan itse asiassa näyttää ainakin kuvien perusteella todella hienolta. Välttämättä se ei ole omalla listalla kuitenkaan Skotlannin kiinnostavin kohde, mutta Aberdeen Maritime Museum olisi mukava päästä näkemään.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *