Sisilia, Italia

Sisilian saareen liittyy paljon ennakkoluuloja ja -käsityksiä, joista suurin osa on muovautunut syystäkin menneiden vuosikymmenten sekä mielipiteisiin vaikutteiden mafiaelokuvien ja uutisotsikoiden kautta. 

Lähdimme viikoksi Sisiliaan useamman matkaajakollegan varoituksista ja kokemuksista huolimatta. Ja kuinka sitten kävikään? Niistä ja saaren hienoista vierailukohteista seuraavassa.

Catania

Laskeuduimme Catanian Fontanarossaan eli yhdelle saaren vilkkaimmista lentokentistä. Istuimme koneessa jonkin aikaan, kunnes joku henkilö tuli kuuluttamaan koneeseen jotain italiaksi. Koska minulla on vain italian alkeet hallussa, jäi tietämättä mistä on kyse. Jonkin ajan päästä koneessa kuulutettiin, että kaikki ne joilla on vain käsimatkatavarat, ovat nyt vapaita lähtemään.

Paluulennon kanssa ei ollut yhtään sen helpompaa…

Meidät ohjattiin pois lentokentältä ulkokautta, ohi lentokenttäterminaalin. Vasta ulkona saimme muilta matkustajilta tietää, että lentokenttä oli palanut edellisellä viikolla ja lentojen kanssa on ollut hankaluuksia, osa koneista on mm. ohjattu äkkiseltään toisille saaren kentistä. Ja miksi kerron kaiken tämän? Siksi, että kyseisenlainen häsläys edustaa pahimmillaan Sisiliaa ja sen mielentilaa. Tervetuloa Sisiliaan!  

Cataniasta yleisesti 

Vietimme Cataniassa, Sisilian toiseksi suurimmassa kaupungissa muutaman vuorokauden. Kaupungissa asuu noin 587,000 asukasta. Catania on perustettu jo vuonna 729 ennen ajanlaskun alkua ja on kokenut vuosisatojen aikana paljon. Milloin kaupungin ovat tuhonneet miehittäjät, milloin luonnonolot. Tulivuori Etna tai Mamma kuten paikalliset sanovat, sijaitsee vain 35km päässä, ja vuori on ollut kovasti osallisena asiaan.

Catania on vanha satamakaupunki ja se näkyy edelleen rähjäisessä yleisilmeessä. Vasta kaupungissa ollessa luimme, että Catania on yksi Euroopan “vaarallisimmista” kaupungeista. Hmmm… Todellisuudessa emme kohdanneet minkäänlaista uhkaa. Olimme liikenteessä iltaisin jalkaisin ja eksyimme vahingossa myös kadulle jossa prostituoidut tai heidän sutenöörinsä myivät “tuotteitaan”. Tosin paikalliset varoittavat lähellä lentokenttää olevasta alueesta, siellä paikalliset jengit ottavat mittelöä ja jos väliin jäät, ei hyvä seuraa. Ja koskaanhan ei kannata rahojaan levitellä, taskuvarkaita on nykyään lähes jokaisessa kaupungissa. 

Catanian nähtävyydet

Catanian pääaukio Piazza del Duomo

Mikäli sinulla on kaupungissa vain hetki aikaa, kannattaa suunnata askeleensa Catanian pääaukiolle Piazza del Duomolle.

Aukiolta löytyy mm. vuonna 1736 mustasta laavasta rakennettu Fontana dell’ Elefante suihkulähde, jonka osana on egyptiläinen obeliski. Aukiolta lähtee katuja vanhaan barokkikaupunkiin, jonka kaduille ja kujille kannattaa eksyillä. 

Cataninan katedraali – Basilica Cattedrale Sant’Agata

Aukion reunalla on yksi kaupungin päänähtävyyksistä: Cataninan katedraali – Basilica Cattedrale Sant’Agata. Kirkko on rakennettu vuosina 1737- 1767. Katedraali on omistettu kaupungin suojeluspyhimykselle Sant’Agatalle. Kerrotaan, että kirkko on rakennettu paikkaan, jossa Saint Agatha kuoli vuonna 251 marttyyrikuoleman. 

Sisällä katedraalissa on nähtävissä mm. vanhan roomalaisen kylpylän jäännöksiä. Katedraali kun on rakennettu kylpylän päälle. Kirkkoon on myös haudattu kuuluisa catanialainen oopperasäveltäjä Vincenzo Bellini.

Sakaristo on osin Etnan purkautunutta ja jähmettynyttä laavaa.

Osoite: Piazza del Duomo, Catania.

Castello Ursino

Ursinon linnaa alettiin rakentaa laavakivistä vuonna 1239 ja se on arkkitehti Riccardo da Lentinin käsialaa.

Linnalla, kuten linnoilla yleensäkin, on mielenkiintoinen historia takanaan. Linna on toiminut sotilaskohteena, museona ja yksityiskäytössä. Esimerkiksi vuonna 1397, Frederick III:nen tytär Maria kidnapattiin linnasta Guglielmo Raimondo Moncada toimesta. Maria kun oli torjunut kreivi Augustan kosinnan.

Aikoinaan linna rakennettiin merenrannalle, mutta vuoden 1669 tulivuorenpurkaus ja siitä koitunut laavasuihku muuttivat sijainnin sisemmäksi kaupunkia. 

Vuonna 1930 linna muutettiin museoksi ja toimii nykyisin kaupunginmuseona. Pääsylipun hintaan kuuluu linnakierroksen lisäksi mm. erilaisia ​​näyttelyitä, kuten hellenistisiä ja roomalaisia ​​veistoksia, posliinia, keramiikkaa, mosaiikkeja, antiikin aseita ja muita Sisiliasta tehtyjä löytöjä. On muuten mukava pakopaikka hirmuhelteessä! 

Osoite: Piazza Federico di Svevia, Catania.

Palazzo Biscari

Biscarin palatsin historia juontaa vuosiin 1707-1763 ja prinssi Biscariin. Palatsirakennus on ulkopuolelta yksi kaupungin kauneimmista. Itse palatsi on kuitenkin yllättävän pieni, sen sivusiivet kun on myyty yksityisasunnoiksi.

Suosittelen silti pientä tutkimusmatkaa palatsiin, iso sali on huikaiseva ja henkii mennyttä maailmaa!

Osoite: Via Museo Biscari 10-16, Catania.

Mikäli viihdyt kaupungissa pidempään, suosittelen myös Benedictine luostaria “San Nicolòa” sekä roomalaista teatteria. Unohtamatta Catanian kauniita ja viileitä kirkkoja, joita kannattaa käydä tutkimassa, varsinkin jos helle yllättää matkailijan! 

Seuraavassa osassa vierailemme saaren päänähtävyydellä tulivuori Etnalla. Tervetuloa mukaan!

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *